lv
ZBUEUXnREQuCxkP7a0pMkzgdfiWcX1PcEQQNoUMx
2322314

Tikai 10% saimniecību šogad nav samazinājusies graudaugu raža

Tikai 10% saimniecību šogad nav samazinājusies graudaugu raža

Graudaugu kopraža šogad Latvijā varētu būt samazinājusies līdz apmēram trim miljoniem tonnu, otrdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" prognozēja biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

"Mēs ļoti ceram, ka zem trim miljoniem nenonāksim, bet uz to pusi varētu būt," sacīja Lazdiņš, atgādinot, ka pagājušajā gadā Latvijā graudaugu kopraža veidoja 3,2 miljonus tonnu.

Tostarp viņš norādīja, ka Latvijā 10% saimniecību raža šajā sezonā salīdzinājumā ar pagājušo gadu nav samazinājusies, bet 90% saimniecību raža ir sarukusi robežās no 20% līdz 50%.

"Zemnieku saeimas" priekšsēdētājs arī informēja, ka šobrīd Latvijā vēl nav novākti 5-10% graudaugu.

Tāpat Lazdiņš minēja, ka 60% saimniecību ir pilnībā novākušas visu ražu, kamēr 40% saimniecību vēl ir jānovāc no 5% līdz 20%, lai gan ir arī gadījumi, kad vēl ir jānovāc 50% ražas, bet tas ir atkarīgs no kultūraugu struktūras attiecīgajā saimniecībā.

Vienlaikus "Zemnieku saeimas" priekšsēdētājs piebilda, ka laika prognoze esošajam darba cēliena ir ideāla un saimniecības pagūs novākt visu, kas vēl nav novākts.

Savukārt, runājot par graudaugu kvalitāti, Lazdiņš informēja, ka kopumā 30% no visas ražas atbilst tikai lopbarības prasībām.

Jau vēstīts, ka Latvijā ievāktā graudaugu kopraža pagājušajā gadā, pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, palielinājās par 8,3% jeb 249 100 tonnu salīdzinājumā ar 2021.gadu, un bija 3,244 miljoni tonnu.

Biedrība "Zemnieku saeima" ir lauksaimnieku organizācija Latvijā, kas dibināta 1999.gadā. Biedrības pamatdarbība ir biedru interešu pārstāvēšana, lauksaimniekiem labvēlīgas politikas veidošana, biedru informēšana un izglītošana. Biedrības biedri ir 800 mazu un lielu saimniecību no visas Latvijas. Biedri kopā apsaimnieko vairāk nekā 500 000 hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes (augkopība - 54%, piena lopkopība - 38%, citas nozares - 8%) un saimniecībās nodrošina darbu vairāk nekā 4000 darbinieku.

Dzejnieks Jānis Rokpelnis: Ar pirmo dzejoļu krājumu man sanāca lielas ziepes
Dzejnieka Jāņa Rokpeļņa pirmais dzejoļu krājums klajā nāca 1975. gadā ar nosaukumu "Zvaigzne, putna ēna un citi…". Tas bija laiks, kad rakstniekiem bija liels spiediens rakstīt esošo politiku slavinošu dzeju, bet Rokpelnis to nedarīja, jo atteicās domā...
Rīgas geto un Holokausta muzeja ēkas un zemi rosina nodot ebrejiem

Saeimas deputāti rosina ebreju biedrības "Šamir" īpašumā nodot Rīgas geto un Latvijas holokausta muzeja ēkas un zemi.

Likumprojektu parlamentā iesnieguši deputāti Igors Rajevs (AS), Augusts Brigmanis (ZZS), Skaidrīte Ābrama (P), Aleksandrs Kiršteins (NA...

Ostapenko iekļūst Sandjego WTA 500 turnīra otrajā kārtā dubultspēlēs

Latvijas tenisiste Aļona Ostapenko pārī ar ukrainieti Ļudmilu Kičenoku pirmdien izcīnīja uzvaru Sandjego "WTA 500" turnīra pirmajā kārtā.

Ostapenko/Kičenoka, kuras sacensībās izsētas ar ceturto numuru, ar 5-7, 7-6 (7:5), 11:9 spraigā cīņā pieveica Sabri...



Komentāri