lv
ePFUzRt0w28nvBETlGpo3Y8T9JosXP6GPomPdASN
2302477

Siliņa ziņoja ANO, kā Latvija veido pilsoņus no PSRS imigrantu bērniem (+VIDEO)

Siliņa ziņoja ANO, kā Latvija veido pilsoņus no PSRS imigrantu bērniem (+VIDEO)

Mazāk nekā 5% viņu vecāku vēlējās rūpēties par ES un NATO pasēm savām atvasēm.


Latvijas Ministru prezidenta amata kandidāte Evika Siliņa (Jaunā Vienotība), šobrīd ieņemot labklājības ministra amatu, parakstīja ziņojumu Apvienoto Nāciju Organizācijas Bērnu tiesību komitejā. Dokumentā, kas publicēts valdības tīmekļa vietnē tapportals.gov.lv, ANO sniedz virkni ieteikumu mūsu valstij.

Jo īpaši ir ANO Komitejas ieteikums: "Pievērst lielāku uzmanību tam, lai visiem bērniem būtu piekļuve pilsonībai, tostarp pārskatot Pilsonības likumu, lai pilsonība automātiski tiktu piešķirta tiem Latvijā dzimušajiem bērniem, kuri citādi būtu bezvalstnieki un kuri nākuši pasaulē vecākiem ar nepilsoņu statusu vai vecākiem, kuri nevar savu pilsonību nodot bērniem".

Ministre ziņo: lai izbeigtu Latvijas nepilsoņa statusa piešķiršanu bērniem, Saeima 2019. gada 17. oktobrī pieņēma likumu “Par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem”, kurš stājās spēkā 2019. gada 19. novembrī. Tajā noteikts, ka tiek izbeigta nepilsoņa statusa piešķiršana pēc 2020. gada 1. janvāra dzimušiem bērniem.

Pēc 2020. gada 1. janvāra dzimušie Latvijas nepilsoņu bērni, neatkarīgi no dzimšanas vietas, tiek atzīti par Latvijas pilsoņiem, ja vien bērns nav bijis citas valsts pilsonis. Latvijas pilsonību var iegūt bērns, ja viņa dzimšanas brīdī abi vecāki ir nepilsoņi, vai viens no vecākiem ir nepilsonis, bet otrs – bezvalstnieks vai nav zināms, vai saskaņā ar vecāku savstarpēju vienošanos, ja viens no vecākiem ir nepilsonis, bet otrs – citas valsts pilsonis.

Saskaņā ar PMLP sniegto informāciju 2021. gadā Latvijā bija 2855 bērni nepilsoņi vecumā no 0 līdz 18 (neieskaitot) un 118 nepilsoņu bērni atzīti par pilsoņiem. Savukārt 2022. gadā 2421 bērni vecumā no 0 līdz 18 (neieskaitot) bija nepilsoņi un 133 nepilsoņu bērni atzīti par pilsoņiem. Salīdzinoši 2019. gadā 1.janvārī bija 3 998 bērni nepilsoņi.

"Vienlaikus jāatzīmē, pauž Evika Siliņa, -ka līdz ar 2013. gada grozījumu Pilsonības likumā stāšanos spēkā ir maksimāli atvieglota Latvijā dzimušo nepilsoņu un bezvalstnieku bērnu reģistrācija - šobrīd pēc viena vecāka gribas bērnu atzīst par Latvijas pilsoni vienlaikus ar bērna dzimšanas reģistrāciju dzimtsarakstu nodaļā".

Ozolnieku pasta nodaļai mainīts darba laiks

VAS "Latvijas pasts" pieņēmis lēmumu no 2023.gada 6.septembra pastāvīgi mainīt Jelgavas novada Ozolnieku pasta nodaļas darbalaiku, informēja "Latvijas pasta" pārstāvji.

Turpmāk pasta nodaļa strādās pirmdienās, trešdienās, ceturtdienās un piektdienās no ...

65+ no eksāmena atbrīvot neiesaka. VISC komentē valodas pārbaudes rezultātus
6893 Krievijas Federācijas pilsoņi, bijušie Latvijas nepilsoņi, nav nokārtojuši latviešu valodas prasmes pārbaudi vismaz A2 līmenī, vēsta Valsts izglītības satura centra vadītāja Liene Voroņenko. Tas ir 61% no 11 301, kas ieradās uz pārbaudi. Līdz nove...
Survival Kit izveidotāja izstāstījusi par festivāla publisko programmu

Festivāla "Survival Kit" publiskā programma savā ziņā ir saistīta ar satikšanos starp cilvēkiem, kopienām un paaudzēm, šodien preses konferencē uzsvēra Latvijas Laikmetīgā mākslas centra (LLMC) direktore un festivāla izveidotāja Solvita Krese.

Vidzemes ...



Komentāri