lv
h45nZKJX42vfG0GncJYAl0JMKYByBB5UvvDOZCe9
2262496

Dabas muzeja iniciatīvā daudzviet Latvijā atrasti skudru dižpūžņi

Dabas muzeja iniciatīvā daudzviet Latvijā atrasti skudru dižpūžņi

Latvijas Nacionālā dabas muzeja iniciatīvā daudzviet Latvijā atrasti skudru dižpūžņi, informēja muzeja komunikācijas speciāliste Kristīna Soloha.

Latvijas Nacionālā dabas muzeja šovasar izsludinātajā foto iniciatīvā "Meklējam Latvijā lielākos skudru pūžņus" ir saņemti vairāki desmiti fotogrāfiju no gandrīz visiem Latvijas novadiem. Izvērtējot iesūtītos skudru pūžņu attēlus, Dabas muzeja entomologi to vidū atklājuši arī vairākus dižpūžņus. Trīs augstāko un divu platāko dižpūžņu fotogrāfijas plānots iekļaut topošajā izstādē par skudrām, kas gada nogalē būs apskatāma Dabas muzejā.

Trīs izmēra ziņā visaugstākie skudru pūžņi atrasti Gulbenes novada Rankas pagastā, Krāslavas novada Kaplavas pagastā un Valmieras novada Matīšu pagastā. Savukārt divi izmēra ziņā visplatākie skudru pūžņi konstatēti Saldus novada Nīgrandes pagastā un Bauskas novada Kurmenes pagastā.

Lielos skudru pūžņus foto iniciatīvas dalībnieki visbiežāk atraduši Latvijas mežos, bet arī, piemēram, pie purva, kapos, viesu namu vai kempingu teritorijā un pat pilsētvidē. Fotogrāfijas ar lielākajiem skudru pūžņiem uzņemtas Amatas, Audriņu, Carnikavas, Dunikas, Indrānu, Kaplavas, Kauguru, Krimuldas, Kurmenes, Jūrkalnes, Matīšu, Naudītes, Nīgrandes, Padures, Rankas, Sērenes, Siguldas, Skultes, Tīnūžu, Umurgas, Vecumnieku, Vestienas un Zvirgzdenes pagastā, kā arī Baldonē, Baložos, Ķekavā, Saldū un Rīgā.

Dabas muzeja entomologi pateicas visiem foto iniciatīvas dalībniekiem par skudru pūžņu dokumentēšanu, skudru dzīves vērošanu un aktīvo iesaistīšanos dabas datu vākšanā. Šīs iniciatīvas rezultātā iegūtos materiālus varēs izmantot arī turpmākajā pētnieciskajā darbā.

Savukārt fotogrāfijas ar pieciem dižpūžņiem, kas augstuma vai platuma ziņā ievērojami pārsniedz citus novērojumus, būs iespējams apskatīt topošajā izstādē "Skudra", kas Dabas muzejā norisināsies gada nogalē. Izstāde tiek veidota, lai ikvienu aicinātu pievērst lielāku uzmanību šo īpašo kukaiņu dzīvei un nozīmei Latvijas dabā.

Pieaudzis Latvijas izglītības iestādēs reģistrēto Ukrainas bērnu skaits

Salīdzinot ar pagājušā gada 1.septembri, Ukrainas bērnu skaits, kas reģistrēti Valsts izglītības informācijas sistēmā, ir pieaudzis par 748 bērniem, augusta nogalē sasniedzot 3434 bērnus, izriet no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvju sni...

Aicina nekavēties ar risinājumiem pedagogu vakanču aizpildīšanai

Ja netiks risināts jautājums par vakanto vietu skaitu izglītības iestādēs, tad jau šodien varam teikt, ka izglītības kvalitāte un pieejamība ir apdraudēta, trešdien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā sacīja Latvijas Izglītības un zinātne...

Izsludināts oranžais brīdinājums! Gaidāmas stipras lietusgāzes un vēja brāzmas

Brīdinot par negaisu ar stiprām lietusgāzēm, Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) izsludinājis oranžo brīdinājumu, kas būs spēkā līdz 31.augusta plkst.6.

Kā informēja VUGD, šovakar Latvijas austrumu un centrālajos rajonos gaidāms pērkona ne...



Komentāri