lv
ddUJk60iRtsBdouPBGXXkLIQsg1FSzvrafZluOu9
2260341

Pasažieri, kas ieradīsies Rīgā, varēs redzēt Ulmaņlaika iznīcinātāju (+VIDEO)

Pasažieri, kas ieradīsies Rīgā, varēs redzēt Ulmaņlaika iznīcinātāju (+VIDEO)

Līdz Otrā pasaules kara sākumam Latvija gatavojās uzsākt modernu gaisa ieroču ražošanu.

Lidostas "Rīga" pasažieru reģistrācijas zālē trešdien, 30.augustā, svinīgi atklās leģendārā latviešu aviokonstruktora Kārļa Irbīša 1937.gadā konstruētās lidmašīnas I-12 repliku.

I-12 ir viena no slavenākajām rūpnīcas VEF lidmašīnu būves nodaļas vadītāja Kārļa Irbīša konstruētajām lidmašīnām, kas pirms Otrā pasaules kara piedalījusies vairākos aviācijas šovos un izstādēs un guvusi godalgas starptautiskās aviācijas sacensībās. Tās repliku pēc Irbīša oriģinālajiem rasējumiem uzbūvējuši Latvijas aviācijas entuziasti Jura Grīnberga vadībā.

1937. gada vasarā I-12 piedalījās Anglijas sacensībās King Cup Race un ieguva pirmo godalgoto vietu, turklāt I-12 ieguva starptautisku atzinību. Vēlāk ar šo lidmašīnu tika uzstādīti vairāki rekordi. Sērija no četriem lidaparātiem, kuriem dzinēji tika iepirkti par saziedotajiem līdzekļiem: divus dzinējus uzdāvināja Latvijas Zemkopības ministrija, pa vienam - Rūpnieku apvienība un Tirgotāju apvienība. Lidmašīnas cena bija 22 000 lati. Tika izgatavoti vienvietīgā un divvietīgā lidaparāta varianti, divvietīgā variants tika pārtaisīts par vienvietīgo, tādi lidaparāti bija Aizsargu aviācijai. Kopumā Aizsargu aviācijā bija 4 VEF I-12, divi divvietīgie un divi vienvietīgie, iznīcinātāju pilotu apmācībai, aprīkoti tai skaitā arī ar fotoložmetējiem.

1938. gada maijā četri Aizsargu aviācijas piloti divos I-12 veica lidojumu uz Helsinku aviācijas svētkiem. Demonstrāciju lidojumi beidzās 17. maijā ar aviokatastrofu, kuras rezultātā gāja bojā latviešu pilots Kārlis Lešinskis un somu pilots Mari Kuopamjaki. Otrā aviokatastrofa ar šo lidmašīnu tipu notika 1938. gada 30. oktobrī Spilves lidlaukā, kur gāja bojā Toms Gailītis. Pārējās lidmašīnas tika izkomplektētas pēc 1940. gada aneksijas. Kopumā tika izgatavotas 12 VEF I-12 lidmašīnas.

'Ar trauksmes signāliem' – pirms jaunā mācību gada trūkst vismaz 1000 pedagogu
Pirms jaunā mācību gada Latvijas pašvaldību izglītības iestādēs – pirmsskolās un skolās – kopumā pietrūkst 1013 pedagogu, liecina Valsts izglītības informācijas sistēmas dati, kas trešdien tika publiskoti Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisi...
Latvijas basketbola izlases treneris: Miegam un uzturam spēku atgūšanā ir primāra loma
Basketbola valstsvienības gaitās Pasaules kausa finālturnīrā spēlētāju miegam un uzturam tiek sekots īpaši, jo tie ir svarīgākie faktori spēku atgūšanā komandā, kuru gaida vairākas smagas nākamās spēles, sarunā ar Latvijas Televīziju pastāstīja Latvija...
Sāksies Starptautiskais jaunā teātra festivāls «Homo Novus»

Ar izrādi "Visi putni skaisti dzied" un projektu "GuČi fabrika" šodien atklās Starptautisko teātra festivālu "Homo Novus", kas noritēs līdz 9.septembrim, aģentūru LETA informēja pasākuma rīkotāji.

Izrādes autori norāda, ka muzikālā "Visi putni skaisti d...



Komentāri