lv
AJI0qNJQJZsOLreK71y5aTMlJKFiOHKdml5YsuwQ
2250343

Latvijas zinātnieki ir iemācījušies iegūt degvielu laukos (+VIDEO)

Latvijas zinātnieki ir iemācījušies iegūt degvielu laukos (+VIDEO)

Valsts zaļā bagātība var kļūt par tās enerģētiskās neatkarības avotu.

Ar Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) Tehniskā fakultātes (TF) zinātnes centra un LVMI “Silava” zinātnieku līdzdalību tika noslēgtas 2023. gada lauka skates, ziņo Latvijas Zinātņu Akadēmijas vietne lza.lv.

Labāko zinātnisko institūciju godināšana un apbalvošana notiks ikgadējos ražas svētkos Vecaucē 2023. gada novembrī.

LBTU TF UZC vadītāja vietnieks Dr. Ādolfs Ruciņš ziņoja par Ulbrokas ZC zinātniskā darbu rezultātiem un realizētajiem projektiem 2022. gadā. Viņš arī uzstājās ar ziņojumu par 2022. gadā veikto eksperimentālo pētījumu “Siltumenerģijas ieguve un izmantošana segtajās platībās”.

Doktorants, doktora grāda pretendents Kristaps Sondors uzstājās ar referātu par promocijas darba “Hidrogenētas augu eļļas izmantošana dīzeļmotoros” izstrādes gaitu.

Pēdējā lauka skatē LVMI “Silava” ar ievaddvārdiem klātesošos uzrunāja LLMZA Mežzinātņu nodaļas vadītājs, LZA akadēmiķis un LVMI “Silava” Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Dr. Tālis Gaitnieks, savukārt īsu informāciju par institūtu sniedza LVMI “Silava” direktors Dr. Jurģis Jansons.

LVMI “Silava” doktorants, pētnieks Guntars Šņepsts pastāstīja par Latvijas meža resursu prognozēšanas un modelēšanas sistēmu.

Iepazīšanās ar Latvijas mežzinātnes infrastruktūru norisinājās Salaspilī, Rīgas, Institūta un Meža ielās, kur “Silava” vadošais pētnieks Dr. Dainis Ruņģis iepazīstināja ar pētījumiem Molekulārās bioloģijas laboratoriju un Ģenētisko resursu centrā, vadošā pētniece Dr. Dārta Kļaviņa – Meža fitopatoloģijas un mikoloģijas laboratorijā, vadošais pētnieks, Dr. Andis Lazdiņš – Meža vides laboratorijā, vadošais pētnieks Dr. Jānis Ozoliņš – Meža faunas un medniecības laboratorijā un vadošais pētnieks, Dr. Mārtiņš Zeps – Klimata un biotehnoloģiju laboratorijā.

Būvdarbi Latvijā turpinās 55 valsts ceļu posmos

Pašlaik būvdarbi Latvijā turpinās 55 valsts ceļu posmos, un autovadītājiem jārēķinās ar satiksmes ierobežojumiem, aģentūru LETA informēja "Latvijas valsts ceļi".

Darbi notiek 55 posmos, no tiem deviņi ir uz valsts galvenajiem autoceļiem, desmit - uz reģ...

LIZDA vadītāja: Tiesību aktos jāpārskata pedagogu tiesību stiprināšana
Ja ir aizdomas, ka skolā tiek ienestas kādas aizliegtas vielas vai asi priekšmeti, pedagogam nav tiesību to pārbaudīt, jo pastāv citas personas tiesības uz privātumu. Tas būtu jāsakārto, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja ...
Francijas treneris atskatījies uz zaudējumu pret Latviju

Francijas vīriešu basketbola izlase Pasaules kausa mačā nespēlēja ar tādu pašu iedvesmu kā Latvija, pēc zaudējuma uzsvēra pretinieces galvenais treneris Vensāns Kolē.

Jau ziņots, ka Latvija otrajā H apakšgrupas spēlē ar rezultātu 88:86 pārspēja Franciju...



Komentāri