lv
05GqDzV6jasFwaVlPelUS9hh8TEu9sRJlEuGgCcJ
2235012

Latvijas basketbola izlase uzsāks savu pirmo Pasaules kausa finālturnīru

Latvijas basketbola izlase uzsāks savu pirmo Pasaules kausa finālturnīru

Latvijas vīriešu basketbola izlase šodien Džakartā sāks savu pirmo Pasaules kausa finālturnīru, tiekoties ar Libānas vienību.

Pirmo spēli H apakšgrupā Latvijas izlase uzsāks plkst.12.15, cīņu tiešraidē translējot televīzijas kanālam TV3.

Abas vienības līdz šim nav tikušās.

Latvijas izlase nekvalificējās 2022.gada Eiropas čempionāta finālturnīram, ceļu uz Pasaules kausa finālturnīru sākot ar priekškvalifikācijas sacensībām, kurā uzvarēja visās četrās spēlēs. Kvalifikācijas pirmo posmu Latvija sāka ar zaudējumu līdzīgā spēlē Serbijai, turpinājumā uzvarot pārējos 11 mačos.

Uz Āziju Latvijas izlase devās 14 spēlētāju sastāvā, bet pēc pārbaudes spēlēm Taivānā paldies tika teikts Jānim Timmam un Marekam Mejerim.

Džakartā kopā ar izlasi būs arī Kristaps Porziņģis un Jānis Strēlnieks, kuri ārstē savainojumus un finālturnīrā nespēlēs, tāpat kā kvalifikācijas maču līderis Rihards Lomažs, kurš finālturnīram sekos līdzi neklātienē.

Latvijas basketbolisti sagatavošanās posmā uzvarēja visos Latvijā notikušajos pārbaudes mačos, pārspējot Zviedriju, Gruziju, Dominikānas Republiku un Somiju. 14 spēlētāju sastāvā, Rīgā paliekot Mārcim Šteinbergam un Tomam Leimanim, latvieši Taivānā uzvarēja Puertoriko, bet pārbaudes spēļu ciklu noslēdza ar smagu zaudējumu Lietuvai.

Latvijas izlases pirmā pretiniece Libāna ceturto reizi spēlēs Pasaules kausā. Augstākā vieta izcīnīta debijā 2002.gadā, kad Libāna ierindojās 16.vietā.

Āzijas kvalifikācijas zonā Libāna pirmajā posmā četru komandu turnīrā sešās spēlēs izcīnīja piecas uzvaras un ieņēma pirmo vietu, bet otrajā grupu turnīrā desmit spēlēs tika pie septiņām uzvarām un otrās vietas grupā aiz Jaunzēlandes, bet apsteidzot Filipīnas un Jordāniju.

Libāna kvalifikācijas turnīrā izcēlās ar visvairāk pārķertām bumbām, vidēji mačā šajā rādītājā izceļoties 11,4 reizes.

Komandas līderis ir 2022.gada Āzijas kausa vērtīgākais spēlētājs Vaels Arakdži, kurš pērn šajā turnīrā, kas notika Džakartā, vidēji mačā guva 26 punktus. Pirms četriem gadiem saspēles vadītājs Arakdži spēlēja Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) Vasaras līgā, kur pārstāvēja Dalasas "Mavericks" komandu. Lielāko karjeras daļu Arakdži ir pavadījis, spēlējot Libānas meistarsacīkstēs, kas ir vienas no spēcīgākajām Āzijā.

Libāniešu sastāvā ir arī šogad naturalizētais amerikāņu spēka uzbrucējs Omari Spelmens, kurš spēlējis NBA, pārstāvot Atlantas "Hawks" un Goldensteitas "Warriors" komandas, bet kopš 2021.gada spēlē Dienvidkorejā. Augumā ne pārāk raženajā Libānas izlasē Spelmens, Karims Ezedīns un Ali Haidars var spēlēt centra pozīcijās.

Svētdien, plkst.16.30, Latvija tiksies ar Franciju, bet otrdien, plkst.16.30, - ar Kanādu.

Finālturnīra 32 komandas ir sadalītas astoņās apakšgrupās. Katras grupas pirmo divu vietu ieguvējas turpinās cīņu par 1.-16.vietu, bet trešās un ceturtās vietas ieguvējas cīnīsies par 17.-32.vietu. Otrajā posmā Latvija stāsies pretī divām izlasēm no G apakšgrupas, kurā cīnīsies Irāna, Spānija, Kotdivuāra un Brazīlija.

A, B, C un D apakšgrupas komandas cīnīsies Filipīnās, E un F apakšgrupas izlases spēlēs Okinavā, Japānā, bet G un H apakšgrupu notiks Indonēzijas galvaspilsētā Džakartā. Labāko astoņniekā iekļuvušās izlases par medaļām spēkosies "SM Mall of Asia" arēnā Manilas ostas rajonā.

Pasaules kausa finālturnīrā tiks noskaidrotas septiņas Parīzes olimpisko spēļu turnīra dalībnieces, kā arī vēl 19 valstsvienības, kuras kopā ar piecu reģionu priekškvalifikācijas spēļu uzvarētājām nākamvasar cīnīsies par pēdējām četrām ceļazīmēm uz olimpiskajām spēlēm.

Par aktualitātēm no Džakartas informē ziņu aģentūras LETA sporta reportiere Paula Vucena. Basketbola finālturnīram veltītajā LETA sadaļā ("https://www.leta.lv/basketball_fibawc/") pieejama jaunākā informācija ne tikai par Latvijas izlases gaitām un panākumiem, bet arī citu komandu rezultātiem un čempionāta aktualitātēm.

Latvijas izlases sastāvs Pasaules kausā:

Rodions Kurucs (Mursijas UCAM, Spānija), Dāvis Bertāns (Oklahomasitijas "Thunder", NBA), Dairis Bertāns ("VEF Rīga"), Anžejs Pasečņiks ("Palencia", Spānija), Rolands Šmits (Kauņas "Žalgiris", Lietuva), Artūrs Strautiņš (Tortonas "Derthona", Itālija), Klāvs Čavars (Jokohamas "Exellence", Japāna), Aigars Šķēle (Lielpolijas Ostruvas "Stal", Polija), Andrejs Gražulis (Trento "Aquila", Itālija), Artūrs Kurucs (Patras "Promitheas", Grieķija), Artūrs Žagars (Ķēdaiņu "Nevežis", Lietuva), Kristers Zoriks (Izmiras "Petkim Spor", Turcija).

Libānas izlases sastāvs Pasaules kausā:

Vaels Arakdži, Ali Mansurs, Amirs Saūds, Karims Zeinuns (visi - Beirūtas "Al Riyadi"), Džads Halils, Karims Ezedīns (abi - Beirūtas "Dynamo"), Ali Mezhers, Hajks Gjokčjans, Ali Haidars (visi - "Beirut"), Serhio El-Darvihs, Marks Hueiri (abi - Beirūtas "Sagesse"), Omari Spelmens (Anjanas KGC, Dienvidkoreja).

Uz ceļiem biežāk jārēķinās ar lielgabarīta lauksaimniecības tehniku, brīdina LVC
Valsts ceļu tīklā turpinās būvdarbu sezona, visvairāk būvdarbu posmu ir Latvijas centrālajos rajonos un Vidzemē, portāls "Delfi" uzzināja uzņēmumā "Latvijas Valsts ceļi" (LVC).
Ko Valmieras teātris akcentēs jaunajā sezonā? (+VIDEO)

Valmieras teātris 2023./2024.gada sezonā akcentēs latviešu klasiku un "vīrieša koda apzināšanu", ceturtdien preses konferencē paziņoja teātra direktore Evita Ašeradena.

Jaunajā sezonā teātris skatītājiem piedāvās astoņus jauniestudējumus un vienu 2017.g...

Karbonāri 40.vieta četru dienu sacensību Itālijā pirmajā posmā

Latvijas riteņbraucēja Anastasija Karbonāri ceturtdien Itālijā izcīnīja 40.vietu četru dienu velobrauciena "Giro Toscana Int. Femminile - Memorial Michela Fanini" (UCI kat.2.2) pirmajā posmā.

Sportistes sacensības sāka ar 2,22 kilometru individuālo brau...



Komentāri