lv
s5nnFdkSEl8bv7vVp5mJk3WMbmnRobuZtqQr2e8G
2201855

Inflācijas “noslēpums”: iet uz lēju, bet cenas vidēji turpina pieaugt

Inflācijas “noslēpums”: iet uz lēju, bet cenas vidēji turpina pieaugt

Latvijas bankas ekonomiste: inflācijas samazinās, tomēr tas nenozīmē, ka visās jomās atgriezīsimies pie cenu līmeņa, kāds bija ierasts pirms šī augstās inflācijas perioda.

Izmaiņas elektroenerģijas pārvades un sadales pakalpojumu tarifos inflāciju Latvijā jūlijā palielināja par 0.9 procentu punktiem. «Bez šādām izmaiņām inflācija Latvijā jau būtu ļoti tuva eiro zonas vidējam inflācijas līmenim. Turklāt jāņem vērā, ka šī ir samērā neelastīga izdevumu pozīcija, kas skar visas mājsaimniecības. Šādu tarifu pieauguma ietekme uz iedzīvotājiem ar zemākajiem ienākumiem ir salīdzinoši sāpīgāka, jo, lai gan rēķinu var mazināt, meklējot atbilstošos pieslēgumus, tomēr nav iespējams atrast veidu, kā šajā jomā ietaupīt būtiski”, - portālā makroekonomika.lv raksta Latvijas bankas ekonomiste Ieva Opmane.

Kopējā inflācijas izmaiņu tendence gan Latvijā, gan eiro zonā ir lejupejoša. Samazinājušās globālās enerģijas un pārtikas cenas, tomēr pamatinflācija, ko vairāk ietekmē atalgojuma izmaiņas un iedzīvotāju pirktspēja, joprojām ir noturīga. Turklāt jāatceras, ka tas, ka inflācija mazinās, nenozīmē, ka visās jomās atgriezīsimies pie cenu līmeņa, kāds bija ierasts pirms šī augstās inflācijas perioda. Zemāka inflācija jūlijā ar pozitīvu mēneša pieauguma tempu nozīmē, ka cenas vidēji turpina pieaugt, vien lēnāk nekā pērn.

Jaunā Nacionālā teātra direktors Vītols uzkrājis 43 693 eiro

Jaunā Latvijas Nacionālā teātra direktora Māra Vītola rīcībā ir uzkrājums 43 693 eiro apmērā, ko veido skaidras naudas uzkrājums 5000 eiro un bezskaidras naudas uzkrājums 38 693 eiro, izriet no Vītola valsts amatpersonas deklarācijas, kuru iesniedz, st...

Rinkēvičs brauks uz slimnīcu un tiksies ar Saeimas deputātiem

Prezidents uzsāks konsultācijas par nākamo valdību.

Pēc tam, kad Krišjānis Kariņš vakar iesniedzis prezidentam demisijas rakstu, Edgars Rinkēvičs nolēmis jau pirmdien uzsākt konsultācijas ar visām Saeimā pārstāvētajām politiskajām partijām.

Pimdien plks...

#1 Kultūristi un apkaimisti. Kam nepieciešamas apkaimju biedrības?
Šajā epizodē ar raidījuma vadītājiem, Antoniju Skopu un Žulijenu Nuhumu Kulibali, tiekas Sandra Feldmane, Rīgas Apkaimju alianses un Čiekurkalna attīstības biedrības valdes locekle. Sarunāsimies par to, kādi impulsi ļauj apkaimes iedzīvotājiem sanākt k...


Komentāri