lv
yTXTmieZlWPMImypYHCRAhC383vKqQUtrw3PfIR5
2200801

Apmēram 7% Latvijas iedzīvotāju neprot peldēt, ārsti iesaka mācīt bērnus

Apmēram 7% Latvijas iedzīvotāju neprot peldēt, ārsti iesaka mācīt bērnus


Pēc peldēšanās jāievēro higiēnas prasības, atgādina speciālisti.

Latvijas cilvēki izbauda pēdējās vasaras dienas un dodas uz jūru un citām ūdenstilpnēm. Pētījumu aģentūras “Norstat” veiktajā aptaujā noskaidrots, ka vairums iedzīvotāju – 72% peldi sāk lēnām ieejot ūdenī, tikai nedaudzi – 4% atzinuši, ka ūdenī ielec ar galvu pa priekšu vai taisnām kājām.

Ja lēnām ūdenī ieiet 74% sievietes un 69% vīriešu, tad aptaujāto sieviešu vidū nav tādu, kuras peldei ūdenī lektu uz galvas. Toties starp sievietēm ir divreiz vairāk to, kuras neprot peldēt.

“Satraucoši, ka 11% aptaujas dalībnieku pieaugušo ir norādījuši, ka neprot peldēt – pozitīvāk, ka vismazāk tādu ir vecumā no 18-29 gadiem – tikai 6%! Tikmēr senioru vidū peldēt nepratēju īpatsvars ir 17%, pārējās vecuma grupās 10%. Pēc aptaujas datiem redzam, ka peldētprasme laukos ir augstāka nekā pilsētās, īpaši lielajās. Starp tiem, kuriem dzīvo vieni, izrādās, neprot peldēt pat 18%, bet, jo vairāk ģimenes locekļu, jo mazāk atbilžu, ka neprot peldēt, piemēram, respondenti no ģimenēm, kurās ir četri un vairāk cilvēku, tikai 6-7% neprot peldēt. Kopumā redzams, jo iegūta augstāka izglītība, ir augstāki ienākumi, jo arī vairāk šo cilvēku vidū ir peldētpratēju,” par aptaujas apkopotajos datos novēro eksperte Juta Namsone.

Peldēt vajadzētu prast katram, tomēr arī pārgalvība nav peldes sabiedrotā, tādēļ tiem, kuri domā par savu veselību, uzsākot peldi, ieteicams labāk lēnām ieiet ūdenī, iesaka ģimenes ārste Jekaterina Āboliņa:

“Vecākus mudinātu atrast iespēju jau no mazotnes bērnus mācīt peldēt un jebkurā ūdenstilpē to darīt atbildīgi! Savukārt, ja tiek nodrošināta peldētapmācība, skolas, sporta skolotājus, trenerus aicinātu strādāt tā, lai pirmā peldēšanas pieredze bērniem būtu pozitīva – būtiski, lai uz nodarbību var sagatavoties bez stresa, pēc tās lai būtu iespējas matu izžāvēšanai, aukstajā laikā bērni baseina telpas neatstātu sakarsuši vai slapjiem matiem. Ģimenes izpratne par peldētapmācībai nepieciešamo ir dažāda, tādēļ noteikti ar bērniem jārunā arī par to, kāds peldkostīms, peldbikses nepieciešams, ka uz peldbaseinu jāņem līdzi sauss dvielis, šīs lietas pēc tam gan jāizmazgā, gan jāizžāvē. Jāatgādina cik svarīga pirms un pēc peldes ir personīgā higiēna, ka varbūt jāpaņem līdzi savi ķermeņa mazgāšanas un kopšanas līdzekļi u.tml.”

Ģimenes ārste atgādina, ka peldēt nevajadzētu, ja nav laba pašsajūta, kā arī sievietēm peldēties mēnešreižu laikā nav vēlams. „Ir jāmāca drošība uz ūdens, arī atklātajās ūdenstilpēs, piemēram, pie jūras, upes, spēlējoties un draiskojoties arī pa jokam nedrīkst ar spēku otru turēt zem ūdens vai kā citādi radīt veselībai bīstamas situācijas. Pieaugušajiem jābūt pārliecinātiem, ka ūdenstilpe ir peldēšanai droša. Bet lēkšana uz galvas atklātā ūdenstilpē var būt nāvējoši bīstama!” atgādina ārste.

Svarīgi pēc peldes ievērot personīgo higiēnu un parūpēties par atbilstošu ādas mitrināšanu, atgādina Juta Namsone: „Karstā un saulainā laikā jāatceras par saules aizsarglīdzekļu atjaunošanu. Tie var būt gan kā krēms, fluīds vai eļļa, tāpat tie var būt izsmidzināmi. Ieteicams īpašu uzmanību pievērst arī matu kopšanai. Jāņem vērā, ka dušas želeja ir paredzēta ķermeņa mazgāšanai un pilnvērtīgu galvas ādas un matu kopšanu tā nodrošināt nevar, tam ir paredzēti citi arī aptiekās pieejami kopšanas līdzekļi, kas piemēroti galvas ādai un konkrētajam matu tipam.”

Rīgas svētki nav tikai paēšana un brīnišķīga kultūras programma. Tuvojas basketbola Krastu mačs
Rīgas svētku svarīga sastāvdaļa nedēļas nogalē būs tradicionālais diennakts basketbola Krastu mačs, ieviešot svarīgu sportisku noti, bez kuras svinēšana nebūtu pilnīga, piektdien Latvijas Televīzijas "Rīta panorāmā" atzina pasākuma idejas autors E...
Bobsleja pilots Ķibermanis veselības dēļ noslēdz sportista karjeru
Viens no titulētākajiem Latvijas bobslejistiem Oskars Ķibermanis savainojuma seku dēļ neturpinās sportista karjeru, piektdien informēja Latvijas Bobsleja un skeletona federācija (LBSF).
Ar laivu parādi Rīgā atklāj starptautiskas sporta makšķerēšanas sacensības

No šodienas līdz 20.augustam Rīgā notiks sporta makšķerēšanas sacensības spiningošanā no laivas "Garmin Predator Cup 2023", pulcējot vairāk nekā 170 sportistu no Latvijas, Lietuvas un Ukrainas, aģentūru LETA informēja Latvijas Makšķerēšanas sporta fede...



Komentāri