lv
Fwoe2mV0vYmSok5nEU96lOU63QiLMdBSJfL1jEqB
2156822

Briškens asi izteicies par AS mēģinājumiem pārrakstīt Stambulas konvenciju

Briškens asi izteicies par AS mēģinājumiem pārrakstīt Stambulas konvenciju

Valdošās koalīcijas partijas "Apvienotā saraksta" (AS) mēģinājumi "pārrakstīt" Stambulas konvenciju iezīmē Latvijas politikas "ne to skaistāko pusi", sacīja Saeimas "Progresīvo" frakcijas priekšsēdētājs Kaspars Briškens.

Iepriekš jautājums par Stambulas konvencijas ratificēšanu no valdības darba kārtības tika izņemts, jo viena no koalīcijas partijām - AS - vēlējās apstiprināšanai virzītajā dokumentā ieviest papildinājumus. AS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars norādīja, AS ir iebildumi pret vairākiem pantiem, kas neattiecoties tiešā veidā uz konvencijas pamatmērķiem, tāpēc nepieciešams pilnveidot likumprojektu, lai "kliedētu bažas un nebūtu atsevišķas interpretācijas par to, kas ir dzimums, sociālā dzimte un sociālā genderisma jautājumi".

Briškens pauda, ka AS meklējot veidus, kā starptautiski akceptētu, Eiropas Padomē plaši izdiskutētu dokumentu "pārrakstīt". "Progresīvo" ieskatā, tas iezīmē Latvijas politikas "ne to skaistāko pusi", šim jautājumam veltot ideoloģisku nokrāsu, lai gan uz to vajadzētu skatīties no tiesiskuma un starptautiskas sadarbības un reputācijas perspektīvas.

Tāpat esot savdabīgi vērot, kā esošās koalīcijas partijas savā starpā nevar vienoties par Stambulas konvencijas ratificēšanu, norādīja politiķis.

Briškens prognozēja, ka esošajā valdībā Stambulas konvencijas ratificēšanas virzībai netiks gūts atbalsts. Bet, kad Stambulas konvencijas ratificēšanas likumprojekts nonāks Saeimas darba kārtībā, "Progresīvie" to noteikti atbalstīšot.

Jau ziņots, kā liecina LM iesniegtais likumprojekts, konvenciju Latvijā plānots apstiprināt ar atrunu, ka tās īstenošanā Latvija piemēros "Satversmē ietvertās vērtības, principus un normas, īpaši attiecībā uz cilvēktiesību aizsardzību, sieviešu un vīriešu līdztiesību un laulības, ģimenes, vecāku un bērnu tiesību aizsardzību un atbalstu".

Tāpat konvencijai tiek piedāvāts pievienot no diviem teikumiem sastāvošu deklarāciju, kurā tiks uzsvērts, ka "Latvija uzskata, ka konvencijas mērķis ir sieviešu aizsardzība no jebkādas vardarbības, kā arī vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršana, sodīšana un izskaušana".

Savukārt deklarācijas otrajā teikumā tiks atkārtots jau likuma par konvencijas apstiprināšanu 2.pantā teiktais, ka Latvijas "piemēros konvenciju Satversmē ietverto vērtību, principu un normu ietvaros, īpaši attiecībā uz cilvēktiesību aizsardzību, sieviešu un vīriešu līdztiesību un laulības, ģimenes, vecāku un bērnu tiesību aizsardzību un atbalstu".

Par ģimenes jomu Satversmē runā strīdos tapušais 110.pants, kurā pašlaik stāv ierakstīts, ka "valsts aizsargā un atbalsta laulību - savienību starp vīrieti un sievieti, ģimeni, vecāku un bērna tiesības". Šāda pamatlikuma redakcija savulaik tapa, daļai politiķu cenšoties nepieļaut viena dzimuma pāru likumisku atzīšanu valstī.

LM skaidro, ka Krišjāņa Kariņa (JV) vadītās valdības deklarācija paredz īstenot Stambulas konvencijas prasību ieviešanu. Konvencija prasa dalībvalstīm izstrādāt saskaņotu politiku vardarbības pret sievieti un vardarbības ģimenē jautājumos, kā arī valsts institūcijām īstenot starpinstitucionālo sadarbību ar nevalstiskajām organizācijām, pilsonisko sabiedrību un plašsaziņas līdzekļiem.

Tāpat konvencija aicina iesaistīties visas kompetentās valsts iestādes un dienestus, lai pret vardarbību pret sievietēm un vardarbību ģimenē varētu vērsties koordinētā veidā, izstrādājot sadarbību regulējošus noteikumus, uzsver LM. Vienlaikus tajā uzsvērta nepieciešamība apkopot statistikas datus par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē gadījumiem.

Latraps: Ko nepaņēma pavasara sals un vasaras sausums, to piebeidza krusa

ažviet Zemgalē krusa sējumus nopostījusi pilnībā, pauda graudkopības kooperatīva "Latraps" valdes loceklis un lauksaimniecības nodaļas vadītājs Ģirts Ozols.

Viņš sacīja, ka pirmdienas, 7.augusta, negaiss ir skāris visu Latvijas teritoriju, tomēr krusa b...

Novērota lielākā astoņzobu mizgraužu pirmās paaudzes vaboļu lidošanas aktivitāte

Šogad egļu astoņzobu mizgraužu pirmās paaudzes vaboļu lidošanas aktivitāte bijusi lielākā no līdz šim novērotā, kopš monitoringa programmas uzsākšanas 2014.gadā, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) informatīvais ziņojums "Par ārkārtējās situācijas pasā...

JV, ZZS un Progresīvie esot nonākuši pie saturiskiem kopsaucējiem

"Jaunā vienotība" (JV), Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un "Progresīvie" ir raduši labus kopsaucējus, kas alternatīvā koalīcijā valsts attīstību padarītu dinamiskāku, šādu viedokli pauda Saeimas "Progresīvo" frakcijas priekšsēdētājs Kaspars Briškens.

P...



Komentāri