lv
15TVK66au0Tyhn7bOK83cZzfTi0gken3IORK9He7
2142916

Bijušajam Latvijas vēstniekam ANO Pildegovičam jauns amats. Nosaukums ir garš!

Bijušajam Latvijas vēstniekam ANO Pildegovičam jauns amats. Nosaukums ir garš!

Bijušais Latvijas vēstnieks ANO Andrejs Pildegovičs no šodienas pilda Latvijas kandidatūras ANO Drošības padomē sekretariāta speciālo uzdevumu vēstnieka-sekretariāta vadītāja amata pienākumus, informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Diplomātisko un konsulāro dienestu Pildegovičs sāka 1994.gadā NVS valstu nodaļā kā galvenais speciālists. Vēlāk viņš ieņēma ĀM Āzijas un Āfrikas valstu nodaļas vadītāja, valsts sekretāra palīga un preses sekretāra amatus.

Pildegovičs no 2000. līdz 2006.gadam bija Valsts prezidenta padomnieks ārlietu jautājumos un no 2006. līdz 2007.gadam vadīja Valsts prezidenta kanceleju. Savukārt no 2007.gada līdz 2012.gadam Pildegovičs bija Latvijas vēstnieks ASV un Meksikā.

2012.gada jūlijā viņš tika iecelts par valsts sekretāra vietnieku - politisko direktoru. ĀM valsts sekretāra pienākumus Pildegovičs pildīja kopš 2013.gada maija. 2018.gadā pastāvīgā pārstāvja ANO Ņujorkā amatā Pildegovičs nomainīja vēstnieku Jāni Mažeiku.

Pildegovičs 1994.gadā absolvēja Sanktpēterburgas Valsts universitātes Austrumu fakultāti, no 1990. līdz 1991.gadam studējot ķīniešu valodu Pekinas svešvalodu institūtā. 1995.gadā Pildegovičs studēja diplomātijas specialitātē Stenforda universitātes Hūvera institūtā, savukārt no 1998. līdz 1999.gadam ārlietu dienesta specialitātē Oksfordas universitātē. Viņš pārvalda angļu, krievu un ķīniešu valodu.

ĀM tīmekļvietnē norādīts, ka Latvija aktīvi iesaistās ANO dienaskārtības jautājumos, sniedzot savu pieredzi un ekspertīzi. Latvija ir bijusi ievēlēta nozīmīgās ANO struktūrās, kā Cilvēktiesību padome un Ekonomisko un sociālo lietu padome.

Latvija nekad nav bijusi ANO Drošības padomes dalībvalsts. Tā ir par starptautisko mieru un drošību atbildīgā ANO struktūra, kurā darbojas piecas pastāvīgās dalībvalstis - Lielbritānija, ASV, Francija, Krievija, Ķīna - un desmit dalībvalstis, kuras ievēl uz divu gadu termiņu. ANO Drošības padomes lēmumi ir saistoši visām ANO dalībvalstīm.

2011.gadā saskaņā ar Ministru kabineta lēmumu Latvija pieteica kandidatūru ANO Drošības padomes vēlēšanās 2025.gadā dalībai 2026. līdz 2027.gadam. Latvijas kandidēšana ANO Drošības padomē ir viens no ārpolitikas ilgtermiņa mērķiem, kas iekļauts 2019.gada valdības rīcības plānā un minēts Nacionālajā Attīstības plānā 2027. gadam.

Vēlēšanas paredzētas 2025.gada jūnijā Ņujorkā un, lai Latvija tiktu ievēlēta, ir nepieciešams iegūt divas trešdaļas ANO dalībvalstu atbalstu.

Baldones Astrofizikas observatorijā atklātu jaunu asteroīdu atsīst starptautiski

Starptautiskā astronomu savienības komiteja apstiprinājusi Baldones Astrofizikas observatorijas 2009.gadā atklāto asteroīdu "Artjuhs", kas nosaukta zinātnieka Jurija Artjuha (attēlā - otrajā rindā pirmais no kreisās) vārdā, informēja Latvijas Universit...

IeM plāno Ukrainas varasiestādēm nodot teju 1000 lietotus datorus un monitorus

Iekšlietu ministrija plāno Ukrainas varasiestādēm nodot 994 lietotus datorus, monitorus un procesorus.

Tā informē ministrija.

Datori paredzēti Ukrainas Čerņigivas Reģionālajai valsts administrācijai, Ukrainas Sociālās politikas ministrijai un Hersonas R...

Alga 4357 eiro mēnesī. Rehabilitācijas centram Vaivari meklē arī valdes locekli

Veselības ministrija (VM) izsludinājusi konkursu uz Nacionālā rehabilitācijas centra "Vaivari" valdes locekļa amatu medicīnā, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

No kandidātiem tiek sagaidīta nevainojama reputācija, atbilstība l...



Komentāri