lv
PZWydXTloRTgYN0whNQZhhNeZ5errdvD2kOVajyG
2114207

Kā apkarot ēnu ekonomiku? Finanšu ministrija piedāvā

Kā apkarot ēnu ekonomiku? Finanšu ministrija piedāvā

“Pateicoties” ēnu ekonomikai Latvijas budžets zaudē simtiem miljonu eiro katru gadu!

Ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā vēl joprojām samērā liels. Atbilstoši ēnu ekonomikas pētnieka prof. A. Saukas un viņa komandas aplēsēm ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā ir robežās no 2 līdz 3,6 miljardiem euro!

Pēc VID novērtējuma datiem potenciāli iekasējamā summa no ēnu ekonomikas 2020. gadā ir 980 milj. euro. VID aprēķinātā potenciāli iekasējamā summa (PVN, IIN, VSAOI, akcīzes nodokļu zudums) veido 3,2 % no IKP. (2020. gada IKP ir 30 265 milj. euro). Saskaņā ar VID rīcībā esošajiem datiem par potenciāli iekasējamo nodokļu kopsummu, ēnu ekonomikas apjoms 2020.gadā aplēšams 3,2 miljardu euro līmenī.

Pirms dažām dienām Finanšu ministrija iesniedza valdībai Ēnu ekonomikas ierobežošanas plānu 2024.-2027.gadam. Plāna mērķis ir, koncentrējoties uz apzinātiem ēnu ekonomiku ietekmējošiem faktoriem un konstatētajiem riskiem, sadarbībā ar nozaru ministrijām, sociālajiem un sadarbības partneriem, īstenot mērķtiecīgus ēnu ekonomiku samazinošos pasākumus prioritārajās tautsaimniecības nozarēs un horizontālos pasākumus uzņēmējdarbības vides sakārtošanai un labprātīgas nodokļu saistību izpildes veicināšanai.

1.priekšlikums - Ieviest ikgadējo vispārējo iedzīvotāju ienākumu deklarēšanu! Mērķis - lai samazinātu iespēju slēpt ienākumus, un VID gūtu priekšstatu par fiziskās personas ar IIN apliekamo mantisko stāvokli un tā izmaiņām kopsakarā ar personas attiecīgajā taksācijas gadā veiktajiem darījumiem un gūtajiem ienākumiem, paplašināt sniedzamās informācijas apjomu fiziskajām personām.

2. priekšlikums - Valsts un privātā sektora partnerības stiprināšana: reitinga izmantošana publiskajos iepirkumos, ES finansējuma apguvē un publiskajās procedūrās.

3. priekšlikums - Skaidras naudas aprites ierobežošana. Noteikt skaidras naudas iemaksas sliekšņa deklarācijas (ziņošana par skaidras naudas iemaksām bankomātos). Izstrādāt normatīvo regulējumu, kurā kredītiestādēm noteikts pienākums sniegt reizi ceturksnī informāciju VID par iemaksu bankomātos vai kredītiestāžu filiālēs virs minimālās algas apmēra mēnesī.

4. priekšlikums - Bezskaidras naudas darījumu izmantošanas veicināšana.

Plāns satur arī citus pasākumus, bet termiņi to ieviešanai atšķiras. Skaidrs, ka plašas diskusijas gaidāmas gan par priekšlikumu ieviest ikgadējo vispārējo iedzīvotāju ienākumu deklarēšanu, gan par piedāvājumu vēl ierobežot skaidras naudas apriti.

Nodibināta Latvijas Sociālo rehabilitētāju asociācija

Latvijā dibināta Sociālo rehabilitētāju asociācija, pavēstīja asociācijas dibinātāja Renāte Mohle.

Organizācijas mērķis ir apvienot sociālās rehabilitācijas darbiniekus, popularizēt profesiju, rīkot darbiniekus motivējošus pasākumus, apmācības un kvali...

Nosaukts Latvijas pārstāvis pasaules čempionātā parapeldēšanā

Nākamajā nedēļā Mančestrā gaidāmajā pasaules čempionātā parapeldēšanā Latviju pārstāvēs Jurijs Semjonovs, vēsta Latvijas Paralimpiskā komiteja (LOK).

Semjonovs startēs 100 metros peldējumā uz muguras un brasā.

Plānots, ka meistarsacīkstēs startēs vairāk...

Lielākā daļa mazo un vidējo uzņēmēju Latvijā strādā arī atvaļinājumā

Latvijā 80% mazo un vidējo uzņēmēju mēdz atbildēt uz darba zvaniem un e-pastiem, esot brīvdienās vai atvaļinājumā, liecina mobilo sakaru operatora SIA "Tele2" veiktā aptauja.

Visbiežāk to dara būvniecības, mākslas un izklaides, kā arī izmitināšanas un ...



Komentāri