lv
xMqT1S0s5lTMmrUJiEaCaZiAvFNl9vPWFK467GRb
2113688

Bads skar rekordlielu cilvēku skaitu pasaulē, norāda zemkopības ministrs (VIDEO)

Bads skar rekordlielu cilvēku skaitu pasaulē, norāda zemkopības ministrs (VIDEO)

Krievijas agresija pret Ukrainu var paplašināt pārtikas krīzi pasaulē.

"ES līmenī un Latvijā miera laikos bads nedraud, jo gan ES, gan Latvijā spējam nodrošināt patēriņu ar pamatproduktiem", - VS.LV pauž Latvijas zemkopības ministrs Didzis Šmits ("Apvienotais saraksts").

Taču globālā līmenī ministrs atzina, ka iespējamas nopietnas problēmas.

"ES un Latvijā pamatproduktu ražošanas apjoms pārsniedz patēriņa apjomu, kas nozīmē, ka pašnodrošinājuma līmenis ir augsts", - stasta D.Šmits.

"Vienlaikus, pārtikas trūkums, ko izraisījuši konflikti, klimata pārmaiņas, COVID-19 pandēmijas sekas un ko būtiski saasina Krievijas karš pret Ukrainu, joprojām skar simtiem miljonu cilvēku. To cilvēku skaits, kuriem ir akūts pārtikas trūkums, 2022. gadā sasniedz rekordaugstu līmeni — 258 miljonus 58 valstīs. ANO 2022. gada ziņojumā par ilgtspējīgas attīstības mērķiem publicētie dati apstiprina pārtikas krīzes nopietnību un liecina, ka pasaule nav uz pareizā ceļa, lai līdz 2030. gadam sasniegtu ANO izvirzīto mērķi par bada izskaušanu pasaulē".

"Nav noslēpums, ka ES pasaules mērogā ir bijusi centienu priekšgalā, lai risinātu pārtikas trūkumu un mazinātu Krievijas agresijas kara sekas pret Ukrainu - Ukrainas jūru ostu blokāde, pārtikas un mēslojuma eksporta ierobežošana, ietekme uz lauksaimniecības ražošanu un tirdzniecību", - teica Didzis Šmits.

NATO nosodīja Krievijas bīstamos soļus, kas vērsti uz Ukrainas graudu eksporta bloķēšanu Melnajā jūrā.

"Sabiedrotie un Ukraina stingri nosoda Krievijas lēmumu izstāties no Melnās jūras labības darījuma un tās apzinātos mēģinājumus apturēt Ukrainas lauksaimniecības produktu eksportu, no kura ir atkarīgi simtiem miljonu cilvēku visā pasaulē," - teikts NATO paziņojumā.

"Tās arī nosodīja nesenos Krievijas raķešu uzbrukumus Odesai, Mikolajivai un citām ostas pilsētām, tostarp Maskavas cinisko dronu uzbrukumu Ukrainas graudu noliktavai Donavas ostas pilsētā Reni, kas atrodas līdzās Rumānijas robežai," - norādīts paziņojumā.

Alianse uzsvēra, ka Krievijas brīdinājums kuģiem reģionā attiecas arī uz NATO dalībvalsts Bulgārijas ekskluzīvo ekonomisko zonu un "rada jaunus pārrēķināšanās un eskalācijas riskus".

Sestdien pieķerti 17 dzērājšoferi - 14 jāšķiras no sava auto

Uz Latvijas autoceļiem pagājušajā diennaktī pieķerti 17 transportlīdzekļu vadītāji par braukšanu alkohola reibumā, pavēstīja Valsts policijā.

Tostarp Rīgas reģionā par braukšanu reibumā pieķerti 10 transportlīdzekļu vadītāji, kamēr Vidzemē - četri, Zem...

Liepājā nākamnedēļ notiks aviācijas šovs

Nākamnedēļ Liepājā notiks aviācijas šovs "Baltic International Airshow 2023", informēja pasākuma rīkotāji.

Pasākums notiks 5.augustā un 6.augustā lidostā "Liepājā". Aviošova programma abās dienās paredzēta no plkst.11 līdz plkst. 17.

Pasākuma rīkotāji i...

Vēstniece: Vērojams Latvijas uzņēmēju intereses pieaugums par Līča reģionu

Aizvadīto gadu laikā vērojams Latvijas uzņēmēju intereses pieaugums par Persijas līča reģionu, norādīja jaunā Latvijas vēstniece Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE) Dana Goldfinča.

Viņa atzīmē, ka Latviju un AAE vieno draudzīgas attiecības gandrīz 30 gad...



Komentāri