lv
Y9JosjWOCxfMUPOWg8Juf4Ht4wPlJaKbGwNZTfWE
2099978

IZM Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamentu vadīs Paiders

IZM Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamentu vadīs Paiders

Par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktoru iecelts līdzšinējais direktora vietnieks zinātnes jomā Jānis Paiders, informēja ministrijā.

Departamenta direktora pienākumus Paiders sāks pildīt no 7.augusta.

Kā aktuālākos uzdevumus augstākās izglītības un zinātnes nozarē Paiders saredz jaunā doktorantūras modeļa un augstākās izglītības institucionālā finansējuma modeļa, kā arī jauna akadēmiskās karjeras modeļa ieviešanu un mērķtiecīgu Latvijas zinātnes universitāšu virzību starp 500 labākajām augstskolām pasaulē.

Savukārt zinātnē prioritātes saistās ar pakāpenisku virzību uz 1,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP) ieguldījumu, no kā vismaz 0,5% veidotu valsts budžeta finansējums, iecerējis jaunais departamenta direktors.

Paiders IZM strādā kopš 2014.gada. Ministrijā atzīmēja, ka viņš ir nodrošinājis tādas būtiskas pārmaiņas kā augstskolu snieguma finansējuma ieviešanu kopš 2015.gada, kā arī Latvijas Viedās specializācijas stratēģijas (RIS3) monitoringa sistēmas ieviešanu kopš 2018.gada, kas "ir būtiski sekmējusi zinātnes un inovāciju nozarei nepieciešamo analīzi un bijusi pamatā tālāko investīciju programmu izveidē un pilnveidē".

Tāpat 2019.gadā īstenots zinātnisko institūciju starptautiskais novērtējums un tā rezultātu ieviešana tālākajā zinātnes finansēšanas sistēmā, kā rezultātā tika izveidots un pērn ieviests jauns zinātnes bāzes finansējuma modelis - finansējuma piešķiršana atkarībā no sasniegtajiem rezultātiem. Paiders piedalījies arī Zinātnes, tehnoloģijas attīstības un inovāciju pamatnostādņu 2021.-2027.gadam izstrādē.

Pēc izglītības Paiders ir ģeogrāfs. 2014.gadā viņš pabeidza Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultāti, iegūstot dabaszinātņu maģistra grādu ģeogrāfijā.

Līdz šim Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamentu vadīja Dmitrijs Stepanovs.

Trešdien humānu apsvērumu dēļ no Baltkrievijas Latvijā ielaisti 10 migranti

Trešdien humānu apsvērumu dēļ Latvijas-Baltkrievijas robežas šķērsošana nav liegta vēl desmit nelegālajiem migrantiem, informēja Valsts robežsardzē.

Trešdien robežsardzes amatpersonas novērsušas 47 cilvēku mēģinājumus nelikumīgi šķērsot Latvijas- Baltkr...

Sliktākajā scenārijā vagneriešu mērķis var būt Viļņa un Daugavpils - Arestovičs

Pagaidām draudi par Krievijas militāro algotņu grupējuma "Vagner" kaujinieku došanos uz Poliju vai kādu citu NATO dalībvalsti ir tikai informatīva kampaņa, tomēr sliktākā scenārija īstenošanās gadījumā vagneriešu mērķis varētu būt iebrukums Viļņā un Da...

Laikmetīgās mākslas festivāls «Survival Kit» notiks Vidzemes tirgū
Laikmetīgās mākslas festivāls "Survival Kit" šogad no 7. septembra līdz 8. oktobrim notiks pašā Rīgas centrā – Vidzemes tirgū. Festivāla laikā notiks divas izstādes – festivāla centrālā izstāde "Attāluma draudzības" Ingas Lāces un Alīsijas Nokas māksli...


Komentāri