lv
8CErkqUuYgwoo7qqwN1sVJvIOJaN6rm6sLvgwBto
2076288

Tikai 20% darījumu ar nekustamo īpašumu valstī var uzskatīt par pilnīgi tīriem

Tikai 20% darījumu ar nekustamo īpašumu valstī var uzskatīt par pilnīgi tīriem

Eksperti norāda uz izplatītiem krāpšanas veidiem darījumos.

Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācijas (LANĪDA) norādīja, ka "tumšo" darījumu īpatsvars Latvijā ir ārkārtīgi augsts.

Pēc ekstpertu aplēsēm tikai aptuveni 20% no darījumiem nekustamo īpašumu nozarē notiek, izmantojot nekustamo īpašumu aģentūras vai izmantojot Ekonomikas ministrijas reģistrā esošos nekustamo īpašumu starpnieku pakalpojumus.

Pārējie darījumu notiek pašu spēkiem vai ar juristu-konsultantu palīdzību, vai, visticamāk, nelegālo mākleru atbalstu, kā rezultātā nav jāveic ne klientu izpētes, ne sankciju pārbaudes atbilstoši Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas (NILLTPFN) likuma prasībām.

LANĪDA provizoriskie aprēķini liecina, ka 80% nekustamo īpašumu nozares nav pakļauta NILLTPFN likumdošanai. Tomēr, ņemot vērā gan ģeopolitisko, gan ekonomisko situāciju, gan vienlīdzības un tiesiskuma principus, konsekvence attiecībā uz NILLTPFN būtu jāpiemēro un jāievēro visā nozarē.

Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācijas valde tikās ar Finanšu ministrijas (FM) pārstāvjiem, lai pārrunātu ēnu ekonomikas ierobežošanu nekustamo īpašumu darījumos, stasta Sandra Rasnača, LANĪDA izpilddirektore.

Asociācija vērš uzmanību uz vairākiem izplatītiem nekustamo īpašumu krāpšanas veidiem:

-Krāpnieki izmanto viltotus zvērināta notāra īpašuma tiesību iegūšanas dokumentus ar atpakaļejošu datumu (nostiprinājuma lūgumu, pirkuma vai dāvinājuma līgumu vai arī privātu testamentu bez notāra apstiprinājuma), kas tiek iesniegti Zemesgrāmatā. Ir konstatēts, ka šādos gadījumos galvenokārt tiek izkrāpti valstij piekritīgi NĪ, kas pēc īpašnieka nāves, kuram nav neviena radinieka, kas īpašumu var mantot, palikuši neapdzīvoti. Tad pēkšņi uzrodas „radinieki”, un ar atpakaļejošu datumu tiek uztaisīti viltoti īpašuma tiesību iegūšanas dokumenti. Līdz ar to īpašums nonāk krāpnieku rokās.

-Kredītņēmēju maldināšana. Kredītņēmējiem pie kredīta izsniegšanas mutiski tiek izskaidrots, ka kredīta ņēmējs var kavēt procentu maksājumu līdz 60 dienām, lai gan līgumā rakstiski ir paredzētas tikai 30 dienas. Kredītņēmējam nokavējot kredīta samaksas termiņu par vairāk nekā 30 dienām, kredīta devējs realizē saistības bezstrīdus piespiedu izpildi, realizējot kredītņēmēja ieķīlāto NĪ. Šāda shēma galvenokārt tiek realizēta, kad kredīta ņēmējs jau ir būtiski sedzis kredītsaistību apmēru vai ķīlas vērtība būtiski pārsniedz izsniegtā kredīta apmēru.

-Nekustamā īpašuma atsavināšana uz pilnvaras pamata. Pilnvarnieks ļaunprātīgi izmanto pilnvaras devēja izsniegto pilnvaru pretēji pilnvardevēja interesēm, vai arī iegūst pilnvaru, piedāvājot „bonusus”. Uzdodoties par palīdzības organizāciju (fondu) darbiniekiem, piedāvā materiālu atbalstu dzīves apstākļu uzlabošanai vientuļiem, viegli ietekmējamiem cilvēkiem un ar viltu iegūst tiesības (pilnvaras) rīkoties ar īpašumu, kā rezultātā vēlāk īpašums tiek atsavināts.

-Nomainītais līgums: maldinot personas ar zemu izglītības līmeni, kuras ir nonākušas materiālās grūtībās, pie darījuma slēgšanas par slēdzamā līguma saturu (piem., persona uzskata, ka slēdz uzturlīgumu, bet patiesībā noslēdz īpašuma pirkuma/pārdevuma līgumu). Abos pēdējos gadījumos tiek izmantoti privātie dokumenti nevis notariālā akta forma.

Bijušais Latvijas vēstnieks Krievijā Riekstiņš būs Latvijas vēstnieks NATO
Kādreizējais Latvijas vēstnieks Krievijā Māris Riekstiņš būs nākamais Latvijas vēstnieks pastāvīgajā pārstāvniecībā NATO, liecina Valsts prezidenta nākamās nedēļas darba kārtība.
Riga galvenais treneris Stipičs: Nejūtamies kā zaudētāji (+VIDEO)

Latvija komanda "Riga" pēc ceturtdien piedzīvotā zaudējuma UEFA Konferences līgas kvalifikācijas pirmās kārtas atbildes spēlē, taču sasniegtās otrās kārtas nejūtas kā zaudētāja, pēcspēles intervijā saka "Riga" komandas galvenais treneris Tomislavs Stip...

Latvijas otrā rakete Darja Semeņistaja Olomoucas W-60 turnīrā iekļūst pusfinālā

Latvijas otrā rakete Darja Semeņistaja piektdien Čehijas pilsētā Olomoucā sasniedza Starptautiskās Tenisa federācijas (ITF) W-60 sērijas turnīra vienspēļu sacensību pusfinālu.

Semeņistaja, kura turnīrā izsēta ar trešo numuru un WTA rangā atrodas 172.vie...



Komentāri