lv
ehtKF0JirpEZhunHfX97uyBFyzAA6pvIjOLXB4cd
206233

Rīgas brīvosta nākamnedēļ izsolīs teritorijas. Kādam mērķim?

Rīgas brīvosta nākamnedēļ izsolīs teritorijas. Kādam mērķim?

Rīgas brīvostas pārvalde otrdien, 22.novembrī, izsolīs teritorijas nomas tiesības saules enerģijas parka attīstīšanai Spilves pļavās, informēja Rīgas brīvostas pārvaldes pārstāvji.

Rīgas brīvostas pārvaldē norāda, ka ir noslēgusies pieteikšanās pārvaldes izsludinātajam atklātajam konkursam par teritorijas nomas tiesībām saules enerģijas parka attīstīšanai Spilves pļavās.

Rīgas ostas teritorijā paredzēts izveidot saules paneļu parku ar nominālo jaudu vismaz 100 megavatu (MW) un plānoto elektroenerģijas izstrādi vismaz 100 000 megavatstundu (MWh) gadā.

Konkursā pieteikušies vairāki dalībnieki, visi - starptautiskas kompānijas vai to pārstāvniecības Latvijā, kas savā darbībā jau realizējušas lielapjoma saules parkus arī citviet Eiropā. Plašāka informācija par pretendentiem var tikt sniegta pēc izsoles procedūras beigām.

Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Viesturs Zeps (AP) norāda, ka saules parka izveide ļaus attīstīties vairākos virzienos, pirmkārt, tā ir pieejama zaļā elektroenerģija, kuru varēs izmantot gan ostas uzņēmumi, gan arī citi uzņēmumi pilsētā, tādējādi ostas infrastruktūra kļūs zaļāka un klimatneitrālāka. Otrkārt, saules parks un zaļās enerģijas pieejamība ostas uzņēmumiem ļaus attīstīt arī citus inovatīvus alternatīvās enerģijas projektus, tostarp saistībā ar ūdeņraža ražošanu, uzglabāšanu un izmantošanas ostas un pilsētas vajadzībām. Treškārt, šādi projekti ļauj turpināt virzību uz enerģētiskās neatkarības mērķu sasniegšanu.

Starptautiskā teritorijas nomas tiesību izsole saules enerģijas parka attīstībai notiks klātienē 2022.gada 22.novembrī Rīgas brīvostas pārvaldē. izsolē tiks atlasīts izdevīgākais piedāvājums.

Nomas tiesības saules paneļu parka izveidei izsolīs uz kopumā 16 zemes gabaliem ar kopējo platību 176,9 hektāri ar nosacījumu, ka iznomātajā teritorijā ir jāveic saules paneļu parka izveide un jāīsteno atjaunojamās elektroenerģijas ražošana.

Nomas līguma termiņš ir 45 gadi, savukārt elektroenerģijas ražošana būs jāsāk piecu gadu laikā no nomas līguma noslēgšanas.

Paredzams, ka līgums ar nākamo saules parka attīstītāju varētu tikt noslēgts līdz šā gada beigām.

Zeps informē, ka brīvostas pārvalde izvirzījusi mērķi uzņemties līderību ūdeņraža tehnoloģiju pielietošanā, pilotēšanā, gan arī reālu dzīvotspējīgu risinājumu ieviešanā Rīgas ostā, tostarp saistībā ar dažādu iekšējā transporta nodrošināšanu, lokomotīvju vai apkalpes kuģu darbināšanu, nodrošināt labus nosacījumus, lai nākotnē ostā attīstītos visa infrastruktūra, kas spēj apkalpot starptautiskus kuģus, kas darbināmi ar šo un citām alternatīvajām degvielām.

"Tas ir nākamais solis, lai Rīgas osta virzītos uz mērķi kļūt par tehnoloģiju inovāciju centru - citiem vārdiem, mēs attīstām jauno Spilves industriālo parku, kur atradīsies ne tikai ražošanas un loģistikas infrastruktūra, bet tiks īstenota arī viedo tehnoloģiju attīstības," uzsver Zeps.

Brīvostā atzīmē, ka tieši ūdeņradis jau tuvākajā laikā kļūs par vienu no dekarbonizētās ekonomikas pamatelementiem. Šī joma ir ieguvusi īpašu aktualitāti Eiropā un Eiropas Savienībā līdz ar Eiropas Zaļā kursa apstiprināšanu un Eiropas Savienības Ūdeņraža stratēģijas pieņemšanu 2020.gada jūlijā. Līdz ar Krievijas sākto karu Ukrainā, šis jautājums ir materializējies kā "RePowerEU" plāns, kura mērķis ir mazināt Eiropas ekonomikas atkarību no Krievijas fosilā kurināma piegādēm, veicinot Eiropas izcelsmes alternatīvo kurināmā un degvielas ražošanu, energoefektivitātes un energotaupības pasākumus, līdz ar būtiski palielinātiem Eiropā saražotā un importētā ilgtspējīgā ūdeņraža apjomiem.

Aptauja: Depozīta sistēmu izmanto 93% iedzīvotāju

Latvijā depozīta sistēmu izmanto 93% iedzīvotāju, pavēstīja SIA "Depozīta iepakojuma operators" (DIO) pārstāvji, atsaucoties uz kompānijas veiktās aptaujas datiem.

Tostarp regulāri - vismaz vienu reizi mēnesī vai biežāk - depozīta iepakojumus nodod 71% ...

Baltijas Ilgtspējas balvai nominēti seši Latvijas uzņēmumi

Baltijas ilgtspējas un inovāciju balvas "Baltic Sustainability Awards" finālā iekļautas 29 kompānijas, tostarp seši Latvijas uzņēmumi, informēja pasākuma rīkotāji.

"Ilgtspējīgas pilsētas un mobilitāte" kategorijā visi trīs finālisti ir no Latvijas - SIA...

Latvju lamuvārds makšķernieku strīdā 'Facebook' noved pie lietas Senātā
Augstākā tiesa (Senāts) novembra sākumā vērtējusi lietu, kas sākta pēc kāda uzņēmuma sūdzības par privātpersonas izteikumiem "Facebook" interešu grupā. Privātpersona neliterārā valodā, lietojot vulgārismu, nosaukusi uzņēmumu un tā pārstāvi par "me...


Komentāri