lv
H2R0qzxg2kXQhO9sfa2qzrYg4lneBIED0hixVJ7Q
2062121

Starptautiskās Baltvilka balvas lasījumos piedalīsies varendaudz autoru

Starptautiskās Baltvilka balvas lasījumos piedalīsies varendaudz autoru

Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza "Šķūnī" 24.jūlijā plkst.11 notiks starptautiskie bērnu literatūras lasījumi, kuros piedalīsies virkne autoru, informēja Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Bērnu literatūras centra pārstāve Silvija Tretjakova.

Šī gada lasījumi "Kad karūsām ir ūsas un grāmatai - knābis" ar Rīgas domes projektu konkursā iegūto finansējumu notiks kopā ar ukraiņu autoriem. Rīgā ieradīsies lasītāju rakstniece Halina Vdovičenko un viņas grāmatu ilustratore Natalka Hajda. Grāmata "36 un 6 kaķi", ko tulkojis Māris Salējs, LNB rīkotajā lasītveicināšanas programmā "Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2020" ieguva pirmo vietu lasītāju vērtējumā.

Lasījumos piedalīsies arī iepriekšējo gadu Jāņa Baltvilka balvas laureāti un šī gada nominanti, kā arī starptautiskā laureāte lietuviete Igne Zarambaite, kura saņem balvu par garstāstu "Melndzelmji" un tā tulkotāja Dace Meiere. Tāpat pasākumā piedalīsies Aija Lisovska, Māris Rungulis, Luīze Pastore, Inese Zandere, Daina Tabūna un "Žebers".

Bērniem lūgums ierasties uz pasākumu ar zivs vai citu ūdens iemītnieku zīmējumiem, kas veidoti uz kartona vai kāda cita biezāka papīra. Radošo darbnīcu viņiem vadīs mākslinieces Signe Ērmane, Dace Ziemele un Natalka Hajda. Kopā ar dalībniekiem taps jauna mākslas instalācija. Uz pasākumu gaidītas arīdzan ukraiņu ģimenes ar bērniem.

24.jūlijā Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome (LBJLP) pasniegs Baltvilka balvas bērnu un jauniešu literatūrā un grāmatu mākslā.

Uz Baltvilka balvu bērnu un jauniešu literatūrā pretendē Lisovska par literāro pasaku "Dullā diena Dundurzālē" (izdevējs "Zvaigzne ABC"), Zandere par bilžu grāmatām "Vai grāmatai ir knābis?" un "Kamoliņš un kastīte" ("Liels un mazs"), "Žebers" par dzejoļu krājumu jauniešiem "Ejas un asakas" ("Liels un mazs") un Tabūna par izzinošo literāro pasaku "Lasis Stasis un Atlasijas okeāns" ("Liels un mazs").

Uz Baltvilka balvu grāmatu mākslā pretendē Andris Breže par ilustrācijām Žebera dzejoļiem "Ejas un asakas", Rūta Briede par ilustrācijām Zanderes grāmatai "Vai grāmatai ir knābis?" un Marta Pujāta dzejoļu grāmatai "Zenīts" ("Liels un mazs"), Ernests Kļaviņš par ilustrācijām Juliana Tuvima dzejoļu grāmatai "Pans Trallalnieks" ("Liels un mazs") un Zanderes grāmatai "Kamoliņš un kastīte" un Ieva Jurjāne par ilustrācijām Luīzes Pastores garstāstam "Raiņa ielas cirks" ("Neputns").

Savukārt uz "Latvijas valsts mežu" balvu "Jaunaudze" par debiju bērnu un jauniešu literatūrā un grāmatu mākslā pretendē Toms Deimonds Barvidis par fantāzijas romānu "Zaļā Dzīle" ("Dienas Grāmata") un Laura Melne par literāro devumu kopā ar Viviannu Mariju Stanislavsku tapušajam komiksam "Sunāns breiveibā" ("Volūda").

Par Baltvilka balvas starptautisko laureātu 2023.gadā ir kļuvusi lietuviešu rakstniece Zarambaite par garstāstu "Melndzelmji" ("Jāņa Rozes apgāds") un tā tulkotāja Meiere.

Kopumā balvas žūrija izvērtējusi 46 grāmatas, bet 19 izdevumi aplūkoti, meklējot pretendentus grāmatu mākslas balvai. Šogad uz balvu bijuši vairāk nekā desmit debitanti rakstniecībā un ilustratora veikumā.

Paredzēts, ka 24.jūlijā vispirms LU Botāniskajā dārzā notiks starptautiskie bērnu literatūras lasījumi, plkst.15 notiks Baltvilkam veltīts piemiņas brīdis 1.Meža kapos, bet plkst.17 Botāniskajā dārzā notiks balvas pasniegšanas ceremonija.

Pirms tam Latvijas Nacionālajā bibliotēkā 22.jūlijā un 23.jūlijā būs starptautiska konference "Vide, kas veicina lasīšanu", kas notiks sadarbībā ar Eiropas Lasītprasmes asociāciju federāciju un LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes docētājiem.

Drauds bankām «Kreditējiet vai atdodiet virspeļņu!» jau skan nopietnāk

Jaunā Valsts prezidenta kategoriskais “ultimāts” komercbankām atjauno Latvijas ekonomiskajai politikai nozīmīgu diskusiju. Jau ziemā valdība un kredītiestādes sāka diņģēties par to uzkrītoši lielo peļņu, kas gūta Krievijas agresijas radīto ekonomisko p...

Latvijā beidzot būtu laiks ieviest ceļazīmi «Melnais punkts»

Latvija ir trešā valsts Eiropas Savienībā pēc ceļa satiksmes negadījumos bojā gājušo skaita 2022.gadā. Ir redzams, ka daļa negadījumu notiek vienās un tajās pašās vietās, ko mēdz saukt par satiksmes "melnajiem punktiem". Vairākās Eiropas valstīs tie ti...

Smiltēns izstāstījis, ko AS pieteicis kā valdības prioritāti

"Apvienotais saraksts" (AS) kā valdības prioritāti pieteicis ekonomikas izaugsmes panākšanu, lai tādējādi nodrošinātu nepieciešamos līdzekļus armijai, veselībai, izglītībai un citām jomām, uzsvēra AS viens no līderiem, Saeimas priekšsēdētājs Edvards Sm...



Komentāri