lv
rH635scoFtuX6wCQmtn61UoZQORAQbz6hEGgwd6n
2061917

Smiltēns izstāstījis, ko AS pieteicis kā valdības prioritāti

Smiltēns izstāstījis, ko AS pieteicis kā valdības prioritāti

"Apvienotais saraksts" (AS) kā valdības prioritāti pieteicis ekonomikas izaugsmes panākšanu, lai tādējādi nodrošinātu nepieciešamos līdzekļus armijai, veselībai, izglītībai un citām jomām, uzsvēra AS viens no līderiem, Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (AS).

To politiķis sacīja, komentējot jautājumus saistībā ar valdības nākotni.

Smiltēns atzīmēja, ka pagājušajās nedēļas AS un "Jaunās vienotības" (JV) tikšanās reizē Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) un labklājības ministre Evika Siliņa (JV) esot izteikuši "atzinīgus vārdus" par abu partiju apvienību līdzšinējo sadarbību.

Saeimas priekšsēdētājs norādīja, ka ir abpusējs atbalsts virzībai gan uz Kariņa, gan uz AS pieteiktajām prioritātēm, par kuru ieviešanu sarunas turpināšoties pēc valdības atvaļinājuma.

Nav domstarpību, ka primāri ir Latvijas nacionālās drošības jautājumi, aizsardzība, robežu nostiprināšana, atzīmēja AS politiķis.

Reizē no Kariņa pieteiktajām piecām prioritātēm ar ekonomiku esot saistīti tikai divi jautājumi - darba spēka piesaiste un mazākā mērā valsts atsevišķu uzņēmumu akciju kotēšana biržā, skaidroja Smiltēns.

Tāpēc AS ekonomikas stiprināšanai no savas puses pieteikusi tādas prioritātes kā enerģētikas jautājumi, finanšu resursu pieejamības nodrošināšana uzņēmējiem un investīciju vides uzlabošana.

Smiltēnam esot zināmi gadījumi, kad Rietumvalstu investoriem neesot atvērti konti bankās - šī ir viena no risināmajām problēmām. Šajā kontekstā Saeimas priekšsēdētājs pozitīvi vērtē Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča pausto, ka Valsts prezidents sagaida radikālu virziena maiņu no Latvijas komercbanku puses, tostarp aktīvu darbību gan no Latvijas Bankas, gan valdības puses finanšu pakalpojumu pieejamības uzlabošanā.

AS viens no līderiem uzsvēra, ka valdībai ir jāstrādā pie procedūru vienkāršošanas jeb debirokratizācijas plāna, "izņemot laukā" visas liekās darbības, kas palēnina ekonomikas attīstību. Tas attiecas uz dažādiem procesiem, kas apgrūtina uzņēmējdarbības veikšanu - gan būvatļauju saņemšanas, gan citās jomās.

Tāpat arī digitālā transformācija nav veicama tikai vienas, AS atbildībā esošās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas līmenī, bet gan ir visas valdības atbildības jautājums, akcentēja Smiltēns.

AS kā fundamentālu problēmu pieteikusi arī demogrāfisko situāciju, kurai viens no risinājuma mehānismiem ir atbalsts ģimenēm mājokļa nodrošināšanā.

Smiltēns akcentēja, ka valdībai obligāti jāliek akcents uz ekonomikas attīstību, jo, ja Ministru kabinets to nespētu paveikt, tad alternatīva būtu nodokļu celšana, kas būtu traģisks lēmums.

Jau vēstīts, ka pēc Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) iniciatīvas īsi pēc Valsts prezidenta vēlēšanām sākās partiju sarunas par valstij būtiskām dažādām tēmām. Premjera mērķis ir izveidot plašāku koalīciju.

Sarunās piedalās JV, ZZS un "Progresīvie". Savukārt "Apvienotais saraksts" (AS) un Nacionālā apvienība (NA) šīs tikšanās boikotē, jo neatbalsta pašreizējās koalīcijas - JV, AS un NA - paplašināšanu.

Pagājušonedēļ pēc AS aicinājuma notika divpusējas AS un JV, Kariņa sarunas.

Pašlaik oficiālajām sarunām ir atvaļinājuma laika pārtraukums.

Šmits izceļ nepieciešamo pārejai uz zvejas dekarbonizāciju

Virzoties uz zivsaimniecības dekarbonizāciju, Eiropas Savienībai (ES) jāparedz atbilstošs atbalsts enerģētisko resursu pārmaiņu nodrošināšanai un dekarbonizācijai zvejniecībā, lai pēc šo pasākumu īstenošanas Latvijas zivsaimniecība saglabātu konkurētsp...

Superīgie skolēni padarījuši Latviju lepnu arī Starptautiskajā fizikas olimpiādē

Latvijas skolēni Starptautiskajā fizikas olimpiādē izcīnījuši trīs bronzas medaļas un divus atzinības rakstus, informēja Valsts izglītības satura centra (VISC) pārstāve Laura Šīraka.

Bronzas apbalvojumu saņēma Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) skolēni...

Uzmanību! Nākamnedēļ daudzviet Pārdaugavā nebūs karstā ūdens

Hidrauliskās pārbaudes laikā nākamotrdien, 25.jūlijā, daudzviet Pārdaugavā nebūs kastā ūdens, informēja uzņēmumā "Rīgas siltums".

Silto ūdeni nesaņems iedzīvotāji Imantas, Zolitūdes, Iļģuciema, Grīvas, Dzirciema, Dzegužkalna, Āgenskalna, Zasulauka, Šamp...



Komentāri