lv
kA1EFrVB9oJhuQnnOBsWgx8PHvGLnDL6T9o6jmUs
2031130

ES piešķirs 330 miljonu eiro atbalstu lauksaimniekiem - cik pienāksies Latvijai?

ES piešķirs 330 miljonu eiro atbalstu lauksaimniekiem - cik pienāksies Latvijai?

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis pirmdien, 10.jūlijā, Eiropas Komisijas (EK) Lauksaimniecības tirgu kopīgās organizācijas komitejā atbalstīja EK priekšlikumu dalībvalstu lauksaimniecības sektoram piešķirt ES ārkārtas atbalstu par kopējo summu 330 miljoni eiro, tostarp Latvijai piešķirt 6,797 miljonus eiro, informēja Zemkopības ministrijā (ZM).

Atbalsts paredzēts tām dalībvalstu lauksaimniecības nozarēm, kuras negatīvi ietekmējis karš Ukrainā, nelabvēlīgi laikapstākļi, kā arī nozīmīgais iepirkuma cenu kritums un kopējā tirgus situācija.

EK regulējums paredz arī iespēju dalībvalstīm no nacionālā budžeta papildināt savu atbalstu līdz pat 200%. Piešķirtais atbalsts būs jāizmaksā līdz 2024.gada 31.janvārim.

Ministrijā skaidro, ka atbalsta piešķiršanas nosacījumi dalībvalstīm jānosaka pašām, pamatojoties uz objektīviem un nediskriminējošiem kritērijiem un ņemot vērā visvairāk skartajiem lauksaimniekiem radušos ekonomiskos zaudējumus.

Atbalsts jāpiešķir tā, lai netiktu radīti tirgus vai konkurences kropļojumi un lai novērstu pārkompensācijas risku. Tāpat atbalsta piešķiršanā dalībvalstīm jāņem vērā citi valsts vai ES atbalsti, kas piešķirti šo ekonomisko zaudējumu novēršanai, norāda ZM.

ZM patlaban veic izvērtējumu, lai noteiktu nelabvēlīgās tirgus situācijas visvairāk skartās apakšnozares Latvijā, kurās lauksaimniekiem būs iespēja saņemt ārkārtas atbalstu. Tāpat tiks izskatīts jautājums arī par iespējamu līdzekļu piešķiršanu šim atbalstam arī no valsts budžeta.

Daina Kantāne: Vai Latvijā beidzot nebūtu laiks ieviest ceļa zīmi 'Melnais punkts'?
Latvija ir trešā valsts Eiropas Savienībā pēc ceļa satiksmes negadījumos bojā gājušo skaita 2022. gadā. Ir redzams, ka daļa negadījumu notiek vienās un tajās pašās vietās, ko mēdz saukt par satiksmes "melnajiem punktiem". Vairākās Eiropas valstīs tie t...
Neilands pēc izcila snieguma «Tour de France» posmā izcīna ceturto vietu
Latvijas riteņbraucējs Krists Neilands otrdien izcīnīja ceturto vietu prestižā daudzdienu velobrauciena "Tour de France" desmitajā posmā.
Arī Ventspils pašvaldība ar stipendijām mēģina piesaistīt jaunos pedagogus

Arī Ventspils pilsētas pašvaldība ar stipendijām pedagoģiskās izglītības programmās studējošajiem mēģina piesaistīt skolām jaunus pedagogus.

Kā informēja Ventspils Izglītības pārvaldes vadītāja Jana Bakanauska, konkursa kārtībā piešķirs stipendijas tie...



Komentāri