lv
sq6TAkHdZUXPoTl0auaKoL1UekB0vD2mloP2QhfD
2011014

Droniem ir jāievēro noteikumi, norāda Civilās aviācijas aģentūra un policija

Droniem ir jāievēro noteikumi, norāda Civilās aviācijas aģentūra un policija

Pretējā gadījumā lidojošā ierīce var tikt konfiscēta.

Vasara ir laiks izklaidēm brīvā dabā, tostarp droniem, kas daudziem Latvijas iedzīvotājiem kļuvuši par pazīstamu aksesuāru. Civilās aviācijas aģentūra brīdina – pat mazajiem droniem ir jāievēro noteikumi!

Bezpilota gaisa kuģi (droni), kuru masa ir zem 250g, lielākajā daļā gadījumu nav atzīstamas par rotaļlietām. Arī šādiem droniem regulējumā ir noteiktas lietošanas prasības un nosacījumi.

Klīst mīts, ka uz droniem, kuru masa ir zem 250g, netiek attiecinātas regulējuma prasības un lidojumus atļauts veikt pēc tā lietotāja ieskatiem. Šāds mīts ir radies, jo regulējumā atsevišķas prasības lidojumu veikšanai ar šādiem droniem ir atvieglotas (piemēram, attiecībā uz tālvadības pilotu kvalifikāciju, civiltiesisko apdrošināšanu un attālumu, kas jāievēro no lidojumā neiesaistītām personām). Tomēr svarīgi zināt, ka arī gadījumos, ja drona masa ir zem 250g, nepieciešams ievērot pārējās pamatprasības un nosacījumus

Pirms lidojumu uzsākšanas dronu lietotājam (gan fiziskām, gan juridiskām personām, kuru vārdā tiek veikti lidojumi) jāreģistrējas par UAS ekspluatantu un jāmarķē drons ar reģistrācijas numuru tā, lai tas ir skaidri salasāms bez papildus ierīču izmantošanas. Gadījumā, ja drona izmērs ir tik mazs, ka numuru nav iespējams marķēt uz tā korpusa, ir pieļaujama marķējuma izvietošana akumulatoru nodalījumā (pie nosacījuma, ja to iespējams atvērt bez papildus instrumentu izmantošanas).

Vienīgie izņēmumi, kad reģistrācija un drona marķēšana nav obligāta:

-Drons nav aprīkots ar foto/video kameru (vai citu sensrou, kas spēj nolasīt personas datus);

-Drons ir rotaļlieta (direktīvas 2009/48/EC izpratnē);

–Drons regulējuma izpratnē uzskatāms par rotaļlietu tikai gadījumā, ja tas atbilst Direktīvai 2009/48/EK par rotaļlietu drošumu un paredzēts lietošanai bērniem, kas jaunāki par 14 gadiem.

Ja dronam nav skaidras norādes par atbilstību Direktīvai 2009/48/EK , vai ražotājs norādījis lielāku vecumu (lielākajai daļai dronu ir norādīts, ka to lietošana nav paredzēta personām, kas jaunākas par 14 gadiem), bezpilota gaisa kuģis nav uzskatāms par rotaļlietu.

Tālvadības pilotam jābūt vismaz 16 gadus vecam

Vienīgie izņēmumi, kad dronu atļauts pilotēt jaunākiem tālvadības pilotiem:

-Drons ir pašbūvēts (nevis rūpnieciski ražots) vai rotaļlieta (direktīvas 2009/48/EC izpratnē);

-Lidojumus uzrauga cits vismaz 16 gadu vecumu sasniedzis tālvadības pilots ar atbilstošu kompetences līmeni;

-Lidojumi tiek veikti gaisa kuģu kluba vai apvienības ietvaros (pie nosacījuma, ka ir saņemta atbilstoša Civilās aviācijas aģentūras atļauja, kurā iekļauta šāda atkāpe).Pilotējot dronu, kuru masa ir zem 250g, tālvadības pilots izvērtē riskus un nosaka drošu attālumu līdz trešajām personām pats. Ir atļauts veikt lidojumus virs trešajām personām, kas nav iesaistītas lidojuma izpildē, tomēr stingri aizliegts veikt lidojumus virs cilvēku pulcēšanās vietām.

Līdz 10.jūlijam Dziesmu un deju svētku norises laikā līdztekus citiem sabiedriskās kārtības un drošības pasākumiem pastiprināta kontrole tiks vērsta arī dronu lidināšanai, kas pasākuma norises vietās ir aizliegta, informēja Valsts policijā.

VP vērš uzmanību, ka gaisa telpa bezpilota gaisa kuģiem slēgta Mežaparka estrādes apkārtnē, Rīgas centrā, kā arī Daugavas stadiona apkārtnē. Rūpēs par pasākuma dalībnieku un viesu drošību, VP kopā ar sadarbības partneriem sola uzraudzīt gaisa telpu minētajās zonās, tostarp pielietojot speciālas iekārtas nesankcionētu gaisa kuģu lidojumu konstatēšanai un novēršanai. Pārkāpējiem var tikt piemēroti ne vien administratīvie sodi, bet arī lidaparāti tiks konfiscēti.

Šādi ierobežojumi noteikti tostarp rūpēs par iedzīvotāju drošību, lai nepieļautu potenciālu apdraudējumu, piemēram, nesankcionēta lidaparāta kontroles zaudēšanas gadījumā.

Jau notikušajā deju mūzikas festivālā "Unreal Music Festival" Mežaparkā konstatēti vairāki pārkāpumi, tajā skaitā narkotiku lietošana un nesaskaņoti dronu lidojumi, informēja Valsts policijā.

Dziesmu svētku ietvaros informē diasporas latviešus par iespējām remigrēt

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki vieno latviešus no visas pasaules. Latvijas galvaspilsētā Rīgā no četriem kontinentiem ir ieradies liels skaits latviešu kopienu pārstāvju, lai piedalītos svētkos kā dalībnieki vai apmeklētu plašās ...

80 valsts ceļu posmos notiek būvdarbi un ieviesti satiksmes ierobežojumi

Latvijā 80 valsts ceļu posmos notiek būvdarbi un ieviesti satiksmes ierobežojumi, aģentūru LETA informēja VSIA "Latvijas Valsts ceļi" (LVC).

Piektdienas pēcpusdienā intensīva satiksme var būt jūras piekrastes virzienos, kā arī Pierīgā. LVC aicina rēķinā...

Gluži kā citā pasaulē: kamaniņu izlasi treniņos Valmierā priecē mūsdienīgā infrastruktūra
Valmierā gatavošanos sezonai jauna galvenā trenera vadībā turpina Latvijas kamaniņu sporta izlase, kas Jāņa Daliņa stadionā treniņnnometni aizvada pirmo reizi. Treniņos valda liela rosība, un sportisti ir gandarīti par teicamajiem gatavošanās apstākļie...


Komentāri