lv
Ftk7H7p0Arqe5sLnf1odqmAO1ZB4t1sFtabqzGWQ
1958233

Nāk sausums, latviešu zemniekiem būs jāseko Spānijas un Itālijas piemēram

Nāk sausums, latviešu zemniekiem būs jāseko Spānijas un Itālijas piemēram

Sausums un karstums, kas lielākajā valsts daļā valdīja aprīlī, maijā un jūnijā, graudaugu ražu Latvijā samazinās par 30-50%.

"Klimats mainās, par to vairs nav jautājumu, - uzskata Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis, -Jautājums - ko mēs ar to varam iesākt un kā pielāgoties?" Eksperts uzskata, ka Latviajs fermeriem vajadzētu pārņemt Spānijas un Itālijas dārzeņu audzēšanas praksi. Šīs valstis desmitgadem ir bijušas galvenās Eiropas apgādātājas. Šobrīd klimats, kā bija Dienvidu Eiropā pirms pārdesmit gadiem, izskatās, nu būs Latvijā.

Franču lauksaimniecības konsultāciju uzņēmums "Strategie Grains" jau samazināja graudaugu ražas prognozes Ziemeļeiropā - Skotijā, Skandināvijā un Baltijas valstīs. Eksperti norāda, ka sausums varētu būt saistīts arī ar tādu dabas parādību kā "El Nino" klimatiskjiem apstākļiem Klusajā okeānā, kas maina laikapstākļus visā pasaulē un bieži noved pie sausām vasarām Ziemeļeiropā.

Pasaules ekonomikai "El Nino" varētu izmaksāt pat 3,1 triljonu eiro turpmāko 5 gadu laikā, runā eksperti.

Lai palīdzētu lauksaimniekiem, kuru darbu un ieņēmumus negatīvi ietekmēs kopš pavasara Latviju piemeklējušais stiprais sausums un karstums kopš vasaras sākuma, zemkopības ministrs Didzis Šmits piedalīsies Eiropas Savienības Lauksaimniecības un zivsaimniecības padomes sanāksmē Luksemburgā, aicinās EK atļaut vairākus izņēmuma pasākumus Latvijas Kopējās lauksaimniecības politikas Stratēģiskajā plānā 2023.-2027.gadam. Ir nepieciešams veikt tūlītējus ES līmeņa atbalsta pasākumus, piemēram, atkāpes no ES prasībām attiecībā uz neražojošām platībām, pieļaujot lauksaimniekiem savu pieejamo aramzemi elastīgāk izmantot, lai mazinātu nelabvēlīgo laikapstākļu negatīvo ietekmi uz lauksaimnieka ieņēmumiem un dzīvotspēju.

Voldemārs BURKEVICS

Otrdien daudzviet gaidāms īslaicīgs lietus
Otrdien, 27. jūnijā, Latvijā dienas gaitā mākoņu daudzums pakāpeniski palielināsies, bet pēcpusdienā daudzviet gaidāms īslaicīgs lietus, liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācija.
Būs vēl medaļas? Latvijas sportisti Eiropas spēlēs sacenšas 4 sporta veidos

Šodien Eiropas spēlēs Krakovā un Mazpolijā Latvijas sportisti startēs četros sporta veidos.

Sacensību tiešraides vērojamas tīmekļa vietnē "Europeangames.tv".

No plkst.10 paukotāji Gints Baķis, Ernests Cimborevičs, Daniels Loginovs, Aleksandrs Ostapenko ...

Sākot ar dienas vidu, vietām īslaicīgi līs

Otrdien Latvijā mākoņi daļēji klās debesis un, sākot ar dienas vidu, vietām īslaicīgi līs, lokāli gaidāmas pērkona lietusgāzes, prognozē sinoptiķi.

Paredzams, ka vairāk nokrišņu būs Kurzemē. Vējš galvenokārt lēni pūtīs no dienvidaustrumiem. Gaisa temper...



Komentāri