lv
2d8ES6Z71MqrtbF1Hzj2LZPKbwosEXVFsYRzNC9e
1922833

Ielu tirdzniecībā un pasākumu laikā būs jāizmanto vairākkārt lietojamas glāzes

Ielu tirdzniecībā un pasākumu laikā būs jāizmanto vairākkārt lietojamas glāzes

Turpinot atkritumu apjoma samazināšanu galvaspilsētā, Rīgā no nākamā gada īslaicīga rakstura ielu tirdzniecībā un ielu tirdzniecībā pasākumu laikā vienreizlietojamo glāžu vietā būs jāizmanto vairākkārt lietojamas glāzes jeb depozītglāzes, informēja Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa.

Lai veiksmīgāk noritētu pāreja uz depozītglāžu izmantošanu, jauno sistēmu šogad testēs vairākos pašvaldības rīkotajos publiskajos pasākumos.

Pirmais publiskais pasākums būs "Līgo Rīga Grīziņkalnā!", kas norisināsies 23.jūnijā Grīziņkalna apkaimē. Vairakkārt lietojamās glāzes jau ir izmantotas kā brīvprātīga iniciatīva vairākās Latvijas pilsētās un pasākumos gan šogad, gan citos gados.

"Šāda sistēma nav nekas inovatīvs. Līdzīgu lēmumu ir pieņēmušas vairākas Eiropas un pasaules pilsētas. Atkritumu neradīšanai ir jābūt ērtai, un tā nevar būt tikai individuāla atbildība," uzsver Rīgas domes deputāte, Atkritumu samazināšanas un apsaimniekošanas darba grupas vadītāja Mairita Lūse (PP).

Kā norāda pašvaldībā, Rīga turpina virzīties uz bezatkritumu pilsētu (Zero Waste City) un turpina darbu pie atkritumu apsaimniekošanas uzlabošanas un to rašanās novēršanas.

Dalīti vākto atkritumu apjoms Rīgā ir strauji pieaudzis, bet vēl svarīgāka par atkritumu šķirošanu ir to daudzuma samazināšana. Lai mazinātu vienreizlietojamo produktu radīto vides piesārņojumu gan to ražošanas, gan apsaimniekošanas posmos, tostarp paredzēti noteikumi par depozītglāžu izmantošanu no nākamā 1.janvāra.

Neatkarīgi no izmantotā materiāla vienreizlietojamo glāžu ražošanas process rada ietekmi uz vidi, tās var piegružot pasākuma norises vietu. Pētījumi rāda, ka bieži jau piecas reizes izmantota depozītglāze rada mazāku ietekmi uz vidi nekā vienreizlietojamā alternatīva.

Pasākumos, kuros tiks izmantotas depozītglāzes, iegādājoties dzērienu pie kāda no tirgotājiem, būs jāiemaksā depozīta nauda par dzēriena glāzi. Atkārtoti uzpildīt dzērienu varēs tajā pašā glāzē, papildus neko nemaksājot. Dodoties prom, depozītglāzi varēs nodot speciāli izveidotā glāžu pieņemšanas punktā un atgūt iemaksāto glāzes naudu.

Mazāk birokrātijas, ieguldījumi ražošanā un cilvēkos – prioritātes Latvijas ekonomikas transformācijai
Prioritārie rīcības virzieni Latvijas ekonomikas transformācijai ir investīcijas ražošanas kapacitātes stiprināšana, inovācijas jaunu preču un pakalpojumu attīstība, ieguldījumi cilvēkkapitālā, kā arī institucionālā transformācija un birokrātijas mazin...
Vakar uz valsts robežas un valsts iekšienē konstatēts 71 likumpārkāpējs

Uz ārējām robežām un valsts iekšienē aizvadītajā diennaktī Valsts robežsardzes amatpersonas konstatēja 71 likumpārkāpēju, informēja robežsardzē.

Uz ārējām robežām konstatēti 36 robežpārkāpēji. Silenes robežkontroles punktā konstatēts viens Baltkrievija...

Vēss prāts, lai stūrētu muzeja kuģi. Saruna ar Nacionālā mākslas muzeja direktori Māru Lāci
"Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēka, kas ir būvēta vairāk nekā pirms simt gadiem, vēl joprojām kalpo sabiedrības interesēm, un tieši tāpat kalpotu laikmetīgās mākslas muzejs. [..] Ir vajadzīga vieta, kur notiek nepārtraukts process," uzsver ...


Komentāri