lv
ypnEbzPvVUL8HXuBmekxkogdacG99Zod8J8sCTOF
1906294

Rossija RTR un Rossija 24 prasības atcelt retranslācijas aizliegumu neizskata

Rossija RTR un Rossija 24 prasības atcelt retranslācijas aizliegumu neizskata

Administratīvā rajona tiesa atstājusi bez izskatīšanas "Viskrievijas valsts televīzijas un radio apraides uzņēmuma" ("Всероссийская государственная телевизионная и радиовещательная компания"/ВГТРК/VGTRK) pieteikumu par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmumu Latvijā aizliegt Krievijas kanālu "Rossija RTR" un "Rossija 24" retranslāciju, liecina tiesas lēmums.

Pieteikums atstāts bez izskatīšanas, jo VGTRK, visticamāk, neizdevās Latvijā atrast pārstāvi, kas uzņemtos aizstāvēt šī Krievijas valsts propagandas uzņēmuma intereses.

Tiesas lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā 14 dienu laikā no lēmuma pieņemšanas dienas, kas bija 15.jūnijs.

Jau ziņots, ka NEPLP 2022.gada 24.februārī aizliedza nākamos piecus gadus Latvijā retranslēt VGTRK kanālu "Rossija RTR" ("Россия РТР") un četrus gadus - kanālu "Rossija 24" ("Россия 24"). Vienlaikus uz trīs gadiem tika aizliegta kanāla "TV Centr International" ("ТВ Центр") retranslācija.

NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš tolaik informēja, ka lēmumi pieņemti saistībā ar tiešiem draudiem valsts drošībai. Viņš norādīja, ka pirmo reizi Eiropas Savienības (ES) vēsturē tikusi iedarbināta Audiovizuālo mediju pakalpojumu direktīvas ārkārtas procedūra, kas ļauj dalībvalstīm pieņemt šādus lēmumus, neizejot cauri oficiālajai un garajai procedūrai. Lēmums stājās spēkā nekavējoties.

VGTRK šo lēmumu bija apstrīdējis Administratīvajā tiesā.

Sākotnēji tiesa šajā lietā bija nozīmējusi attālināto tiesas sēdi šogad 15.martā, bet 3.martā saņemts VGTRK iesniegums ar lūgumu atlikt tiesas sēdi un nodrošināt laiku advokāta meklēšanai. VGTRK iesniegumā skaidroja, ka saistībā ar Eiropas Savienība noteiktajiem un Latvijas teritorijā obligāti piemērojamajiem ierobežojumiem juridisko pakalpojumu sniegšanai Krievijas uzņēmumiem VGTRK ir ārkārtējās grūtībām atrast pārstāvi tiesvedībā.

Tiesa apmierināja lūgumu, lai dotu VGTRK iespēju īstenot tiesības uz kompetentu interešu pārstāvību tiesā, nosakot termiņu pārstāvja nodrošināšanai līdz 15.maijam un jaunu tiesas sēdes laiku 24.maijā.

Tomēr arī 24.maijā VGTRK tiesas sēdei nepievienojās, neinformēja tiesu par pārstāvi un par neierašanās iemesliem vai lūgumu skatīt lietu bez VGTRK klātbūtnes, līdz ar to tiesa atzina pieteicēja neierašanos par neattaisnotu.

Tiesa nolēma atlikt lietas izskatīšanu un noteikt nākamo attālināto tiesas sēdi 15.jūnijā, taču arī tai VGTRK nepievienojās, neinformējot tiesu par neierašanās iemesliem, kā arī nenorādot uz objektīviem apstākļiem, kas liedz piedalīties tiesas sēdē attālināti. Tiesa atzina pieteicēja atkārtotu neierašanos uz tiesas sēdi par neattaisnotu.

Apstāklis, ka VGTRK bez attaisnojoša iemesla nav ieradies uz tiesas sēdi nedz 24.maijā, nedz 15.jūnijā, ļauj tiesai secināt, ka pieteicējs nepilda savus procesuālos pienākumus godprātīgi vai arī pieteicējam zudusi interese par pieteikumu, teikts lēmumā.

Saskaņā ar Administratīvā procesa likumu tiesa atstāj pieteikumu bez izskatīšanas, ja pieteicējs, kuram paziņots par tiesas sēdes norises laiku un vietu, atkārtoti neierodas uz tiesas sēdi bez attaisnojoša iemesla un nav lūdzis izskatīt lietu viņa prombūtnē. Ja pieteikums atstāts bez izskatīšanas, pieteicējs var no jauna iesniegt to tiesā, ievērojot likumā noteikto kārtību.

Mūrniece aicina paust skaidru virzību, lai Ukraina pievienotos NATO aliansei

NATO aizsardzības ministru sanāksmē aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA) aicinājusi paust skaidru virzību uz Ukrainas pievienošanos aliansei, informēja Aizsardzības ministrija.

NATO aizsardzības ministru sanāksmes laikā notika NATO-Ukrainas komisij...

Godīgas tirdzniecības balvu šogad saņem uzņēmums Reitan Convenience Latvia

Godīgas tirdzniecības balvu šogad saņēmis mazumtirdzniecības franšīzes tīkla "Narvesen" un kafejnīcu ķēžu "Caffeine" pārvaldošais uzņēmums "Reitan Convenience Latvia", informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Kā norādīja ĀM Ekonomisko attiecību, tirdzniecība...

Šveices-Latvijas sadarbības programmas ietvarlīgums ļaus ieplūst naudai

Šveices valdības pārstāvis tirdzniecības jautājumos Dominiks Paravačini un Latvijas finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) pirmdien, 19.jūnijā, svinīgā pasākumā parakstīs Latvijas un Šveices sadarbības programmas otrā perioda ietvarlīgumu, informēja Fi...



Komentāri