lv
mcCIzckSTPweNuINGgmTalKt0GsV0qMlGh8i9gvF
1887606

Skandāls Liepājā: Reanimācijā esošs pacients, viņam nezinot, iesaistīts pētījumā

Skandāls Liepājā: Reanimācijā esošs pacients, viņam nezinot, iesaistīts pētījumā

Bez pacienta vai tuvinieku piekrišanas kāds Liepājas slimnīcas pacients saņēmis medikamentu, kas paredzēts tikai kā “placebo” zāles kāda klīniskā pētījuma dalībniekiem. Turklāt medikaments bijis ar beigušos derīguma termiņu, vēsta LTV ziņu raidījums Panorāma.

Pirms trim nedēļām Karinas Kalerijas Kostrjukovas tuvinieks tika uzņemts reanimācijas nodaļā. Esot slimnīcā kopā ar savu tuvinieku, viņa sāka pētīt etiķeti uz medikamenta pudelītes, kas tika ievadīts viņas radiniekam intravenozi.

Viņa atklāja, ka tas ir “placebo” medikaments, ko drīkst izmantot tikai klīniskajos pētījumos, un tā lietošanas termiņš turklāt bija tikai līdz 1. maijam.

Sieviete bija pārsteigta, ka neviens neinformēja viņus par to, ka radinieks tiks iesaistīts pētījumā vai ka tiks izmantots medikaments, kas vēl ir pētījuma stadijā.

Pacientu tiesību aizstāve Solvita Olsena uzsvēra, ka šajā situācijā ir vairāki pārkāpuma signāli. Pirmkārt, ir slimnīcas līgums, kas tika parakstīts reanimācijā. Otrkārt, slimnīcā nedrīkst izmantot nekādus medikamentus, kas nav atbilstoši apstiprināti pacientiem, kuri nav pētījuma dalībnieki.

Karinas Kalerijas Kostrjukovas ģimene atvainošanos saņēmusi, taču par šo gadījumu plāno informēt arī Veselības inspekciju un Latvijas Ārstu biedrību – situāciju viņi pamanīja nejauši, taču ģimene vēlas būt pārliecināta, ka tādas situācijas vairs neatkārtosies.

Ūdens temperatūra upēs vietām pakāpusies līdz +20 grādiem

Lielākajā daļā Latvijas upju un ezeru ūdens temperatūra otrdienas rītā ir +15..+20 grādi, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Ventā, Lielupē un Daugavā ūdens temperatūra sasniedz +18..+20 grādus, Aiviekstē tā ir +18..+19 gr...

Gaisa temperatūra otrdien sasniegs +25 grādus

Otrdien Latvijā maksimālā gaisa temperatūra būs +22..+25 grādi, piekrastē tā svārstīsies ap +20 grādiem, prognozē sinoptiķi.

Gaidāms neliels mākoņu daudzums, bez nokrišņiem.

Pūtīs lēns vējš, galvenokārt austrumu vējš, piekrastē gaidāma arī mērena jūras ...

Nākamajā Eiropas Parlamenta sastāvā Latvijai būs par vienu deputātu vietu vairāk

Nākamajā Eiropas Parlamenta (EP) sastāvā Latvijai būs deviņas deputātu vietas pašreizējo astoņu vietā, pirmdien nolēma EP Konstitucionālo jautājumu komiteja, paziņojot to savā vietnē. Balsojums par šo lēmumu paredzēts ceturtdien plenārsēdē Strasbūrā.

Ko...



Komentāri