lv
ohd6LqVJamzvve90VthbDTZK0qpuWbuW5SsN809g
1886039

Spriedīs par likumprojektu Sēlijas militārā poligona izveides paātrināšanai

Spriedīs par likumprojektu Sēlijas militārā poligona izveides paātrināšanai

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija šodien skatīs Militāro poligonu likumprojektu, kas paredz atvieglotu un paātrinātu Sēlijas militārā poligona izveidi, kā arī nekavētu esošo militāro poligonu izveides turpināšanu un attīstību.

Komisijas sēde paredzēta plkst.10 Jēkaba ielā 16, 408.telpā.

Kā norāda likumprojekta autori Aizsardzības ministrijā (AM), ņemot vērā to, ka infrastruktūras izbūve ir laikietilpīgs process, bet vajadzība pēc tās sabiedroto spēku uzņemšanai ir steidzama un jautājums skar nacionālo drošību, nepieciešams īpašs tiesiskais regulējums, lai maksimāli atvieglotu un paātrinātu jauna militāra poligona izveidi, kā arī nekavētu esošo militāro poligonu izveides turpināšanu un attīstību.

Militāro poligonu likumprojekts paredz, ka poligonam "Sēlija" tiek noteikts nacionālo interešu objekta statuss un AM ir tiesības sākt poligona infrastruktūras izbūvi bez nekustamā īpašuma īpašnieka piekrišanas sabiedrības vajadzībām atsavināmajā īpašumā vai tā daļā.

Tāpat likumprojekts paredz, ka ministrijai ir tiesības veikt koku un krūmu ciršanu, būvdarbu sagatavošanas darbus un būvdarbus sabiedrības vajadzībām atsavināmajā nekustamajā īpašumā vai tā daļā.

Zaudējumus, kas īpašniekam nodarīti saistībā ar militārā poligona infrastruktūras izbūvi un netiek atlīdzināti saistībā ar īpašuma vai tā daļas atsavināšanu sabiedrības vajadzībām, būs nosakāmas saskaņā ar Civillikumu. AM zaudējumus atlīdzinās, pamatojoties uz īpašnieka iesniegumu.

Ministrijai būs tiesības poligona "Sēlija" infrastruktūras izbūvei nepieciešamās būves projektēt un būvēt uz vairākām zemes vienībām, vairākos nekustamajos īpašumos. Pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai pārņemšanas AM būs pienākums veikt šādu zemes gabalu apvienošanu vienā.

Koku un krūmu ciršanas tiesības meža un nemeža zemēs poligona "Sēlija" infrastruktūras izbūvei nepieciešamajā teritorijā būs AS "Latvijas valsts meži" (LVM)

Poligona "Sēlija" teritorijā privātpersonām piederošajos nekustamajos īpašumos vai to daļās, kuru īpašniekiem būs izsūtīts paziņojums par īpašuma atsavināšanu, Valsts meža dienesta (VMD) privātpersonām izsniegtie apliecinājumi koku ciršanai būs spēkā trīs mēnešus pēc paziņojuma nosūtīšanas.

Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centram (VAMOIC) būs tiesības saņemt apliecinājumus koku ciršanai militārā poligona infrastruktūras izbūvei pēc tam, kad AM pieņēmusi sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likumā noteikto lēmumu par atlīdzības apmēru.

VMD izsniegto apliecinājumu VAMOIC koku ciršanai privātpersonām piederošajos nekustamajos īpašumos apstrīdēšana vai pārsūdzēšana neapturēs apliecinājuma darbību.

VMD pēc VAMOIC pieprasījuma izsniegs Meža valsts reģistrā reģistrēto informāciju un dokumentus, tajā skaitā par privātpersonu sākto saimniecisko darbību mežā, privātpersonām piederošajos nekustamajos īpašumos, kur AM sākusi atsavināšana par labu valstij.

Likumprojekts paredz, ka valsts un pašvaldību iestādes, kā arī citas institūcijas visus iesniegumus un jautājumus, kas saistīti ar militārā poligona infrastruktūras izbūvi un ar to saistīto darbu nodrošināšanu un veikšanu, tai skaitā apliecinājumus koku ciršanai, militārā poligona izbūvei nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanu vai valsts īpašuma valdītāja maiņu, kā arī poligona infrastruktūras būvju nodošanu ekspluatācijā, izskata un lēmumus pieņem prioritārā kārtībā pēc iespējas īsākā termiņā.

Likumprojekts paredz, ka poligona teritorijā LVM izsniegtās bieži sastopamo derīgo izrakteņu ieguves atļaujas, licences un izsniegtie limiti tiks anulēti. Poligona teritorijā LVM nebūs jāveic derīgo izrakteņu ieguves vietas rekultivāciju atbilstoši derīgo izrakteņu ieguves projektam.

Pārejas noteikumi paredz, ka VMD nodrošinās, ka apliecinājumi koku ciršanai, kas izsniegti līdz pirkuma darījuma spēkā stāšanās dienai uz pašvaldības vai tās kapitālsabiedrības vārda, ir spēkā pēc nekustamā īpašuma īpašnieka maiņas.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets pērn vasarā konceptuāli atbalstīja jauna militārā poligona izveidi Aizkraukles un Jēkabpils novadu teritorijā. Poligons "Sēlija" ir Latvijas ieguldījums reģiona drošībā ar militāro poligonu 24 540 hektāri un militāro bāzi 54,7 hektāru platībā.

'Nevaram bezjēdzīgi stūrēt uz riņķi' – kāpēc pačibēja 'Zemgales' un 'Mestis' mīlas stāsts
Latvijas čempione hokejā "Zemgale"/LBTU nākamsezon nestartēs Somijas pēc spēka otrajā līgā "Mestis", kurā debitēja vien aizvadītajā sezonā. "Durvis uz šo līgu vēl ir pusvērtas," optimistiskā tonī noteic kluba vadītājs Aivars Zeltiņš, kurš gan ir reālis...
Svētdien Brīvdabas muzejā ielīgos Jāņus

Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā Jāņu ielīgošana notiks svētdien, 18.jūnijā, no plkst.12.00 līdz plkst.15.00, informēja muzeja komunikācijas projektu vadītāja Līga Rimšēviča.

Būs Jāņu lustes kopā ar Lēdurgas folkloras kopu "Putni", sarunas ar zā...

Svarīgi! Aicina mīļdzīvnieku īpašniekus ievadīt arī otru kontaktpersonu

Veterinārārsti aicina mīļdzīvnieku īpašniekus Lauksaimniecības datu centra (LDC) datu bāzē ievadīt otru kontaktpersonu, informēja Latvijas Veterinārārstu biedrībā (LVB).

Datu bāzē mīļdzīvnieku īpašniekiem ir nodrošināta jauna iespēja reģistrā ierakstīt...



Komentāri