lv
fE1MwNsUIU4FgUSvx2AamMThptjCXLM1yqNmf3AG
1840724

Notiks priekšlasījums par Raiņa un Aspazijas pirmajiem mēnešiem trimdā Šveicē

Notiks priekšlasījums par Raiņa un Aspazijas pirmajiem mēnešiem trimdā Šveicē

Raiņa un Aspazijas mājā Rīgā ceturtdien, 8.jūnijā, plkst.15 notiks literatūrzinātnieces Gundegas Grīnumas priekšlasījums "Cīrihe 1906: Starp divām identitātēm" ciklā "Cīrihe Aspazijas un Raiņa paralēlajos dzīvesstāstos", informēja pasākuma rīkotāji.

Pēc Šveices sasniegšanas 1906.gada janvārī Aspazija un Rainis apmetās Cīrihes ārpilsētā ar jauniegūtiem vārdiem. Rainis kļuva par Aturu Nagliņu, savukārt Aspazija - par Amāliju Herkiru.

Kā liecina informācija tīmekļvietnē "literatura.lv", Grīnuma ir literatūrzinātniece, filoloģijas zinātņu kandidāte, filoloģijas doktore. Beigusi Latvijas Valsts Universitātes Filoloģijas fakultāti, strādājusi Latvijas PSR Zinātņu Akadēmijas Valodas un literatūras institūtā, Raiņa Literatūras un mākslas vēstures muzejā, patlaban ir Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētniece.

Grīnumas līdzdalībā un vadībā 20.gadsimta astoņdesmitajos un deviņdesmitajos gados par nozīmīgu latviešu literatūrzinātnes pētniecības virzienu kļuva Raiņa un Aspazijas daiļrades izpēte. Pētījusi Raiņa nepabeigtās un aizsāktās lugas, to ieceres, vēstules, Raiņa un Aspazijas, viņu laikabiedru biogrāfijas. Publicējusi vairākus desmitus Raiņa un Aspazijas arhīva materiālu, rakstus par Raini zinātniskos izdevumos un žurnālos, ap simt zinātnisku publikāciju autore.

Par monogrāfiju "Viņpus Alpiem. Rainis un Aspazija Kastaņolā. Jaunatklāti tuvplāni" viņa 2018.gadā saņēmusi Latvijas Zinātņu akadēmijas Raiņa balvu, bet 2017.gadā - Latvijas Literatūras gada speciālbalvu par izcilu ieguldījumu literatūrpētniecībā, monogrāfija atzīta par Latvijas Zinātņu akadēmijas nozīmīgāko sasniegumu 2017 gadā. 2020.gadā septembrī Grīnumai piešķirta Aspazijas prēmija.

VBTAI: Izglītības iestādei jānodrošina izglītojamo drošību, neatkarīgi no likuma

Šobrīd tiek izstrādāti Ministru kabineta (MK) noteikumi, kas noteiks kārtību, kādā nodrošināma izglītojamo drošība izglītības iestādēs un to organizētajos pasākumos, vienlaikus izglītības iestādei ir pienākums jau šobrīd veikt pasākumus izglītojamo dro...

Latvijas meža dienas Tērvetē šogad pulcējušas lielu skaitu interesentu

AS "Latvijas valsts meži" rīkoto pasākumu "Latvijas meža dienas" Tērvetē šogad apmeklēja 14 700 apmeklētāju no visas Latvijas, liecina LVM publicētā informācija.

Uzņēmumā atzīmē, ka katru gadu paplašinās gan pasākuma dalībnieku, gan apmeklētāju skaits. ...

Foto: Uz Latvijas-Baltkrievijas robežas izņem 100 000 kontrabandas cigarešu
Krāslavas novadā robežsargi pārtrauca cigarešu nelikumīgu pārvietošanu pāri Latvijas-Baltkrievijas valsts robežai, portālu "Delfi" informēja robežsardzē.


Komentāri