lv
w0GIB18YZUOt9ZeoC2KkWjUi479EFupXj75bnAi2
1806114

Jauna ēka iekļauta valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā - kura?

Jauna ēka iekļauta valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā - kura?

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēka iekļauta valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, liecina Kultūras ministrijas (KM) rīkojums.

Kā argumentē lēmuma pieņēmēji, LNB ēka ir viens no izcilākajiem arhitekta Gunāra Birkerta darbiem: "Tas ir starptautiski atzīts arhitektūras meistardarbs, kas vēsta par Latvijas kultūru pasaulē."

Objekts ir lielākā un nozīmīgākā sabiedriskā celtne, kas uzbūvēta Latvijā 21.gadsimtā. Tās galvenā misija ir veicināt kultūras un zinātnes mantojuma izmantošanu, veidojot informētu Latvijas sabiedrību.

"LNB ir Birkerta radošās darbības un mūža pārliecinošs vainagojums un telpisks simbols Latvijas valstiskuma atjaunošanai. Monumentālās ēkas koptēlu ir ietekmējuši arhetipiski Latvijas dabas un folkloras elementi. Arhitekts norādījis, ka šo ēku dziļi ietekmējusi Latvijas etnogrāfija, folklora, literatūra un senču arhitektūra," atzīmē KM.

Objekta saglabājamās vērtības ir celtnes telpiskais risinājums pilsētvides ainavā, būvmasu kārtojums, plānojuma struktūra, konstruktīvā sistēma, fasāžu arhitektūra, jumta forma, interjeru dekoratīvā apdare un būvgaldniecības izstrādājumi.

Kā arhīvs, LNB jauno ēku jeb "Gaismas pili" oficiāli atklāja 2014.gada 29.augustā.

LNB ēkas būvniecība tika sākta 2008.gada jūnijā. Tās būvdarbus veica "Nacionālā būvkompāniju apvienība", ko veidoja trīs lielākie Latvijas būvuzņēmēji - SIA "Re&Re", AS "RBSSKALS" un SIA "Skonto būve".

Keris: Likumdevējiem ir savdabīga izpratne par darba organizāciju uzņēmumos

Pusnaktī Saeimas pieņemtais lēmums par brīvdienu liecina, ka likumdevējiem ir visai savdabīga izpratne par to, kā tiek organizēts darbs uzņēmumos, sacīja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētājs Valdis Ker...

IZM piedāvātajiem kritērijiem skolu tīkla optimizācijai trūkst padziļinātas analīzes, uzskata LIZDA
Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) šodien prezentētie kritēriji skolu tīklu optimizācijai vērtējami vairāk kvantitatīvi, bez padziļinātas analīzes, šādu nostāju pauda Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Inga ...
Lipmans: Esmu priecīgs un laimīgs! Šī uzvara ir arī mans nopelns

Lai arī turpmāk Latvijas hokeja izlase cīnītos par pasaules čempionāta medaļām, Latvijas hokeja sabiedrībai vajadzēs cītīgi strādāt, vērtējot aizvadītās meistarsacīkstes, sarunā ar teica ilggadējais Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents Kirovs L...



Komentāri