lv
GUkmsppv5WiYRXFYtoxIN1yt1EpYV50RwPKuLHm4
1731380

Mājputnu saimniecībām pastiprināta biodrošība pagarināta līdz maija beigām

Mājputnu saimniecībām pastiprināta biodrošība pagarināta līdz maija beigām

Valdība otrdien pieņēma Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījumus, ka paredz mājputnu saimniecībām pastiprinātas biodrošības prasības pagarināt līdz 31.maijam.

ZM uzsver, ka, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju ar augsti patogēnās putnu gripas izplatību savvaļas putnu populācijā Latvijas teritorijā, nepieciešams turpināt pastiprinātos biodrošības pasākumus mājputnu un nebrīvē turētu putnu novietnēs.

Ministrijā informē, ka līdz šim Daugavpilī savākti aptuveni 1300 beigti lielie ķīri, bet Krāslavā uz salas Daugavā savākti aptuveni 200 beigtu putnu. Pārtikas veterinārais dienests (PVD) katru dienu saņem jaunus ziņojumus par atrastiem beigtiem savvaļas ūdensputniem no dažādām Latvijas vietām. Saņemtie putnu līķi tiek nosūtīti uz zinātnisko institūtu "Bior" laboratoriskai izmeklēšanai uz putnu gripu.

Jau ziņots, ka no 1.aprīļa līdz 15.maijam, lai ierobežotu augsti patogēnās putnu gripas izplatību, mājputnu novietnēs bija jāievēro pastiprinātās biodrošības prasības.

Tāpat vēstīts, ka maija pirmajā nedēļā Daugavpils Esplanādes dīķa teritorijā mirušajiem lielajiem ķīriem tika laboratoriski apstiprināta augsti patogēnā putnu gripa H5N1. Pagājušajā nedēļā sasaslimšana apstiprināta arī mirušajiem savvaļas putniem Krāslavā uz salas Daugavā, kā arī putniem Cēsu novadā un Madonā.

PVD aicina ikvienu mājputnu turētāju, neatkarīgi no mājputnu skaita saimniecībā, rūpīgi ievērot biodrošības prasības un nekavējoties informēt veterinārārstu vai PVD par mājputnu saslimšanu vai pēkšņu nobeigšanos.

Iedzīvotājiem par atrastiem mirušiem savvaļas putniem, īpaši ūdensputniem, jāziņo uz PVD uzticības tālruni - automātisko atbildētāju 67027402 vai informējot tuvāko PVD pārvaldi.

Augsti patogēnā putnu gripa ir akūta, ļoti lipīga putnu infekcijas slimība, kam raksturīga augsta mirstība. Vīrusa rezervuāri un izplatītāji dabā ir savvaļas putni, sevišķi ūdensputni, kam slimība var noritēt bez raksturīgajām pazīmēm. Mājputni var inficēties, nonākot kontaktā ar inficētajiem savvaļas putniem, to izdalījumiem un fekālijām. Tāpat putnus var inficēt ar piesārņotu ūdeni, barību vai priekšmetiem (apaviem, apģērbu, inventāru), uz kuriem nonācis vīruss.

Līdz šim Latvijā augsti patogēnā putnu gripa konstatēta tikai savvaļas ūdensputniem. Pērn Latvijā pirmais putnu gripas gadījums savvaļas putniem tika konstatēts janvārī, kad putnu gripa tika konstatēta sešiem gulbjiem. Tas bija vienīgais Latvijā reģistrētais saslimšanas gadījums 2022.gadā.

Nebija samaksāts! Piešķir pusmiljonu pasaules hokeja čempionāta licences iegādei

Valdība atbalstīja 500 000 eiro piešķiršanu Izglītības un zinātnes ministrijai, lai Latvijas Hokeja federācija (LHF) segtu licences iegādes izdevumus, kas saistīti ar šā gada IIHF pasaules čempionāta hokejā vīriešiem organizēšanu Latvijā.

Jautājumu par ...

Zināms, cik lielu IKP daļu pērn veidoja Latvijas vispārējās valdības parāds

Latvijas vispārējās valdības parāds pagājušā gada beigās veidoja 40,8% no iekšzemes kopprodukta (IKP), teikts Valsts kases gada pārskatā.

Vienlaikus Valsts kase atzīmē, ka Latvijas vispārējās valdības parāds joprojām ir viens no zemākajiem Eiropas Savie...

Latkovskis atklāj, cik deputāti varētu atbalstīt Rinkēviču

"Jaunā vienotība" (JV) cer uz Saeimas 80 deputātu atbalstu ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (JV) ievēlēšanai Valsts prezidenta amatā, sacīja JV Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis.

Politiķis to tieši nenorādīja, bet tas nozīmē, ka JV cer...



Komentāri