lv
DLlQaUOfaOcpgqkt8tFdnCpNOW38YXhkEMAJMAoc
169844

Žaņa Lipkes memoriālā notiks saruna ar rakstniekiem par drosmi

Žaņa Lipkes memoriālā notiks saruna ar rakstniekiem par drosmi
Rīga, 14.nov., LETA. Žaņa Lipkes memoriālā šodien plkst.18 notiks pasākums "Dzīvā bibliotēka III", kura laikā notiks saruna par drosmi ar rakstniekiem Inesi Zanderi, Aivaru Kļavi un dzejnieku Guntaru Godiņu, aģentūru LETA informēja memoriāla direktore Lolita Tomsone.

Rīga, 14.nov., LETA. Žaņa Lipkes memoriālā šodien plkst.18 notiks pasākums "Dzīvā bibliotēka III", kura laikā notiks saruna par drosmi ar rakstniekiem Inesi Zanderi, Aivaru Kļavi un dzejnieku Guntaru Godiņu, aģentūru LETA informēja memoriāla direktore Lolita Tomsone.

Paredzēts, ka Zandere stāstīs par to, ko Atmodas gados nozīmēja bērnu avīze "Pionieris", kas pirmā publicēja rakstu par Latvijas karoga vēsturi. Tā autors bija akadēmiķis Jānis Stradiņš. "Pionieri", kas pēc tam pārtapa par "LaBA" - "Latvijas Bērnu Avīze", Interfrontes kongresā no tribīnes sauca par fašistu izdevumu un notika vēsturiska tiesas prāva, kurā tika spriests, vai avīzē publicētā galda spēle par Latvijas vēsturi māca bērniem patiesību.

Žurnāls "Avots" iznāca no 1987 līdz 1992.gadam un bija gan literatūras, gan publicistikas, gan kino, gan mākslas žurnāls, kura redaktors bija Kļavis. Pirms gada iznāca viņa atmiņu krājums "Avota laiks". Literatūras nodaļas vadītājs tolaik bija dzejnieks un tulkotājs Godiņš.

No aizliegtās literatūras vislielāko rezonansi žurnāla lasītājos radīja Džordža Orvela "Dzīvnieku fermas" nodrukāšana, līdzās tai "Avots" iepazīstināja ar tādiem rakstniekiem kā Francs Kafka, Frīdrihs Nīče, Semjuels Bekets, Džeroms Deivids Selindžers, Josifs Brodskis, Andrejs Tarkovskis, Vladimirs Nabokovs un citiem, publicēja latviešu trimdas autoru darbus, arī Ojāra Vācieša nekur nepublicēto, savulaik aizliegto poēmu "Vadoņa augšāmcelšanās" un daudzus citus tolaik sensacionālus materiālus.

Sarunās laikā tiks meklētas atbildes uz tādiem jautājumiem kā, piemēram, cik sarežģīts bija žurnāla veidošanas process pastāvošās padomju cenzūras apstākļos, kā bija iespējama žurnāla pastāvēšana, kurā vienā no mākslas darbiem redzams Vladimirs Ļeņins peļu slazdā ar izplūdušām smadzenēm, kā vēlīnā padomju laikā žurnālā, kas iznāk vismaz 100 000 tirāžā, varēja apšaubīt Jurija Gagarina lidojumu kosmosā un rakstīt par čekistu noziegumiem.

Rīgas dzemdību nams ziedojis 10 000 eiro medicīnas preču iegādei Ukrainai

Solidarizējoties ar Ukrainas tautu, Rīgas dzemdību nams ziedojis 10 000 eiro Ukrainas dzemdību palīdzības iestāžu atbalstam, tostarp medikamentu un medicīnas preču iegādei, pavēstīja Rīgas dzemdību nama pārstāvji.

Lai arī šogad dzemdību nama darbību iet...

No ierindas politiķa līdz valsts otrajai augstākajai amatpersonai – enerģiskais karjerists Smiltēns
Kad Edvards Smiltēns (AS) bija daļa no savas pirmās politiskās partijas "Sabiedrība citai politikai" (SCP), viņš pēc tikšanās ar vēlētājiem politikas līdzgaitniekiem mēdza jautāt: "Kā es izskatījos? Kā es runāju?" Tā izpaudās viņa enerģija un vēlme pat...
Cauri dubļu un asiņu jūrām: 'Netflix' jaunā 'Rietumu frontē bez pārmaiņām' ekranizācija
Romāns "Rietumu frontē bez pārmaiņām" aizsāka vācu rakstnieka Ēriha Marijas Remarka ceļu uz slavas virsotnēm un padarīja viņu par vienu no zīmīgākajiem Pirmā pasaules kara "zudušās paaudzes" hronistiem. Nupat straumēšanas giganta "Netflix" paspārn...


Komentāri