lv
RwnC7Zzoi8rGHdeM1xkCj76bqFeSuZnT6GgO3EhZ
1679974

Aptauja: Vairāk nekā 40% rīdzinieku nav apmierināti ar savu īres mājokli

Aptauja: Vairāk nekā 40% rīdzinieku nav apmierināti ar savu īres mājokli

Rīgā un Pierīgā 41% iedzīvotāju, kuri šobrīd īrē dzīvokli, nav apmierināti ar savu mājokli, informēja nekustamo īpašumu attīstītāja "Bonava Latvija" pārstāvji, atsaucoties uz veiktās aptaujas rezultātiem.

Kā galvenie neapmierinātības iemesli minēti ēku zemā energoefektivitāte un augstās apkures izmaksas (31%), kosmētiskā remonta trūkums (30%) un novecojis dzīvokļa iekārtojums, tostarp sadzīves tehnika (27%).

Atbildot uz jautājumu par to, kādi pakalpojumi vai aprīkojums būtu svarīgs īrētajā dzīvoklī, respondenti visbiežāk atzīmē nepieciešamību pēc energoefektīvas ēkas ar paredzamām un zemām apkures izmaksām (62%).

Savukārt 54% aptaujāto būtu svarīgi, lai īres mājoklī ir pilnībā iekārtota virtuve un vannasistaba ar nepieciešamo sadzīves tehniku (ledusskapi, trauku mazgājamo mašīnu, cepeškrāsni, tvaika nosūcēju, veļasmašīnu). Ne mazāk svarīga ir autostāvvieta pie ēkas (47%), kā arī apkaime ar attīstītu sabiedriskā transporta infrastruktūru un pieejamiem pakalpojumu objektiem - bērnudārziem, veikaliem, kafejnīcām, sporta zālēm, frizētavām (45%).

Saskaņā ar aptaujas datiem jauniešiem vecumā no 18 līdz 29 gadiem biežāk nekā citām vecuma grupām ir svarīga iespēja dzīvot mēbelētā dzīvoklī (52%) un apkaimē ar attīstītu sabiedriskā transporta infrastruktūru un pieejamiem pakalpojumu objektiem (59%). Būtiski ir arī elastīgi un saprotami īres līguma nosacījumi (48%), kā arī atļauja mājoklī turēt mājdzīvniekus (55%).

Vispieprasītākie īres tirgū ir divistabu dzīvokļi - tajos vēlētos dzīvot 53% respondentu, galvenokārt jaunieši vecumā no 18-29 gadiem, kuri izvēlētos mēbelētu mājokli. Savukārt ģimenes ar bērniem biežāk izvēlētos nemēbelētu trīs istabu vai plašāku dzīvokli. Svarīga ir arī ēkas atrašanās vieta: visbiežāk cilvēki izvēlētos mikrorajonu, kurā jau šobrīd dzīvo un kurš ir iepazīts, savukārt aptuveni trešdaļa respondentu norāda, ka ēkas atrašanās vieta nav būtiska.

Aptauju "Mājokļu izpēte" veicis "Snapshots" 2022.gada decembrī un 2023.gada janvārī, aptaujājot 711 īrētu dzīvokļu iemītniekus 18-74 gadu vecumā, kuri dzīvo Rīgā un Pierīgā.

Vāc parakstus par bezmaksas sabiedrisko transportu skolēniem

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par bezmaksas sabiedrisko transportu skolēniem un arodskolu audzēkņiem.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Agris Pilsums. Viņš norāda, ka pašvaldības sedz skolēnu un audzēkņu pārvietoša...

Izdots komponistes Garūtas solodziesmu albums «Svētā mīla»

Nacionālā ierakstu kompānija "Skani" izdevusi komponistes Lūcijas Garūtas solodziesmu albumu, ko ieskaņojusi Jūlija Vasiļjeva kopā ar pianistu Māri Skuju, informēja Latvijas Mūzikas informācija centrā.

Albumā iekļauti gan biežāk atskaņotie Garūtas vokāl...

Latvijas izlasei pievienojas vārtsargs Kristers Gudļevskis

Mazāk nekā nedēļu pirms pasaules čempionāta sākuma Latvijas vīriešu hokeja izlasei pievienojies vārtsargs Kristers Gudļevskis, sestdien pavēstīja Latvijas Hokeja federācija (LHF).

Kā vēsta LHF, pievienojoties Gudļevskim, valstsvienību pametis cits vārts...



Komentāri