lv
tcSH0sbsApzwi1dNqEQmd9d5lvOUskdO06enncOI
1674453

LVM: Mežsaimnieciskā darbība Dobeles cirsmā neietekmē jūras ērgļu ligzdošanu

LVM: Mežsaimnieciskā darbība Dobeles cirsmā neietekmē jūras ērgļu ligzdošanu

Mežsaimnieciskā darbība Dobeles novada cirsmā neietekmē jūras ērgļu ligzdošanu, aģentūrai LETA, komentējot "Facebook" izteiktās bažas, teica AS "Latvijas Valsts meži" pārstāvji.

Sociālajos tīklos aculiecinieks nofotografējis kailcirti, apgalvojot, ka LVM Zemgales reģiona pārvalde, pārdesmit metru attālumā no ilggadīgi apdzīvotas un arī LVM zināmas jūras ērgļa ligzdas ir izcirtuši kailcirti vairāku hektāru platībā.

Arī Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) publicējusi informāciju, kurā vērš uzmanību, ka Vilku kalna-Krievkalnu meža masīvā, kur jau iepriekš konstatēta aizsargājamu sugu dzīvotņu iznīcināšana, LVM veikuši kailcirti Latvijā un Eiropas Savienībā īpaši aizsargājamas sugas, jūras ērgļa, ligzdas tiešā tuvumā.

LOB valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus uzsver, ka gadījums norāda uz sistemātiskām nepilnībām valsts mežu apsaimniekošanā. Turklāt adekvātas aizsardzības vietā LVM veikuši aizsargājamai sugai kaitējošu mežizstrādi.

LVM pārstāji aģentūrai LETA skaidroja, ka "Facebook" ierakstā minētā cirsma un netālu no tās esošā jūras ērgļa ligzda atrodas jūras ērgļa aizsardzībai LVM izveidotā teritorijā, kurā 45 hektāru platībā, aptuveni 500 metru rādiusā ap ligzdu, no 1.februāra līdz 31.oktobrim, jūras ērgļa ligzdošanas periodā, noteikts saimnieciskās darbības aizliegums.

Uzņēmumā norādīja, ka aptuveni 1,8 kilometru attālumā no ligzdas ir esošs mikroliegums, no kura ērglis ir pārcēlies, tāpēc sadarbībā ar ekspertu ir uzsākta mikrolieguma robežu precizēšana, lai arī jaunās ligzdas tuvumā esošos, ligzdošanai piemērotos nogabalus iekļautu mikroliegumā.

Vienlaikus LVM informēja, ka minētā jūras ērgļa ligzda LVM zināma kopš 2019.gada pavasara un atrodas apsē jaunaudzē.

Kā skaidroja LVM, jūras ērglis labprāt izvēlas ligzdot ekoloģiskajos kokos izcirtumos vai jaunaudzēs un tādas ir aptuveni trešdaļa no visām zināmajām ligzdām. Tāpat ligzdas tiek būvētas vecos kokos ar piemērotu vainagu, visbiežāk priedēs un apsēs.

Vienlaikus LVM uzsvēra, ka audzē, kur veikta mežizstrāde, saimnieciskā darbība notika janvārī, tātad ārpus jūras ērgļa ligzdošanas sezonas.

Jūras ērglis ir liels putns, kam nepieciešami lieli atvērumi mežaudzē, lai tas spētu pielidot pie ligzdas, savukārt minētā audze bija 73 gadu veca bērzu audze, kas ekspertu vērtējumā, ņemot vērā valdošo koku sugu, audzes vecumu un audzes biezību, nav piemērota jūras ērgļa ligzdošanai, norādīja LVM pārstāvji.

jau ziņots, ka LVM apgrozījums 2022.gadā, pēc provizoriskiem datiem, bija 566,577 miljoni eiro, kas ir par 39,8% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa pirms nodokļu nomaksas palielinājās divas reizes - līdz 258,485 miljoniem eiro.

LVM vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja ir Zemkopības ministrija.

LOB ir 1985.gadā dibināta sabiedriska organizācija, kuras misija ir saglabāt Latvijas savvaļas putnu bagātību un daudzveidību kā daļu no dabas.

Semeņistaja Prāgā sasniedz ITF W-60 sērijas turnīra pusfinālu

Latvijas tenisiste Darja Semeņistaja piektdien Prāgā vienspēlē svinēja uzvaru un sasniedza Starptautiskās Tenisa federācijas (ITF) W-60 sērijas turnīra pusfinālu.

Semeņistaja (WTA 215.), kura turnīrā izsēta ar astoto numuru, ar 6-4, 6-1 apspēlēja Sadu N...

Austrumeiropas politikas pētnieks: Krievijas demokratizācija ir paaudžu jautājums
Vladimiram Putinam, ilgstoši kontrolējot Krievijas informatīvo telpu, ir izdevies depolitizēt tās sabiedrību, nodrošināt, ka tā ir apātiska pret notiekošo valstī un neuzdod neērtus jautājumus. Ņemot vērā, ka demokrātijas kvalitāte ir tieši saistīta ar ...
Daugavpilī mirušajiem savvaļas putniem konstatēta putnu gripa - H5N1

Daugavpilī mirušajiem savvaļas putniem konstatēta putnu gripa, informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāvji.

No Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "Bior" saņemti pirmie laboratoriskās izmeklēšanas rezultāti...



Komentāri