lv
CG4FEkvI9BoGeMxd0rpwglg8OOaVo64dAlnyuucH
1638145

Apbalvoti 11 jaunie Latvijas zinātnieki

Apbalvoti 11 jaunie Latvijas zinātnieki

Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) balvu par darbu zinātnē saņēma 11 jaunie zinātnieki, informēja LZA sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Stengrevica.

LZA jauno zinātnieku balvu saņēma Amanda Brizga no Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes, Viktorija Pankratova no Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta (LU CFI), Līga Romāne-Kalniņa no LU Humantiāro zinātņu fakultātes, Rihards Rusks no LU CFI, kā arī Artūrs Spergs no Latvijas Organiskās sintēzes institūta (OSI).

LZA Zentas Mauriņas balvu literatūrzinātnē saņēma Madara Stāde no LU Humantiāro zinātņu fakultātes par maģistra darbā pētīto ēdienu kultūras ietekmi uz tautu tēlu identitātēm romānu sērijā "Mēs. Latvija, XX gadsimts".

LZA Edvīna Vedēja balva par izciliem sasniegumiem organiskajā ķīmijā tika pasniegta OSI pētniekam Lūkasam Tomasam Lukašēvicam no OSI. Lukašēvics promocijas darbā "Kobalta katalizēta C-H saites funkcionalizēšana" meklēja videi draudzīgus alternatīvus katalizatorus, kas varētu aizstāt pašlaik plaši izmantojamos dārgmetālu katalizatorus.

LZA Emīlijas Gudrinieces balvu ķīmijā saņēma Linards Lapčinskis no Rīgas Tehniskās universitātes Materiālzinātes un lietišķās ķīmijas fakultātes par darbu "Triboelektroniskais efekts polimēru sistēmās: virsmas lādiņa veidošanās un enerģijas savākšana".

LZA Mārtiņa Eduarda Staumaņa un Alfrēda Ieviņa balva tika piešķirta OSI pētniekam Aleksandram Čižikovam par pētījumu "Pikolīnamīda virzīta kobalta katalizēta aminoskābju funkcionalizēšana".

LU CFI pētniece Inga Pudža par darbu "Lokālās struktūras ietekme uz vara molibdāta un tā cieto šķīdumu termohromajām īpašībām" saņēma LZA Ludviga un Māra Jansonu balvu fizikā.

Savukārt par darbu "Mehānisko sistēmu elementu formas optimizācija, ievērojot nenoteiktību" LZA Vitauta Tamuža balva tika piešķirta Ivo Vaicim no RTU Mašīnzinātņu un aeronautikas fakultātes.

LZA pavasara pilnsapulcē 27.aprīlī tika pasniegtas arī četras LZA vārdbalvas par nozīmīgiem ieguldījumiem dažādākajās jomās, tostarp par zinātnes popularizēšanu jauniešu vidū.

Aiztur 8 personas par mēģinājumu izkrāpt 2,5 miljonu eiro lauku attīstībai

Valsts policija sadarbībā ar Eiropas Prokuratūru (EPPO) trešdien veikusi procesuālās darbības vairākās vietās Zemgales reģionā, kopumā aizturot astoņas personas un veicot vairākas kratīšanas kriminālprocesā, kas sākts aizdomās par mēģinājumu izkrāpt Ei...

Ventspilī maksa par nešķirotiem sadzīves atkritumiem palielināsies kosmiski

Ventspilī no jūnija maksa par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu palielināsies par 59%, informēja SIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" sabiedrisko attiecību speciāliste Rebeka Miksone.

Ceturtdien Ventspils pašvaldības dome apstiprināja ma...

TIEŠRAIDE no plkst.19.00: Latvijas Literatūras gada balvas ceremonija
Piektdien, 28. aprīlī, ceremonijā Rīgas cirkā tiks pasniegta Latvijas Literatūras gada balva (LALIGABA) septiņās kategorijās. Pasākumam tiešraidē varēs sekot sabiedrisko mediju portālā LSM.lv no pulksten 19.00. Ar Mūža balvu par nozīmīgu ieguldījumu La...


Komentāri