lv
M5EtdwKxgxEvk4GcCsTs4wYsfmuEcv47SFXtBCu4
1637907

Ventspilī maksa par nešķirotiem sadzīves atkritumiem palielināsies kosmiski

Ventspilī maksa par nešķirotiem sadzīves atkritumiem palielināsies kosmiski

Ventspilī no jūnija maksa par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu palielināsies par 59%, informēja SIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" sabiedrisko attiecību speciāliste Rebeka Miksone.

Ceturtdien Ventspils pašvaldības dome apstiprināja maksu par nešķirotu sadzīves atkritumu un bioloģisko atkritumu apsaimniekošanu, kas stāsies spēkā šī gada 1.jūnijā, kad viena kubikmetra (m3) apsaimniekošana maksās 20,82 eiro ar pievienotās vērtības nodokli (PVN). Līdz 31.maijam šī maksa ir 13,13 eiro ar PVN par m3.

Miksone skaidro, ka maksa par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu netika pārskatīta kopš 2018.gada. Gan jauno prasību izpilde, gan maksu veidojošo izmaksu pieaugums - degvielas un citu energoresursu iegādes cenas, valstī noteiktās minimālās darba algas un citu izmaksu pieaugums, ir ietekmējis maksu veidojošo izmaksu struktūru, līdz ar ko bija nepieciešams pārskatīt maksu par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu.

Saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likumu, maksa par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu sastāv no divām daļām, proti, pašvaldības apstiprinātās maksas par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, kurā tiek ietvertas visas izmaksas par nešķiroto un dalīti savākto atkritumu savākšanu, pārvadāšanu, pārkraušanu, šķirošanu un citām normatīvajos aktos noteiktajām darbībām, ko veic pirms atkritumu reģenerācijas un kas samazina apglabājamo atkritumu apjomu, maksa par uzglabāšanu un šo darbību veikšanai nepieciešamo infrastruktūras objektu izveidošanu un uzturēšanu.

Savukārt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija apstiprina tarifu par sadzīves atkritumu apglabāšanu atkritumu poligonos, kuru pašvaldība nevar ietekmēt.

Miksone piebilst, ka, neskatoties uz izmaiņām, maksa par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, salīdzinot ar maksu citās Latvijas pilsētās, saglabāsies viena no zemākajām.

Lai samazinātu izmaksu pieaugumu, pašvaldības SIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" atgādina, ka īpaša uzmanība jāpievērš radīto atkritumu pareizai apsaimniekošanai, tajā skaitā - atkritumu šķirošanai.

Atkritumu apsaimniekotāju pieredze liecina, ka nešķirotu sadzīves atkritumu konteineros joprojām tiek izmesti 20-30% iepakojuma, ko varētu nošķirot un līdz ar to samazināt maksājumu par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, jo jauktā un stikla iepakojuma konteineru uzstādīšana un šo dalīti vākto atkritumu izvešana ir bez maksas, pretēji nešķirotu sadzīves atkritumu konteinera izvešanai, par ko ir jāmaksā.

TIEŠRAIDE no plkst.19.00: Latvijas Literatūras gada balvas ceremonija
Piektdien, 28. aprīlī, ceremonijā Rīgas cirkā tiks pasniegta Latvijas Literatūras gada balva (LALIGABA) septiņās kategorijās. Pasākumam tiešraidē varēs sekot sabiedrisko mediju portālā LSM.lv no pulksten 19.00. Ar Mūža balvu par nozīmīgu ieguldījumu La...
Zāļu lieltirgotavu realizācija martā Latvijā pieaugusi par 5%

Zāļu lieltirgotavas šogad martā Latvijā realizējušas zāles 44,66 miljonu eiro apmērā bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), kas ir par 5% vairāk nekā 2022.gada attiecīgajā periodā, liecina Zāļu valsts aģentūras dati.

Savukārt salīdzinājumā ar iepriekš...

Organizēts grupējums Vācijā izkrāpis 2,5 miljonus eiro; starp aizturētajiem – Latvijas pilsonis
Vācijas, Latvijas un Igaunijas tiesībaizsardzības iestādes veikušas saskaņotas procesuālās darbības pret organizētās noziedzības grupējumu, kas tiek turēts aizdomās par tūkstošiem Vācijas uzņēmumu apkrāpšanu, portāls "Delfi" uzzināja prokuratūrā....


Komentāri