lv
PddcZSbybUj3iSEo5Y622vYibij5IQ1tYLe4aCip
1621988

Latvija kļūs par Eiropas Molekulārās bioloģijas laboratorijas dalībvalsti

Latvija kļūs par Eiropas Molekulārās bioloģijas laboratorijas dalībvalsti

Valdībā šodien atbalstīja Latvijas pievienošanos Eiropas Molekulārās bioloģijas laboratorijai (EMBL) un Eiropas Molekulārās bioloģijas konferencei (EMBC) dalībvalsts statusā.

Izglītības un zinātnes ministrijā skaidro, ka iespēja uz laiku strādāt kādā no EMBL zinātniskajām grupām vai pretendēt uz ilgāku sadarbības stipendiju esot būtisks mehānisms Latvijas zinātnes cilvēkkapitāla attīstībai.

Tāpat tā esot iespēja iepazīstināt ar saviem pētījumiem starptautisku izcilu zinātnieku loku, jo daudzi zinātnisko grupu vadītāji ir Eiropas Pētniecības padomes (ERC) projektu grantu vadītāji. IZM ieskatā sadarbība ar EMBL palīdzētu Latvijas zinātniekiem "ienākt priviliģētajā ERC pasaulē". Līdz šim Latvija ir saņēmusi vienu ERC projekta grantu 7.pamatprogrammas laikā, bet Eiropas Savienības Pētniecības un inovāciju pamatprogrammas "Apvārsnis 2020" laikā - nevienu.

IZM ieskatā dalība EMBL būs nozīmīgs atbalsts biomedicīnas, medicīnas tehnoloģiju un farmācijas jomās, kā arī veicinās Latvijas zinātnisko publikāciju īpatsvara pieaugumu. Tāpat kļūšana par EMBL un EMBC dalībvalsti nodrošinās, ka Latvija arī turpmāk pilnā apmērā izmantos resursus Covid-19 datu portāla pētniecībai, kā arī plašam sabiedrības veselības pētījumu lokam.

Lai Latvija piedalītos EMBL kā dalībvalsts, tai vispirms jāiestājas EMBC. Kandidātvalsts tiek uzaicināta kļūt par EMBC dalībnieku ar vienbalsīgu balsojumu EMBC konferences sesijā. Pieteikumu EMBC Latvijas vārdā parakstīs izglītības un zinātnes ministrs.

Nepieciešamais finansējums EMBL dalības maksas segšanai šogad ir 121 328 eiro, 2024. gadā – 151 513 eiro, 2025. gadā – 187 029 eiro, 2026. gadā – 286 068 eiro, 2027. gadā - 286 068 eiro, 2028. gadā un turpmāk – 287 221 eiro.

Savukārt nepieciešamais finansējuma apmērs Latvijas dalībai EMBC dalībvalsts statusā šogad ir 25 285 eiro, 2024. gadā – 25 671 eiro, 2025. gadā – 26 057 eiro, 2026. gadā – 59 447 eiro, 2027. gadā – 60 339 eiro, 2028. gadā – 61 244 eiro.

Plānots, ka dalības maksa EMBC un EMBL tiks nodrošināta no valsts budžeta piešķirtā bāzes finansējuma zinātnei. Valdība uzdeva IZM izstrādāt un iesniegt līdz 1.jūnijam izskatīšanai grozījumus MK noteikumos par kārtību, kā tiek piešķirts bāzes finansējums zinātniskajai darbībai.

Atbilstoši pārskatam par EMBL darbību 2021. gadā, pētniecības izmaksas veido 33%, pakalpojumi un pakalpojumu atbalsts – 38%, apmācība un zināšanu izplatīšana – 7%, administratīvais atbalsts - 10%, vispārējā uzturēšana – 12%. Līdz ar to 78% no izmaksām ir uzskatāmas par pētniecības un zināšanu izplatīšanas izmaksām.

Valstu iemaksas tiek aprēķinātas, balstoties uz neto nacionālo ienākumu pēc faktoru izmaksām pēc OECD datiem.

Šobrīd Latvijai ir perspektīvās dalībvalsts statuss ar mērķi Latvijas zinātniekiem un institūcijām sniegt piekļuvi EMBL resursiem. No 2020.gada marta līdz 2023.gada martam ar EMBL sadarbojās vairāk nekā 90 zinātnieku, savukārt vairāk nekā 30 zinātnieku izmantoja piedāvātos kursus un seminārus. Rezultātā ir sagatavoti četri kopīgi projektu pieteikumi, kā arī uzsākts viens projekts, kurā iesaistīts Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs (BMC), nodrošinot finansējuma piesaisti Latvijas institūcijām.

LHF atklāj četrus jaunākos hokejistus, kuri pievienojušies Latvijas izlasei

Latvijas vīriešu hokeja izlasei otrdien pievienojās uzbrucēji Rodrigo Ābols un Roberts Bukarts, vārtsargs Gustavs Dāvis Grigals un aizsargs Oskars Cibuļskis, savā "Twitter" kontā ziņo Latvijas Hokeja federācija (LHF).

Pievienojoties šiem četriem hokejis...

Aptauja: Sarunu kultūra Latvijā klibo

Aptuveni puse jeb 47% Latvijas iedzīvotāju ir pārliecināti, ka sarunu kultūra Latvijā varētu būt cieņpilnāka, liecina pēc sarunu festivāla "Lampa" iniciatīvas veiktās aptaujas rezultāti.

Vairāk nekā trešdaļai jeb 38% respondentu atzīmē, ka Latvijā ir ne...

Nosaukts, cik cilvēku pēdējos 5 gados cietuši vai nomiruši traktortehnikas dēļ

Pēdējos piecos gados ar traktortehniku saistītos negadījumos cietušas vai bojā gājušas 35 personas, informēja Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) pārstāvji.

LTAB apkopotā statistika liecina, ka pēdējos piecos gados ar specializētās la...



Komentāri