lv
16lsI8zcVSPDvzkDDs9k890bb0PMcKhcyBoW7MA4
1621743

Aptauja: Sarunu kultūra Latvijā klibo

Aptauja: Sarunu kultūra Latvijā klibo

Aptuveni puse jeb 47% Latvijas iedzīvotāju ir pārliecināti, ka sarunu kultūra Latvijā varētu būt cieņpilnāka, liecina pēc sarunu festivāla "Lampa" iniciatīvas veiktās aptaujas rezultāti.

Vairāk nekā trešdaļai jeb 38% respondentu atzīmē, ka Latvijā ir neiecietīga vide, jo atšķirīgu viedokļu paudēji tiek bieži kritizēti, apvainoti un pat aizskarti.

Gandrīz divas trešdaļas jeb 63% respondentu pēdējā gada laikā ir novērojuši necienīgu attieksmi pret citiem cilvēkiem atšķirīgu uzskatu vai uzvedības dēļ, un no tiem 71% pamanījuši necienīgu attieksmi pret sociālajos tīklos paustu viedokli, tostarp apvainojumus vai vārdiskus uzbrukumus.

Aptaujas dati liecina, ka pēdējā gada laikā pārāk steidzīga atbilde novedusi pie pārpratumiem vai nesaprašanās 58% Latvijas iedzīvotāju, un teju katrs piektais bieži piedzīvo situāciju, kad, pārdomājot pateikto, gribētos, kaut tas būtu izskanējis citiem vārdiem.

Aptaujas rezultāti arī rāda, ka 70% Latvijas iedzīvotāju ir tādas sarunu tēmas, no kurām viņi labprātāk izvairītos. Vismazāk cilvēkiem patīk runāt par politiku, karu Ukrainā un personīgajiem finanšu līdzekļiem, piemēram, savu atalgojumu.

Visbiežāk respondenti ir minējuši, ka neuzskata šādas sarunas par vajadzīgām, nevēlas iesaistīties strīdos vai arī tēma ir pārāk personīga. Latvijas iedzīvotāji vislabprātāk iesaistās sarunās, lai uzzinātu ko jaunu, justos uzklausīti un saprasti vai noskaidrotu citu cilvēku domas un pieredzi.

Gandrīz 74% Latvijas iedzīvotāji norādījuši, ka viņi, visticamāk, ieklausītos, kas sakāms svešiniekam, ja viņš pēkšņi uz ielas apstātos un uzrunātu garāmgājējus.

Aptauju aprīlī veikusi pētījumu aģentūra "Norstat", aptaujājot 1004 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Nosaukts, cik cilvēku pēdējos 5 gados cietuši vai nomiruši traktortehnikas dēļ

Pēdējos piecos gados ar traktortehniku saistītos negadījumos cietušas vai bojā gājušas 35 personas, informēja Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) pārstāvji.

LTAB apkopotā statistika liecina, ka pēdējos piecos gados ar specializētās la...

Valsts galvas plāno Stūra mājas neatliekamajiem būvdarbiem piešķirt 847 000 eiro

Plānots Tetera nama jeb Stūra mājas neatliekamajiem būvdarbiem piešķirt 847 000 eiro, teikts Finanšu ministrijas sagatavotajā rīkojuma projektā, kas iesniegts saskaņošanai valdībā.

Rīkojuma projekts paredz Finanšu ministrijai no valsts budžeta programma...

Ir datums! Zināms, kad sāks pārdot Dziesmu un Deju svētku biļetes

XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku biļešu tirdzniecība pakāpeniski sāksies no 15.maija, savukārt biļetes iepriekšējā rezervācijā, tostarp kasēs, varēs izpirkt no 22.maija, informē Latvijas Nacionālā kultūras centrā (LNKC).

Sākotnēji bi...



Komentāri