lv
hb3cu21Dxk5NwQjdNS20YHP7D25AWfCjKVrp4b9Z
1615108

Tele2: VM iepirkums par mobilo sakaru pakalpojumiem neveicina godīgu konkurenci

Tele2: VM iepirkums par mobilo sakaru pakalpojumiem neveicina godīgu konkurenci

Veselības ministrijas (VM) izsludinātais iepirkums par mobilo sakaru pakalpojumu nodrošināšanu ministrijai un tās padotības iestādēm neveicina godīgu konkurenci un ir pretrunā Konkurences padomes (KP) metodiskajam materiālam, kas ir nosūtīts visām ministrijām, ir tām saistošs, pauda daudzpakalpojumu uzņēmuma SIA "Tele2" pārtstāvji.

Vienlaikus "Tele2" aicina ministrijas pārskatīt kritērijus elektronisko sakaru pakalpojumu iepirkumos.

Uzņēmumā norāda, ka "Tele2" atsakās piedalīties VM izsludinātajā iepirkumā par mobilo sakaru pakalpojumu nodrošināšanu ministrijai un tās padotības iestādēm, jo VM ir ignorējusi KP ieteikumu neiekļaut iepirkumu vērtēšanā kritēriju par bāzes staciju skaitu vai to skaitu noteiktā radiofrekvenču diapazonā, jo šis kritērijs nespēj nodrošināt labāko pakalpojuma kvalitāti.

Tāpat, pēc "Tele2" pārstāvju minētā, ministrija nav ņēmusi vērā KP aicinājumu iepirkuma nolikumā paredzēt iespēju piešķirt vērtēšanas punktus par pakalpojuma grozu jeb tarifu plānu kopumā, nevis atsevišķām tā vienībām, ņemot vērā, ka maksa par pakalpojuma vienību - sarunas minūti, īsziņu, vienu megabaitu - mobilo sakaru tirgū vairs netiek piemērota. Līdz ar to konkurence par šīm vienībām nepastāv, jo visi pretendenti vienādi saņem augstāko punktu skaitu.

"Tele2" aicina veselības ministri Līgu Meņģelsoni pievērst uzmanību šim iepirkumam.

Kompānijas komercdirektors Raivo Rosts norāda, ka veselības nozare pastāvīgi izjūt līdzekļu trūkumu, tādēļ ir neparasti un ciniski šādos apstākļos rīkot iepirkumu, kas neļauj izmantot konkurences piesātinātā tirgus iespējas un noskaidrot izdevīgāko piedāvājumu. "Tā vietā ir pamatots risks pārmaksāt par pakalpojumu un nelietderīgi izšķērdēt budžeta līdzekļus, lai gan tik daudzās veselības jomās finanses pietrūkst," viņš min.

Tāpat Rosts norāda, ja valsts un pašvaldības institūcijas šādā veidā, ignorējot kompetento iestāžu profesionālās rekomendācijas, turpinās rīkot iepirkumus, drīz konkurences šajā sektorā nebūs vispār. "Tas būs ļoti bēdīgs signāls par uzņēmējdarbības vidi valstī," viņš pauž.

"Tele2" pārstāvji arī atzīmē, ka VM iepirkuma komisija atbildes vēstulē ir norādījusi, ka viņiem ir svarīgi kritērijos iekļaut bāzes staciju skaitu, jo Neatliekamajam medicīnas palīdzības dienestam (NMPD) ir svarīgs kvalitatīvs pārklājums visā Latvijā.

"Mēs neapšaubāmi apzināmies, cik būtiska palīdzības dienestiem ir laba sakaru kvalitāte. Tomēr NMPD jau vairākus gadus savās automašīnās izmanto "Tele2" pieslēgumu un visā sadarbības laikā neesam saņēmuši nevienu pretenziju, kas liecina, ka pakalpojumu kvalitāte ir pietiekami augstā līmeni un tam nav nekādu saistību ar bāzes staciju skaitu Latvijā, ko tagad vēlas vērtēt ministrijas ierēdņi," norāda Rosts.

VM izsludinātais iepirkums paredz slēgt līgumu par mobilo sakaru pakalpojumu nodrošināšanu 1472 lietotājiem uz trim gadiem.

"Tele2" iepriekš atteicās piedalīties arī VAS "Latvijas pasts" izsludinātajā mobilo sakaru pakalpojumu iepirkumā, šādu rīcību skaidrojot ar to, ka konkursa noteikumi ir izteikti labvēlīgi vienam tirgus spēlētājam. Tāpat "Tele2" iepriekš tiesā iesniedza prasību pret Iepirkumu uzraudzības biroju (IUB), apstrīdot Finanšu ministrijas (FM) un tās padotībā esošo iestāžu mobilo sakaru pakalpojumu iepirkuma konkursa nolikumā izvirzītās prasības. Šo prasību tiesa noraidīja. "Tele2" iepriekš pauda sašutumu arī par IUB lēmumu ļaut Rīgas pašvaldībai turpināt iepirkumu, kur piedāvājumu iesniedzis viens pretendents, kuram iepirkums, uzņēmuma ieskatā, ticis pielāgots.

Jau vēstīts, ka "Tele2" apgrozījums 2022.gadā bija 165,803 miljoni eiro, kas ir par 8,9% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa pieauga par 3,9% - līdz 33,106 miljoniem eiro.

Kompānija reģistrēta 1995.gada novembrī, un tās pamatkapitāls ir 3,486 miljoni eiro. "Tele2" vienīgais īpašnieks ir Zviedrijas "Tele2 Sverige".

Rīgas dome aicina vecākus atbalstīt skolotājus

Pedagogu streika pirmajā dienā Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas vadītāja Laima Geikina (PP) izplatījusi paziņojumu, kurā aicina vecākus atbalstīt skolotājus.

Aptuveni 20% Rīgas skolu skolotāju, bērnudārzu pedagogu un citu izglītības ...

Kā pedagogu streiks ietekmē skolu darbu, kā to vērtē skolēnu vecāki
Pirmdien sākas trīs dienu visas Latvijas pedagogu streiks, notiek arī pedagogu protesta akcija. Kā streiks ietekmējis Rīgas skolu darbu, un ko par streiku domā skolēnu vecāki, raidījumā "Spried ar Delfi" žurnālists Andris Auzāns izjautāja Rīgas domes I...
Lēts skaistums var izrādīties ļoti dārgs. Ārsti aicina uzmanīties no estētiskās medicīnas viltus klīnikām
Arvien biežāk starp estētiskās medicīnas pakalpojumu sniedzējiem parādās viltus klīnikas, kas piedāvā tos pašus pakalpojumus par lētāku samaksu, bet kurām nav ārstniecības iestādes statusa. Veikt dažāda veida injekcijas vai cita veida procedūras šādās ...


Komentāri