lv
9Eas3Hb6rB3AiVstcTFoHfJL2DbLyDaYewwwmhGu
1594182

Dziesmu svētku iepirkums met ēnu pār visiem svētkiem

Dziesmu svētku iepirkums met ēnu pār visiem svētkiem

13.aprīlī Iepirkuma uzraudzības birojs (IUB) pieņēma lēmumu par SIA "Biļešu serviss" iesniegumu, kurā SIA "Biļešu serviss" apstrīd Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) lēmumu par atklātā konkursa "XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku biļešu tirdzniecības un biļešu elektroniskās kontroles nodrošināšanas pakalpojums" (id. Nr. LNKC 2022/13) uzvarētāju - SIA "Biļešu paradīze". IUB šajā lietā nolēmis atkāpties no ikgadējās prakses un par spīti konstatētajiem pārkāpumiem, atļāva LNKC slēgt iepirkuma līgumu par piedāvājumu, kas satur cenas EUR 0,00 un kura vērtēšanas procesa gaitu LNKC iznīcinājis, informē SIA "Biļešu serviss" valdes locekle Līga Rubine.

Līga Rubine atzišt: "Mēs pieņemam zināšanai IUB lēmumu. Iepirkuma gaita pēdējā pusgada laikā rada negodīga procesa iespaidu, jo sākumā LNKC apspriedās ar nozari par efektīvāko iepirkuma gaitu, bet iepirkumu izsludināja pēdējā brīdī ar kļūdainām prasībām. Jau vairākkārtīgi esam norādījušu uz, mūsuprāt, nozīmīgiem pārkāpumiem".

Pārdevēji norāda uz vairākiem pārkāpumiem, tostarp:

1. Daļu no punktiem konkursā piešķīra par biļešu sistēmas prezentāciju. Uzvarētāja vērtējums bija ļoti augsts, bet mūsu zems, lai gan visi zinām, ka sistēmas dzīvē ir līdzīgas. Lūdzām IUB pārbaudīt šo vērtējumu pamatotību, bet izrādījās, ka LNKC visus prezentāciju ierakstus iznīcinājis. Kriminālprocesā to sauktu par pierādījumu iznīcināšanu.

2. Iepirkuma uzvarētājs vairākās kategorijās bija iesniedzis cenu 0,00 eiro. Uzvarētāja noteikšanai LNKC izmantoja formulu, kas šajā gadījumā paredzēja dalīt citu pretendentu piedāvāto cenu ar uzvarētāja piedāvāto 0,00 eiro. IUB šajā lēmumā pēkšņi atkāpās no savas prakses un akceptēja šādu pieeju, lai gan parasti uzdod šādus iepirkumus pārtraukt.

3. IUB konstatēja acīmredzamu pārkāpumu tajā, ka LNKC nav paskaidrojis SIA "Biļešu serviss" piedāvājuma izvērtējumu par pakalpojuma sniegšanā izmantotā IT un ar tām saistītā aprīkojuma kvalitāti. Tā mērķis bija pārliecināties, ka biļešu tirgotāju serveri atkal nesastings, kad būs daudz pircēju internetā. Tomēr par spīti pārkāpumam IUB to - acīmredzamu izvērtējumu slēpšanu no pretendenta - neuzskatīja par pietiekamu pamatu atcelt rezultātus.

Izvērtējot visus faktorus, biļešu pārdevēji vērš uzmanību, ka pasūtītājs ar savu rīcību demonstrē to, ka konkurss ir bijis organizēts iepriekš izvēlētam uzvarētājam. Citādi nav skaidrojama pasūtītāja rīcība, paredzot iepirkumā smalku piedāvājuma izvēles mehānismu, bet faktiski pieņemot SIA "Biļešu paradīze" ziedojumu - bezmaksas pakalpojumus. Lai sasniegtu šo mērķi, pasūtītājs plānojis iepirkuma procedūru tā, lai konkurss notiktu tieši pirms XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku norises un tādējādi radītu spiedienu uz IUB, lai tas neapturētu iepirkuma procesu.

"Izsakām nožēlu, ka pasūtītājs ar šādu favorītismu un neprofesionālu iepirkuma organizēšanu met ēnu pār spilgtāko kultūras notikumu šajā desmitgadē," saka Rubine.

SIA "Biļešu serviss" apsvērs rīcību vērsties gan pie atbilstošajām valsts institūcijām, gan pārsūdzēs IUB lēmumu tiesā. Biļešu pārdevēji uzrunās arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un citas organizācijas, lai ar kopīgiem spēkiem vērstos pret favorītismu publisko iepirkumu jomā, un nepieļautu korupcijas un citu pārkāpumu iespējamo klātbūtni turpmākos nozīmīgos publiskā sektora iepirkumos.

Nedēļas nogalē Dobeles novadā norisināsies Zemessardzes mācības

Sestdien, 22.aprīlī, un svētdien, 23.aprīlī, Dobeles novada Īles un Annenieku pagastos norisināsies Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes 51. kājnieku bataljona zemessargu plānveida mācības, informē novada pašvaldība.

Mācību mērķis ir pilnveidot un uzturēt ...

Comedy Latvia komiķi šogad uz iesma ceps Ufo

Komiķu apvienība "Comedy Latvia" piedāvā gada karstāko notikumu uz Latvijas komēdijas skatuves - "Cepienu", kas 20.maijā plkst.19:00 risināsies koncertzālē "Palladium". "Comedy Latvia" komiķi atklās grilēšanas sezonu, cepinot trīs Latvijā ievērojamus c...

Ministre: Latvija turpinās aktīvi darboties Krievijas saukšanai pie atbildības

Latvija turpinās aktīvi iesaistīties, lai Krieviju par tās iebrukumu Ukrainā sauktu pie atbildības, trešdien vizītes laikā starptautiskajās tieslietu iestādēs Hāgā norādījusi tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV).

Tieslietu ministrijā aģentūru LET...



Komentāri