lv
6EN0XTtVa7WRc0gGFO8S2E1kKtnLptpZfyj3nXNj
1581670

Kāpēc Latvijai ir dažādi nosaukumi dažādās valodās un dažādās valstīs?

Kāpēc Latvijai ir dažādi nosaukumi dažādās valodās un dažādās valstīs?

Ir tik daudz valstu nosaukumi, ko mēs latviešu valodā saucam pilnībā citādi nekā oriģinālvalodā. Piemēram, Igaunija (Eesti), Krievija (Rosija), Vācija (Deutschland). Tas rada jautājumu - kā Latviju sauc citās valodās? Kāpēc nosaukumi atšķiras?

Tas var šķist par tiešām savādu fenomenu, ka valsts nosaukums ir pilnībā atšķirīgs dažādās valodās. Patiesība ir tāda, ka noteiktas vietas ir svarīgas ne tikai tās iedzīvotājiem. Vēstures gaitā dažādām tautām ir bijusi kultūras nozīme arī citu valodu runātājiem. Tādējādi ilgu laiku tika izmantota sava valoda, lai runātu par citas vietas cilvēkiem.

Savukārt jaunāko valstu un teritoriju nosaukumi bieži ir ļoti līdzīgi visās valodās, jo mūsdienās oriģinālo nosaukumu var ērti izplatīt visā pasaulē. Ir pamanāmas vien mazas atšķirības, lai atbilstu noteiktu valodu rakstīšanas sistēmai.

Tas arī izskaidro, kāpēc vairākums valstu savā valodā pieturējušās pie mūsu pašu izrunas - Latvija - nosaukuma. Piemēram, angliski mūsu valsts nosaukumam ir atšķiras tikai viens burts - ''Latvia''.

Un tomēr - lai arī Latvija ir salīdzinoši jauna valsts, mūsu teritorijā jau ilgi dzīvojušas dažādas tautas. Tāpēc ir saglabājušies arī citādāki paveidi Latvijas nosaukumam. Ģermāņi mūsu tautu sauca par ''Lette'' - teritoriju par ''Lettland'' -, bet latīņu valodā tas tika izmainīts uz ''Letonia''. Ar šiem diviem nosaukumiem aprakstīja latviešu zemi lielākoties visā Eiropā, un tie vēl ir saglabājušies daudzās valstīs.

Lai spēlētu, jāzina! Tiešsaistes viktorīna par 'Kriminālo Rīgu' tikai 'Delfi' abonentiem
19. aprīlī pulksten 19.00 visiem "Delfi" abonentiem tiks piedāvāta nebijusi iespēja tiešsaistē izspēlēt erudīcijas spēli "Kriminālā Rīga", pārbaudot savas zināšanas par populārāko Latvijas vadošā ziņu medija "Delfi" redakcijas vizuālās stāstniecības pr...
Izglītības ministre Čakša atklāj, vai apmeklēs skolotāju protesta gājienu

Kvalitatīvas un iekļaujošas izglītības ieguvē "atslēgas cilvēks" ir skolotājs, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Viņa sacīja, ka, jau veidojot valdību, bija vienošanās, ka sko...

Mūrniece komentē prezidenta vēlēšanas: Visi pārējie varianti ir ļoti abstrakti

Aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA) cer, ka līdz Valsts prezidenta vēlēšanām izdosies vienoties par vienotu koalīcijas atbalstu Egilam Levitam.

To viņa šorīt atzina intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes".

Viņasprāt, visi pārējie varianti šobrīd i...



Komentāri