lv
Q4FG8Ysscco97aXGjZXUkpw77GOOBCdugBFbxunL
1569789

Veikts pētījums par nebanku patērētāju kreditēšanas nozares attīstību

Veikts pētījums par nebanku patērētāju kreditēšanas nozares attīstību

Nākamnedēļ, 20.aprīlī, prezentēs pētījumu "Latvijas nebanku patērētāju kreditēšanas nozares attīstība", informēja "Fintech Latvija" asociācijas pārstāvji.

Profesora Arņa Saukas veiktais neatkarīgais pētījums par nebanku patēriņa kreditēšanas nozares attīstību iniciēts un veikts, jo šī joma, līdz ar "Fintech" jomu, piedzīvojusi strauju attīstību kā Latvijā, tā arī citviet pasaulē.

Vienlaikus pēdējos gados Latvijā ievērojami mainījies nozares regulējums, kam sekojušas arī pārmaiņas nozarē. Nebanku patēriņa kreditēšanas nozare kļuvusi par datos balstītu nozari, veidojot vienotas datu bāzes un skrupulozi vērtējot maksātspēju. Tāpat tiek stingri regulētas procentu likmes. Frāze "ātrie kredīti" pašreiz raksturo tikai to, cik ātri nozare spēj pieņemt lēmumu - izsniegt vai neizsniegt kredītu, skaidro "Fintech Latvija" pārstāvji.

Asociācija norāda, ka izvēlēties to, kuru no aizdevumiem ņemt un to, vai aizņemties vispār, ir patērētāja lēmums. Gadiem ejot, patērētāji ir kļuvuši krietni izglītotāki. Jāņem gan vērā, ka šobrīd nozarē tiek veikts stingrs klienta izvērtēšanas process - "piešķirt vai nepiešķirt kredītu" un aptuveni 70% no klientiem, kas aizdevumam piesakās, tiek atteikts, un, attiecīgi, 30% - apstiprināts. Bet tie, kas rezultātā izlemj aizdevumu paņemt, ir vēl mazāk.

Pētījums sniedz dziļāku ieskatu tajā, kā nozare ir attīstījusies, šobrīd veidojot nozīmīgu lomu valsts ekonomikā, kā arī kļūstot par eksportētājnozari. Dalība brīvajā kapitāla tirgū liecina par briedumu un labu korporatīvo pārvaldību, spējot darbiniekiem nodrošināt arī lielāku atalgojumu par valstī vidējo. Liela nozīme nozares uzņēmumiem ir arī korporatīvajai atbildībai, tostarp finanšu pratības veicināšanai sabiedrībā, kā arī ilgtspējas jautājumiem. Par to, kā uz notiekošo nozarē reaģējusi sabiedrība, ieskicēs pētījumu aģentūra "Norstat", kura šī gada martā veikusi sabiedriskās domas aptauju.

Pētījuma prezentācijas laikā tiks diskutēts arī par reputācijas jautājumiem, vērtējot to, vai nereti tas nav saistīts ar laiku, kad regulējuma nesakārtotības dēļ, radās termins "ātrie kredīti".

Latvijas riteņbraucējam Pluto Nīderlandē trešā vieta vienas dienas velobrauciena

Latvijas riteņbraucējs Mārtiņš Pluto sestdien Nīderlandē izcīnīja trešo vietu Arno Valārda piemiņai (UCI kat.1.2) veltītajā vienas dienas velobraucienā.

Riteņbraucēji līdzenumā mēroja 188,1 kilometru Mērkerkas apkārtnē.

Uzvaru izcīnīja Dānijas pārstāvi...

Nulles strīdu pret VM par viņas goda un cieņas aizskaršanu sāks iztiesāt jūlija

Pērnā gada rudenī no amata atstādinātās Nacionālā rehabilitācijas centra (NRC) "Vaivari" valdes priekšsēdētājas Andas Nulles iesniegumu pret Veselības ministriju (VM) par viņas goda un cieņas aizskaršanu, atstādināšanas laikā izplatot nepatiesu un mald...

Ezerzeme/DU volejbolisti LČ finālā nonāk uzvaras attālumā no čempiontitula

"Ezerzeme"/DU sestdien Daugavpilī svinēja uzvaru "Optibet" Latvijas čempionāta (LČ) vīriešiem finālsērijas trešajā mačā un nonāca viena panākuma attālumā no čempiontitula.

"Ezerzeme"/DU savā laukumā ar rezultātu 3-2 (25:23, 22:25, 19:25, 27:25, 17:15) p...



Komentāri