lv
0mUcjDBJTT5V3C9nYafw1gXuJBh8K1uduSP4bvoD
1568767

Pētījumos vērtēs Latvijas skolēnu datorpratību un dabaszinātņu zināšanas

Pētījumos vērtēs Latvijas skolēnu datorpratību un dabaszinātņu zināšanas

Vairāk nekā 6000 Latvijas skolēnu no nākamās nedēļas līdz 30.maijam piedalīsies starptautiskos pētījumos par datorpratību, kā arī par matemātikas un dabaszinātņu kompetencēm, informēja Izglītības ministrijā.

Pētījumi parādīs Latvijas skolēnu prasmes starptautiskā salīdzinājumā, kā arī mērīs, cik tuvu Latvija ir ceļā uz starptautiski noteiktiem izglītības mērķiem.

Skolās, kuras iekļautas Starptautiskās izglītības sasniegumu novērtēšanas asociācijas (IEA) pētījumu izlasēs, 4.klašu skolēni piedalīsies starptautiskajā matemātikas un dabaszinātņu izglītības attīstības tendenču pētījumā "Timss 2023", savukārt 8.klašu skolēni - starptautiskajā datorprasmju un informācijpratības pētījumā "Icils 2023".

Matemātikas un dabaszinātņu pētījuma galvenais mērķis ir noskaidrot, ko 4.klases skolēni 66 pasaules valstīs prot un zina saistībā ar matemātikas un dabaszinātņu mācību satura jomām. Pirmo reizi pētījums Latvijā notiks digitāli, skolēniem novērtēšanas uzdevumus veicot nevis papīra brošūrās, bet izmantojot datorus. Arī pētījuma dalībnieku vecāki, skolotāji un skolas vadība tiks lūgta aizpildīt aptauju par pētījuma dalībskolu mācību vidi un mācīšanas praksi.

Matemātikas un dabaszinātņu pētījumā Latvija ir vairākkārt piedalījusies jau kopš 1995.gada. Pēdējā pētījuma ciklā 2019.gadā starptautiskā salīdzinājumā Latvijas 4.klašu skolēnu sasniedza augstus rezultātus - ieņemot desmito vietu valstu kopvērtējumā. Mērot pasaules valstu progresu ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķu izglītībā (SDG4) sasniegšanā, UNESCO Statistikas institūts rāda, ka 85% Latvijas sākumskolas skolēnu sasniedz vismaz minimālo starptautisko kompetences līmeni matemātikā, kas ir viens no augstākajiem rādītājiem starp "Timss" pētījuma dalībvalstīm.

Starptautiskais datorprasmju un informācijpratības pētījums ir liela mēroga starptautisks pētījums, kas pārbauda, mēra un salīdzina 8.klašu skolēnu zināšanas, prasmes un izpratni informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jeb informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) jautājumos. "Iea icils" pētījums, kurā šogad piedalās 34 valstis, analizē skolēnu izpildītos uzdevumus, kas ļauj objektīvi vērtēt un salīdzināt gan skolēnu datorprasmi.

Šajā starptautiskajā salīdzinošajā pētījumā piedalīsies aptuveni 3000 skolēnu no 144 Latvijas skolām, kuri apliecinās savas IKT prasmes, zināšanas un kompetences, veicot praktiskus uzdevumus. Pētījumā uz aptaujas jautājumiem tiks aicināti atbildēt arī skolotāji, skolas IKT koordinators un skolas direktors.

Vācijā ar pretrunīgu attieksmi sagaida pēdējo trīs AES slēgšanu

Vācijā ar dažādu attieksmi sagaida pēdējo trīs atomelektrostaciju (AES) atslēgšanu no tīkla, kas gaidāma naktī uz svētdienu, vides aktīvistiem un politiķiem par to priecājoties, bet uzņēmējiem un konservatīvajiem deputātiem kritizējot tādu lēmumu.

Pēc v...

Latvijas U-18 hokeja izlase pārbaudes spēlē piekāpjas Čehijai

Latvijas U-18 vīriešu hokeja izlase sestdien, turpinot gatavošanos pasaules čempionātam elites divīzijā, pārbaudes spēlē piedzīvoja neveiksmi pret vienaudžiem no Čehijas.

Latvija izbraukumā ar rezultātu 2:4 (0:0, 1:1, 1:3) atzina čehu pārākumu.

Otrā per...

Noskaidrots, cik Latvijas iedzīvotāji vidēji tērē vienam ceļojumam

Latvijas iedzīvotāji vidēji ceļojumam tērē vairāk nekā 600 eiro par cilvēku, pauda SIA "Join Up Baltic" vadītāja Sabina Saikovskaja.

Vienlaikus viņa prognozēja, ka šogad vidējā ceļojuma summa par vienu cilvēku varētu pieaugt.

Tāpat kompānijā novērots, ...



Komentāri