lv
H4QG2E4ICCt5Ep4FQ1Jb3dX1scc8JmU2OFK3YiXs
1561785

Levits: Eiropas kultūras galvaspilsētas ir viens no ES veiksmes stāstiem

Levits: Eiropas kultūras galvaspilsētas ir viens no ES veiksmes stāstiem

Eiropas kultūras galvaspilsētas ir viens no Eiropas Savienības (ES) veiksmes stāstiem, viesojoties Portugālē, uzsvēra Latvijas prezidents Egils Levits.

Kā informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra komunikācijas speciāliste Elīna Kresa, Levita vizītes laikā Portugālē šodien Evoras pilsētā parakstīts saprašanās memorands starp 2027.gada Eiropas kultūras galvaspilsētām - Evoru un Liepāju. Memorandu Latvijas prezidenta klātbūtnē parakstīja Evoras mērs Karlošs Pinto de Sa un Liepājas mērs Gunārs Ansiņš ("Liepājas partija").

Levits atzīmēja, ka Evoru un Liepāju šķir vairāki tūkstoši kilometru, bet 2027.gadā varēšot teikt, ka abas pilsētas virtuāli nešķir attālums, bet gan tās tuvina iedzīvotāju kontakti, savstarpējs kultūras dialogs par kopīgo Eiropas identitāti un par katras tautas atšķirīgo kultūras mantojumu un nākotnes plāniem.

Kā aģentūru LETA informēja Liepājas pilsētas pašvaldības administrācijas pārstāve Zita Lazdāne, abas pilsētas apņēmušās veicināt savstarpējo sadarbību projekta "Liepāja 2027" un "Evora 2027" īstenošanā, realizējot dažādu nozaru projektus.

Ansiņš uzsvēra, ka šāda starptautiska sadarbība ir neatsverama, jo jāapzinās, ka Eiropas kultūras galvaspilsēta nav stāsts tikai par kultūru - tie nav tikai pilsētas svētki vai koncerti un pasākumi. Plašā, daudzveidīgā programma runā par Liepājai un visai Eiropai svarīgām tēmām un problēmām, rosinot mainīt domāšanu no "viensētnieku" pozīcijām uz atvērtiem un uz sadarbību vērstiem cilvēkiem, kuriem rūp gan vide sev apkārt, gan arī notiekošais Eiropā un pasaulē.

Sadarbība paredzēta, lai stiprinātu kultūras organizāciju un kultūrizglītības iestāžu profesionālo kapacitāti un nodrošinātu profesionāļu un speciālistu apmaiņas programmas kultūras un izglītības jomās. Tāpat paredzēts kopīgi organizēt starpnozaru pasākumus kultūrā, īpaši digitalizācijas, izglītības, radošo industriju saistītajās nozarēs.

Nodibinājuma "Liepāja2027" vadītāja Inta Šoriņa norādīja, ka jau patlaban ar Evoru izveidota veiksmīga sadarbība un, lai gan pilsētas atrodas katra savā Eiropas galā, pilsētām ir daudz saskarsmes punkti, īpaši kapacitātes stiprināšanas, dažādu savstarpējo sadarbības projektu kontekstā un Eiropas dimensijas jautājumos.

"Simboliski esam kā mazie kuģi plašajā okeānā, kas veicina sadarbību un palīdz virzīties uz priekšu ne tikai reģiona un nacionālā līmeņa ūdeņos, bet arī starptautiskajā arēnā," atzina Šoriņa.

Memorands paredz, ka kopīgajai sadarbībai jāsniedz pienesums abu pilsētu sociālekonomiskajai izaugsmei, jāīsteno mārketinga un komunikācijas aktivitātes, kas piesaista Latvijas, Portugāles, Eiropas un starptautiskās sabiedrības un masu mediju uzmanību, jāveicina tūristu plūsmu starp abām pilsētām, jāstiprina lokālā identitāte.

Tāpat memorandā fiksēts, ka abām pilsētām jāīsteno sadarbības projekti ar publisko, privāto, nevalstisko sektoru un jāpiesaista finanšu resursi no dažādiem finanšu avotiem, tajā skaitā Eiropas Savienības fondiem un privātā sektora.

Rīgā notiks vēja enerģijas konference

Trešdien, 19.aprīlī, Rīgā norisināsies vēja enerģijas nozares konference "WindWorks. Moving Energy", kura pulcēs vairāk nekā 40 pieredzējušus enerģētikas ekspertus, organizāciju pārstāvjus un politikas veidotājus no Latvijas, Igaunijas, Norvēģijas, Lie...

atvijas tenisistes Kingas kausa duelī zaudē Turcijai

Latvijas tenisistes Beatrise Zeltiņa un Diāna Marcinkēviča piektdien Antaljā Billijas Džīnas Kingas kausa Eiropas/Āfrikas zonas pirmās grupas dueļa vienspēļu mačos zaudēja turcietēm.

Panākot 2-0, Turcijas tenisistes nodrošinājušas uzvaru arī komandu due...

«Sametamies»! Summa nav liela! Ziedosim kameru uzturēšanai pie putnu ligzdām

Latvijas Dabas fonds (LDF) aicina ziedot tiešsaistes kameru uzturēšanai pie putnu ligzdām.

Kā informēja LDF komunikācijas vadītāja Liene Brizga-Kalniņa, lai pilnvērtīgi nodrošinātu kameru darbību, līdz sezonas beigām vēl nepieciešami 3000 eiro.

Tiešraid...



Komentāri