lv
Sl4JeoTA2pI8xhX6vxGzvDpdEH7I163J6G4wyxSY
1552005

Gūtmanis: Pārtikas nodrošinājums ir nacionālās drošības jautājums

Gūtmanis: Pārtikas nodrošinājums ir nacionālās drošības jautājums

Galvenais mērķis, turpinot darbu Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdē, ir panākt, lai lēmumu pieņēmēji saprot, ka pārtikas nodrošinājums ir nacionālās drošības jautājums, pauda LOSP valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis.

Gūtmanis skaidroja, ka līdz Covid-19 pandēmijai un robežu aizvēršanai neviens iepriekš nebija uzdevis jautājumu, vai Latvija var sevi pabarot. Tad likās, ka visu var atvest, nopirkt ārzemēs un saražot tur, kur to saražot ir lētāk.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka koncepta izpratne par pārtikas nodrošinājumu kā nacionālās drošības jautājumu sāk tikai veidoties un, tikai saprotot koncepta būtību un kāpēc tas ir nepieciešams, var nonākt pie jēgpilniem risinājumiem.

"Īpaši lauksaimniecībā mēs saprotam, ka pārtikas nodrošinājums tiešām ir nacionālās drošības jautājums, jo tajā brīdī, kad aizver robežas vai, nedod Dievs, sākās karš, ir jautājums, vai mēs spējam sevi pabarot," skaidroja Gūtmanis.

Viņš teica, ka Latvijai ir jāspēj sevi pabarot ar vispusīgu pārtiku. Turklāt visas lauksaimniecības nozares ir svarīgas, un visi lēmumi ir jāpieņem ar domu, lai neviena no lauksaimniecības nozarēm nenonāk līdz iznīkšanai.

Gūtmanis skaidroja, ka jautājums ir visaptverošs, jo jādomā ne tikai par pārtikas ražošanu, bet arī citiem ražošanas procesā iekļautiem aspektiem, piemēram, pārtikas iepakošanu un pārtikas nokļūšanu no ražotāja līdz patērētājam.

Jau ziņots, ka trešdien LOSP kopsapulcē Gūtmanis tika atkārtoti ievēlēts par valdes priekšsēdētāju.

LOSP apvieno 54 valsts mēroga ražotāju un pārstrādātāju nevalstiskās organizācijas, kas aptver visu Latvijas teritoriju un visus ražošanas sektorus. Organizācija formulē vienotu lauksaimnieku viedokli ražotāju interešu aizstāvībai un tālākām sarunām ar valsts pārvaldes institūcijām, kā arī citiem sadarbības partneriem.

Sprindžuks: Tekstila dalītās vākšanas sistēmas vājais posms ir plānošana

Tekstila dalītās vākšanas sistēmas vājais posms ir plānošana un sarunas ar pašvaldībām par administratīvo ietvaru, uzskata vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks (AS).

Ministra birojā informēja, ka šī gada sākumā Latvijā s...

Rezņikovs: Paziņojumi, ka Ukrainā atrodas NATO spēki, ir tīri meli

Ukrainas un Spānijas aizsardzības ministri kopīgā preses konferencē Madridē trešdien noraidījuši kā nepatiesus apgalvojumus, ka Ukrainā atrodas NATO vienības.

"Paziņojumi, ka Ukrainā atrodas NATO spēki, ir tīri meli," uzsvēra Ukrainas aizsardzības minis...

Sārts: Ja Ukrainas uzbrukums neizdosies, Rietumos pacelsies ideja par kompromisu

Ukrainas gaidāmais uzbrukums ir ārkārtīgi svarīgs, bet, neizdodoties veiksmīgai uzbrukuma operācijai un iztērējot lielu resursus, tas neizbēgami dos pārliecību Krievijai turpināt karu, savukārt Rietumos skaļākas kļūs balsis par nepieciešamību Ukrainai ...



Komentāri