lv
AO9W7ceh68sWigkGasKoNZm49J5BsYdhQv4cvRcM
1507194

Bīstami! Daudzās mājsaimniecībās Latvijā ikdienā lieto bojātas elektroiekārtas

Bīstami! Daudzās mājsaimniecībās Latvijā ikdienā lieto bojātas elektroiekārtas

Lai arī Latvijas iedzīvotāji paši savu informētību par elektrodrošību vērtē augstu, katrā desmitajā mājsaimniecībā jeb 10% joprojām ir bojātas elektroiekārtas, kas tiek izmantotas ikdienā, pavēstīja AS "Sadales tīkls" pārstāvji, atsaucoties uz aptaujas "Elektrodrošības indekss" jaunākajiem datiem.

Galvenais iemesls, kāpēc bojātas elektroiekārtas tiek darbinātas, ir tas, ka iedzīvotāji neuzskata bojājumu par veselībai un dzīvībai bīstamu. Vienlaikus aptaujas dati liecina, ka katrs otrais iedzīvotājs sadzīvē vismaz vienreiz ir guvis elektriskās strāvas triecienu. Turklāt pērn fiksētas kopumā 30 sadzīvē gūtas elektrotraumas, no kurām sešos gadījumos cietuši arī bērni.

Tostarp aptaujā noskaidrots, ka 28% respondentu ir nepareizi lietojuši elektroierīci, kas nav paredzēta lietošanai mitrā vidē, piemēram, tējkanna atrodas blakus izlietnei, iekštelpu pagarinātājs lietots pagalmā. Savukārt 30% ir lietojuši elektroierīci, kurai ir bojāta vada izolācija.

Vēl 16% ir lietojuši elektroierīci, kuru darbinot jūtama neliela elektriskās strāvas ietekme, 32% ir lietojuši elektroierīci, pirms tam kārtīgi nenoslaukot mitras rokas, 12% pļāvuši mitru zāli ar elektrisko zāles pļāvēju, bet 35% ir pārslogojuši mājokļa iekšējo elektrotīklu, vienlaikus pieslēdzot vairākas lielas jaudas elektroierīces.

"Elektrodrošības indeksa" dati liecina, ka 53% respondentu kādreiz ir guvuši elektriskās strāvas triecienu. Visbiežāk tas ir noticis gadījumos, kad labota elektroietaise, piemēram, rozete vai vads, veikts mājokļa remonts, remontēta kāda elektroiekārta, kas nav atvienota no elektrotīkla. Tāpat traumas gūtas, pieskaroties ar mitrām rokām pie elektroiekārtas vai elektroietaises, kā arī gadījumos, kad lietota bojāta elektroiekārta - 10% no respondentiem, kas pēdējā desmitgadē guvuši elektriskās strāvas triecienu, atzinuši, ka tas noticis, apzināti lietojot bojātu elektroiekārtu.

Arī jaunākajā aptaujā 10% no respondentiem norādījuši, ka viņu mājoklī atrodas viena vai pat vairākas elektroierīces, kas noteikti ir bojātas, bet tās joprojām tiek lietotas. Visbiežāk respondenti turpinājuši izmantot šīs ierīces, jo nav uzskatījuši bojājumu par veselībai un dzīvībai bīstamu, kā arī tās joprojām ir ērtas lietošanai jeb to izmantošanā izveidojies pieradums.

Papildus tam, salīdzinot ar 2021.gadu, pērn uz pusi pieaudzis to respondentu skaits, kas norādījuši, ka bojāto ierīci plāno labot pašrocīgi vai lūdzot ģimenes locekļu palīdzību.

Tāpat, lai izvairītos no dažādām elektrotraumām, iedzīvotājiem nevajadzētu bez uzmanības atstāt ieslēgtas strādājošas elektroierīces, norāda "Sadales tīkla" pārstāvji. Aptaujas dati liecina, ka pērn šo ieteikumi ņēmis vērā vien katrs otrais iedzīvotājs.

"Sadales tīkla" aptauja "Elektrodrošības indekss" ir ikgadēja aptauja, kas ataino sabiedrības elektropratību. Tā veikta tiešsaistē 2022.gada nogalē sadarbībā ar pētījumu centru "Norstat Latvija". Aptaujā piedalījušies 1006 respondenti - Latvijas pastāvīgie iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

Zemgale/LLU ar vēl vienu panākumu nonāk vienas uzvaras attālumā no OHL titula

Jelgavas "Zemgale"/LLU pirmdien savā laukumā svinēja uzvaru "Optibet" Hokeja līgas (OHL) fināla spēlē, sērijā līdz četrām uzvarām panākot 3-1.

"Zemgale"/LLU pieveica "Mogo"/LSPA ar 3:1 (2:0, 0:0, 1:1).

Piektajā minūtē mājiniekus vadībā izvirzīja Pēteris...

Tiesai nodod krimināllietu pret zvērinātu advokātu Mārtiņu Otomeru

Prokuratūra nodevusi Rīgas pilsētas tiesai krimināllietu, kurā advokāts Mārtiņš Otomers apsūdzēts par maksātnespējas administratores kukuļošanu.

Neminot personas vārdu, prokuratūra informēja, ka tiesai nodota lieta kāda zvērināta advokāta apsūdzībā par...

Rostovskis: Latvijai jāfokusējas uz straujāku eksporta attīstību

Latvijai ir jāfokusējas uz straujāku eksporta attīstību un privāto investīciju piesaisti, aģentūrai LETA pauda Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) prezidents un biznesa augstskolas "Turība" īpašnieks Aigars Rostovskis.

Viņš atzīmē, ka p...



Komentāri