lv
VPdQ4SUFIdipVGyQAtMW3DH9Xk2NwV1VWh4tOQxd
1438328

Vairāk nekā 60% latviešu neinvestē finanšu instrumentos

Vairāk nekā 60% latviešu neinvestē finanšu instrumentos

Latvijā 64% Latvijas iedzīvotāju šobrīd neinvestē finanšu instrumentos, turklāt lielākā daļa jeb 82% no viņiem arī turpmāk nav gatavi sākt investēt, informēja "SEB bankas" pārstāvji, atsaucoties uz bankas veiktās aptaujas datiem.

Visbiežāk no ieguldīšanas Latvijas iedzīvotājus attur brīvu naudas līdzekļu trūkums, nevēlēšanās riskēt ar investējamiem līdzekļiem, kā arī zināšanu trūkums, noskaidrots aptaujā.

Brīvu naudas līdzekļu trūkumu no finanšu ieguldīšanas attur 59% respondentu, kas ir nedaudz vairāk kā pērnā gada rudenī , kad šādu atbildi sniedza 56% respondentu.

Vienlaikus 26% aptaujāto izvēlas neieguldīt naudu, jo investīcijas nevar garantēt peļņu, kamēr pērn rudenī vēlme pēc garantētas peļņas no investēšanas atturēja piekto daļu respondentu.

Savukārt 19% aptaujāto, kas ir par trim procentpunktiem mazāk nekā pērnā gada rudenī, norādījuši, ka nevēlas ieguldīt naudu finanšu instrumentos, jo pieļauj, ka nākotnē gaidāms vēl lielāks kritums, tādējādi viņi riskētu pazaudēt savu naudu.

"SEB bankas" finanšu plānošanas eksperte Elīna Kalniņa skaidro, ka, salīdzinot "SEB bankas" klientus Baltijā, redzams, ka, pēdējo divu gadu laikā investoru skaits pieauga visās trijās valstīs. Turklāt tieši Latvijā pieaugums bija lielākais - 2022.gadā privāto ieguldītāju skaits starp "SEB bankas" klientiem bija par 69% lielāks nekā 2020.gadā. Igaunijā pieaugums bija par 38%, bet Lietuvā - par 29%.

Tomēr Latvijā vēl joprojām ir viszemākais kopējais investoru skaits, ko Kalniņa skaidro arī ar to, ka Lietuvā un Igaunijā daudz vairāk vietējo uzņēmumu akcijas kotējas biržā un iedzīvotāji labprāt tajās iegulda naudu.

Aptaujā noskaidrots, ka sabiedrība vēlas paturēt brīvos naudas līdzekļus ātri pieejamus, lai varētu tos izmantot nepieciešamības gadījumā. Proti, 21% aptaujāto norādījuši, ka šobrīd jūtas drošāk, turot brīvos līdzekļus norēķinu kontā vai krājkontā, bet 13% respondentu atzīst, ka nevar atļauties "iesaldēt" naudu uz ilgāku periodu.

Vienlaikus 14% Latvijas iedzīvotāju, kuri neplāno sākt investēt līdzekļus, atzinuši, ka viņi neko nesaprot no ieguldīšanas. Šādu respondentu skaits ir samazinājies salīdzinājumā ar periodu pirms sešiem mēnešiem, kad tā norādīja 18% aptaujāto.

Iedzīvotāju aptauju Latvijā, pēc "SEB bankas" pasūtījuma, 2023.gada februārī veica uzņēmums "Norstat Latvija". Tajā piedalījās 1006 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Bļugers Lasvegasā izdzīvojies veiksmīgi un izmanto savas iespējas
Nonākot Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubā Lasvegasas "Golden Knights" Latvijas hokejists Teodors Bļugers sākumā nezināja, ko darīt pirmsspēles iesildīšanās laikā, bet otrdien viņš savu 10. spēli jaunajā komandā atzīmēja ar vārtu guvumu un piekto rezu...
Vakar astoņi apreibuši šoferi saņēmuši kriminālprocesu

Aizvadītajā diennaktī uz Latvijas ceļiem apturēti septiņi autovadītāji alkohola reibumā un divi - narkotisko vielu ietekmē, informēja Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļā.

No visiem deviņiem apreibušajiem autovadītājiem pret vienu sākta adminis...

Studenti skumst pēc likvidētās 30 centu biļetes «Rīgas satiksmes» transportos
Pāris mēnešus pēc "Rīgas satiksmes" sabiedriskā transporta biļešu tarifu izmaiņām dažas iedzīvotāju grupas aizvien nemierā ar jaunajām cenām – rīdzinieki sūkstās, ka brīvdienās vairs nav 60 centu biļetes, bet studenti, kuri kopš kovida pandēmijas un en...


Komentāri