lv
kiULYsY3BkrgfMb5Dt7Yx5eFCGcj28YApErBfJBf
1434828

Konferencē aktualizēs pieaugušo mācīšanās nozīmi

Konferencē aktualizēs pieaugušo mācīšanās nozīmi

Lai ar praktiskiem, aizraujošiem cilvēkstāstiem iedvesmotu pieaugušos turpināt mācīties arī ārpus formālās izglītības sistēmas un veicinātu mācīšanās kultūru, 29.martā rīkos ilgtspējīgai izglītībai veltītu bezmaksas iedvesmas konferenci "Zinātgriba".

Lai gan strauji mainīgajā pasaulē mācīšanās dzīves garumā veicina ne tikai individuālo piepildījumu, bet arī profesionālo konkurētspēju, sociālo vienlīdzību, ekonomisko labklājību un pasaules ilgtspēju, Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) un Eiropas Savienības Darbspēka apsekojuma (LFS) dati liecina, ka 2018.gadā tikai 6,7% Latvijas pieaugušo iedzīvotāju pēdējo četru nedēļu laikā bija piedalījušies izglītības procesā un mācībās, un tikai trešā daļa izmanto darba devēju piedāvātās iespējas mācīties darba laikā.

Vienlaikus vairāk nekā divas trešdaļas jeb 67% Latvijas iedzīvotāju SKDS veiktajā aptaujā "Jaunu zināšanu apguve" norādījuši, ka pēdējā gada laikā ir apzināti mācījušies kaut ko jaunu. Galvenais iemesls - iespēja apgūt vēlāk dzīvē noderīgas praktiskas iemaņas vai zināšanas (51%). Bieži minēti iemesli ir arī ziņkārība, zinātkāre (44%) un personīgā vai garīgā izaugsme (43%).

Salīdzinoši retāk respondenti norādījuši, ka kaut ko jaunu mācīties viņus pamudina karjeras izaugsmes iespējas (30%), tomēr nākotnē gandrīz puse respondentu labprāt apgūtu vai papildinātu valodu prasmes (47%) un specifiskas, ar profesiju vai specialitāti saistītas zināšanas (45%).

Konferences "Zinātgriba" dalībnieku vidū būs personas, kas pieredzējušas dažādus izglītības un profesionālo ceļu līkločus - izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV), UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre, izglītības eksperte Baiba Moļņika, Latvijas Universitātes profesors, Eksperimentālās fizikas katedras un Lāzeru centra vadītājs, kvantu fiziķis Mārcis Auziņš, "Latvijas mobilā telefona" viceprezidents mārketinga un biznesa attīstības jautājumos Ingmārs Pūķis un "MOT Latvija" idejas autore, uzņēmējdarbības vadības eksperte, VSIA "Bērnu klīniskā slimnīca" padomes priekšsēdētāja un "Swedbank" neatkarīgā padomes locekle Katrīne Judovica.

Savukārt to, kādas prasmes būs nepieciešamas nākotnes profesijās, konferences rīkotāji aicinās pārrunāt diskusijā "Lēciens nezināmajā un kā zināšanas var palīdzēt", jo jau šobrīd skaidrs, ka ar formālo un akadēmisko izglītību vairs nepietiek, lai veiksmīgi startētu darba tirgū. Arvien lielāka nozīme karjeras attīstībā ir dažādiem tālākizglītības un neformālās izglītības veidiem, taču svarīgi saprast, ko un kāpēc mācīties, lai maksimālu labumu gūtu gan pats, gan valsts.

Par to, kāpēc nevar pa vecam, diskusijā sarunāsies personīgās zīmolvedības konsultante Inga Ezera, valodas tehnoloģiju uzņēmuma "Tilde" līdzdibinātājs un valdes priekšsēdētājs Andrejs Vasiļjevs, Latvijas Universitātes padomes locekle, izglītības eksperte, bijusī izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile un psihoterapeite, Rīgas Stradiņa universitātes docente Ieva Salmane-Kuļikovska.

SKDS aptauja "Jaunu zināšanu apguve" veikta 2023.gada februārī aptaujājot 1005 Latvijas iedzīvotājus 18-75 gadu vecumā.

Vienkāršos atbalsta pasākumus valsts eksāmenu kārtošanā

Turpmāk tiks atvieglota kārtība, kādā piešķir atbalsta pasākumus eksāmenu kārtošanai. Atbalsta pasākumus izglītojamiem gan 9.klases, gan vidējās izglītības valsts pārbaudījumos varēs noteikt ne tikai valsts vai pašvaldības pedagoģiski medicīniskā komis...

Dzimst bērni arī jauniešiem! Aicina atbalstīt jaunās māmiņas bez darba pieredzes

Saeimas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēdē šodien akcentētas apgrūtinātās iespējas jauniem pieaugušajiem sākt patstāvīgu dzīvi, kā arī izskanēja aicinājums palielināt zemo bērnu pabalstu, ko saņem māmiņas bez darba pieredzes jeb bez sociālā...

Stoltenbergs aicina sabiedrotos palielināt izdevumus aizsardzībai

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs otrdien brīdinājis, ka sabiedrotie nepietiekami ātri palielina izdevumus aizsardzībai, ņemot vērā Krievijas agresiju pret Ukrainu.

Pēc tam, kad Krievija 2014.gadā okupēja Ukrainai piederošo Krimu, NATO dalībvalst...



Komentāri