lv
dbz61urr0nrvRbYEGvhHqxryboj4jDtPpJyPiIhC
1400719

Kariņš aicina jau tagad plānot Ukrainas nākotni ES un NATO

Kariņš aicina jau tagad plānot Ukrainas nākotni ES un NATO

Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) britu laikrakstā "Financial Times" aicinājis jau tagad domāt par Ukrainas nākotni pēc kara un Eiropas Savienībai (ES) oficiāli sākt ar Kijivu sarunas par iestāšanos blokā.

Kariņš arī aicinājis domāt par Ukrainas nākotni NATO.

"Kāda būs Ukrainas vieta Eiropā, kad karadarbība beigsies? Kāds ir mūsu "izejas plāns" mieram un drošībai Eiropā?" jautā Kariņš, aicinot plānot Ukrainas nākotni jau tagad.

Ministru prezidents aicina ES jau šogad, lai gan karadarbība turpinās, oficiāli sākt iestāšanās sarunas ar Ukrainu.

Viņš norāda, ka tam ir trīs iemesli. Pirmkārt, tas palīdzēs stiprināt Ukrainas armijas un tautas morāli un apņēmību nepadoties Krievijas agresijai. Otrkārt, Ukrainai, tāpat kā jebkurai citai kandidātvalstij, ir jāveic reformas, lai iestātos blokā, un sarunu sākšana stiprinās nepieciešamo reformu mērķi un tempu. Treškārt, Ukrainas iestāšanās ES dos ES vienotajam tirgum nepieciešamo sparu un ekonomisko potenciālu.

"Protams, kamēr karadarbība turpinās, neviens NATO sastāvā nopietni neapsvērs Ukrainas iekļaušanu, jo tas nekavējoties ierautu visu NATO karā (..). Bet galu galā un ar mūsu apvienoto un nelokāmo atbalstu Ukraina sasniegs savus mērķus," uzskata Kariņš.

Vienlaikus viņš brīdina, ka Ukrainas uzvara joprojām atstātu pilnībā neskartu Krieviju ar nemainīgu imperiālistisku noslieci agresīvas un autokrātiskas valdības pakļautībā.

Vienīgā iespēja kontrolēt Krieviju ir brīvai Ukrainai iestāties NATO, saņemot visas no tā izrietošās garantijas, uzskata Kariņš, piebilstot, ka šīs garantijas būs svarīgas ne tikai Ukrainai, bet visai Eiropai.

"Mēs nevaram gaidīt, ka Krievijas vadība drīzumā mainīs savu kursu. Tomēr mēs varam nodrošināt, ka neatkarīgi no tās nodomiem tā nevar sākt jaunu karu pret saviem Eiropas kaimiņiem," norāda Kariņš.

Levits: Jau 30 gadus pastāv nemērķtiecīga publiskās vēstures veidošanas politika

Jau 30 gadus pastāv nemērķtiecīga publiskās vēstures veidošanas politika, tādu viedokli pauda Valsts prezidents Egils Levits, kurš šodien piedalījās konferencē "No pretošanās līdz brīvībai: kā stāstīt Latvijas valstiskuma vēsturi?".

Vērtējot, cik sekmīg...

Marta beigās notiks Jaunā Rīgas teātra kino festivāls

Jaunā Rīgas teātra (JRT) pagaidu mājvietā Miera iela 58, Rīgā, 30. un 31.martā notiks JRT kinofestivāls, kurā demonstrēs desmit īsfilmas ar teātra aktieriem galvenajās lomās, informēja JRT pārstāve Inga Liepiņa.

Viņa atzīmē, ka daudzas no īsfilmām lielā...

Aizsargs Igors Tarasovs noslēdz karjeru Latvijas futbola izlasē

Par karjeras noslēgšanu Latvijas futbola izlasē trešdien paziņoja aizsargs Igors Tarasovs.

"Visam labajam reiz pienāk beigas!", publikācijā vietnē "Instagram" trešdien ierakstīja Tarasovs. "Esmu nolēmis paziņot par karjeras beigām Latvijas valstsvienīb...



Komentāri