lv
zV7uoPLjeZ0k0uMRidz3ZCFVcUgsZX9oA1eDth4b
1381601

Šomēnes koncertzālē Latvija skanēs ērģeles un franču komponistu skaņdarbi

Šomēnes koncertzālē Latvija skanēs ērģeles un franču komponistu skaņdarbi

Sestdien, 25.martā, plkst.18 koncertzālē "Latvija" izskanēs Fransisa Pulenka "Koncerts ērģelēm, stīgām un timpāniem", Gabriela Forē "Rekviēms", ko izpildīs Ventspils Kamerorķestris, jauktais koris "Ventspils" un solisti Laura Grecka (mecosoprāns), Rihards Mačanovskis (baritons), Aigars Reinis (ērģeles), diriģents - Aigars Meri, informēja SIA "Kurzemes filharmonija" mārketinga speciāliste Maruta Eistere.

Forē "Rekviēmam" ir trīs autora radītas redakcijas, kas sarakstītas 1888., 1893. un 1900.gadā. Ventspilī tiks atskaņota pirmā no tām - solistiem, jauktajam korim, stīgu instrumentu orķestrim, arfai, timpāniem un ērģelēm. Autors par savu "Rekviēmu" ir teicis, ka "[..] runā, ka mans "Rekviēms" neatspoguļo bijību un baisas priekšnojautas nāves un iznīcības priekšā. Kāds to pat nosaucis par "nāves šūpļa dziesmu". Tomēr tieši tāda ir mana izpratne par nāvi, tā mūs atpestī no šīs zemes rūpēm un likstām. Tā sniedz cerību uz mūžīgu dzīvošanu citā - laimes pilnā pasaulē…".

Pulenkam skaņdarbu 1934.gadā pasūtīja princese Edmonda de Poliņaka un 1938.gadā notika "Koncerta ērģelēm, stīgām un timpāniem" pirmatskaņojums. Ērģeļu partiju izpildīja Moriss Duruflē, atskaņojumu vadīja Nadja Bulanžē.

Skaņdarba radīšanas laikā komponistu piemeklēja personīga traģēdija - autokatastrofā gāja bojā tuvs Pulenka draugs - komponists un mūzikas kritiķis Pjērs Oktāvs Ferro. Traģēdijas satriekts, komponists devās uz Francijas dienvidrietumiem svētceļojumā, kur pie Rokamadūras melnās Sv. Dievmātes statujas piedzīvo reliģisku atklāsmi. Tas iespaidoja jaundarba muzikālo valodu. Komponists skaidro šī darba skanējuma izvēli: "Koncerts ir robežšķirtne starp laicīgo un reliģisko mūziku. Tas nav liturģisks koncerts, bet, ierobežojot orķestra sastāvu, tikai stīgu orķestris un timpāni - es darīju visu, lai tas varētu skanēt baznīcā."

Grecka kopš 2010.gada ir Nacionālās operas soliste. Maģistra grādu vokālajā mākslā viņa ieguvusi ne vien Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, bet arī Māstrihtas Mūzikas konservatorijā, Nīderlandē. Grecka muzicējusi kopā ar dažādiem Latvijas kolektīviem un koncertējusi Norvēģijā, Beļģijā, Vācijā, Nīderlandē un citviet.

Mačanovskis ir Latvijas Nacionālās operas solists jau kopš 2003.gada. Dziedātājs vairākkārtīgi ir saņēmis sava darba novērtējumu. "Latvijas gāzes" balva nominācijā "Labākais operas solists" tika piešķirta 2012. un 2014.gadā, savukārt 2013.gadā - Paula Saksa atzinības balva. Mākslinieks koncertējis ne vien Latvijā, bet arī ārzemēs.

Reinis ir ērģelnieks, profesionāls koru un senās mūzikas ansambļu dziedātājs, Rīgas Doma mūzikas direktors un galvenais ērģelnieks. Sniedzis koncertus daudzās Eiropas valstīs, Latvijā regulāri koncertē Rīgas Domā. Reinis ir divkārtējs Latvijas Mūzikas balvas ieguvējs - "Par izcilu darbu ansamblī" 2019.gadā un "Par izcilu sniegumu gada garumā" 2021.gadā.

Koncertu vadīs Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu vadītāja, muzikoloģe Liene Jakovļeva. Koncertu organizē SIA "Kurzemes filharmonija". Pasākumu finansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Ventspils pašvaldība.

'Kariņš ir izmisis' – LĀB prezidente komentē strīdu starp premjeru un veselības ministri
Premjera Krišjāņa Kariņa (JV) skarbais aizrādījums veselības ministrei Līgai Meņģelsonei (AS), ka veselības nozare papildu naudu saņems tikai apmaiņā pret reformām, skaidrojams ar paša premjera izmisumu – tā raidījumā "Kāpēc" izteicās Latvijas Ārstu bi...
Jurjāne un Pulvere kopā samet 39 punktus, bet Galatasaray zaudē (+VIDEO)

Latvijas basketboliste Aija Jurjāne sestdien Ankarā guva 26 punktus, Ieva Pulvere pievienoja 13 punktus, taču Stambulas "Galatasaray" cieta neveiksmi Turcijas čempionāta spēlē.

Pulveres un Jurjānes pārstāvētā "Galatasaray" izbraukumā ar 77:86 (17:18, 26...

Šodien Rīgā šī gada biezākā sniega sega

Sestdien galvaspilsētas centrā sniega segas biezums pieaudzis līdz 19 centimetriem, un iepriekšējo reizi tik dziļš sniegs Rīgā bija pērnā gada decembra vidū, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Pirms tam biezāka sniega sega...



Komentāri