lv
FVwNL8gDwtqgUE2tuBaGgSpYx0JtK6wjziJsNnLY
1368189

Levits Azerbaidžānā uzsvēra, ka jāturpina atbalsīt Ukrainu

Levits Azerbaidžānā uzsvēra, ka jāturpina atbalsīt Ukrainu

Pasaulei ir jāturpina atbalstīt karam pakļautā Ukraina, ceturtdien Azerbaidžānā uzrunājot 10.Globālā Baku foruma dalībniekus no 60 pasaules valstīm, uzsvēra Latvijas Valsts prezidents Egils Levits.

Levits arī atzīmēja ilgstošo Latvijas saikni ar Globālo Baku forumu, pateicoties kādreizējās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas vadošajai lomai un citu bijušo Latvijas prezidentu dalību, kas liecina par abu valstu labajām attiecībām un pastāvīgo dialogu par ģeopolitiskajiem jautājumiem.

Valsts prezidents novērtēja Azerbaidžānas prezidentūru ANO Nepievienojušos valstu kustībā, kas apvieno 120 valstis un liecina par starptautisko atzinību starpkultūru dialoga veicināšanā. Sadarbība ar Azerbaidžānu ANO ir drošs veids, kā virzīt uz priekšu abu valstu kopējos mērķus - starptautisko tiesību un teritoriālās suverenitātes ievērošanu, pauda Levits.

Forumā par tematu "Noturības veidošana sadalītajā pasaulē, tās iespaids uz pasaules mieru" Valsts prezidents akcentēja, ka konferences laikā tiks risināts plašs starptautisku izaicinājumu klāsts. Viņš norādīja, ka forumā piedalās līderi ar plašām zināšanām un pieredzi, un šie padomi šī brīža ģeopolitiskajā sarežģītībā ir būtiski, īpaši par atbalstu Ukrainai tās aizsardzībā un centienos pēc taisnīga un ilgstoša miera.

Ņemot vērā, ka eksistenciāli draudi valstīm un indivīdiem ir skarba realitāte, šī foruma uzdevums ir sniegt savu atbildi uz atklāto jautājumu, kā veidot noturību, atzīmēja Levits. Valsts prezidents uzsvēra ārējo draudu faktoru, kas patlaban visspilgtāk redzams Krievijas pilna mēroga iebrukumā Ukrainā, bet jau pirms tam Krimas sagrābšanā. Levita ieskatā, ir jādara viss iespējamais, lai aizstāvētu starptautiskās tiesības, 1945.gadā izveidoto starptautisko, uz noteikumiem balstīto, kārtību. Valsts pirmā persona uzsvēra, ka ir par "ad hoc" starptautisku tribunālu, kas iztiesātu Krieviju par agresijas noziegumu pret Ukrainu.

Valsts prezidents atzīmēja klimata pārmaiņas kā vēl vienu pieaugošu eksistenciālu draudu valstīm un to iedzīvotājiem. Ūdens līmeņa celšanās apdraud dažu valstu pastāvēšanu, tas ir izaicinājums gan juridiski, gan no tautu pastāvēšanas viedokļa, ja kādas valsts teritorija pilnībā vai daļēji ir pakļauta klimata riskam, atzīmēja Levits.

Valsts prezidents uzrunāja klātesošos par to, cik būtiska ir iekšējā noturība valstīs un kāpēc to ir būtiski stiprināt. Cilvēku drošība ir atkarīga arī no cilvēktiesību, demokrātijas un tiesiskuma ievērošanas, akcentēja Valsts prezidents. Šīs vērtības īpaši veicina un aizstāv Eiropas Padome. Viņš pieminēja, ka maijā Latvija būs prezidējošā valsts Eiropas Padomē, uzsverot, ka Latvija jūt īpašu atbildību par demokrātisko vērtību un likuma varas stiprināšanu.

Augustāns: budžets attiecībā uz iekšlietu jomu neatrisinās nozares problēmas

Saeimas pieņemtais valsts 2023.gada budžets attiecībā uz iekšlietu jomu noteikti neatrisinās nozares problēmas, lai gan finansējuma palielinājumu nozarei ir pozitīvi vērtējams, atzina Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrības (LIDA) valdes priekšsēdē...

Muzejs pret Upīša demontāžu: Diskutējami pieminekļi rosina kritisko domāšanu

Andreja Upīša memoriālais muzejs neatbalsta latviešu rakstnieka pieminekļa demontāžu, tāpēc muzejs ar atklātu vēstuli vērsies pie Rīgas mēra Mārtiņa Staķa un Rīgas domes deputātiem.

Muzeja ieskatā, Publiskās atmiņas centra rosinātais un Rīgas Pieminekļu...

Latvijas telpu futbola izlase neiekļūst kvalifikācijas nākamajā kārtā

Latvijas vīriešu telpu futbola izlase trešdien Jelgavā 2024.gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra pamatkārtas pēdējā spēlē zaudēja Slovākijai, netiekot kvalifikācijas nākamajā kārtā.

Latvija Zemgales Olimpiskajā centrā piekāpās Slovākijai a...



Komentāri