lv
kyR8LA4t4zvMFz4Bt0vOkG0NWSMPqFzyoSFzCgex
1303266

Pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā riski kapitāla tirgos saglabājas augsti

Pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā riski kapitāla tirgos saglabājas augsti

Eiropas kapitāla tirgi pagājušajā gadā piedzīvoja lielas svārstības, bet kopumā uz mainīgo situāciju reaģēja ļoti atbilstoši, tomēr riska līmenis tagadējā ģeopolitiskajā situācijā saglabājas augsts, intervijā aģentūrai LETA atzina Eiropas Vērtspapīru un tirgu iestādes (ESMA) vadītāja Verena Rosa.

Viņa arī norādīja, ka noteiktos sektoros bija redzama ierobežota likviditāte. Kā piemēru viņa minēja to, kā obligāciju tirgi reaģēja uz procenta likmju izmaiņām.

"Tas ir rezultējies zināmā kapitāla aizplūšanā no obligāciju fondiem. Vēlreiz ir jāuzsver, ka reakcija bija atbilstoša, bet ir redzams, ka zināma likviditāte šo sektoru pamet," uzsvēra Rosa.

Vienlaikus viņa atzina, ka ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā kopumā uzņēmumi joprojām ļoti paļaujas uz vietējo banku finansējumu, un mazāk, nekā varētu, izmanto kapitāla tirgu sniegtās iespējas.

"Tas ir kopīgs visām Eiropas Savienības (ES) valstīm, un šajā ziņā Eiropa ļoti atšķiras no, piemēram, ASV. Arī Eiropā, protams, ir savas atšķirības, taču kopumā banku aizdevumi ir galvenais finansējuma veids uzņēmumiem. Šī iemesla dēļ Eiropā riski ir tik centrēti banku sistēmā. Un tāpēc tik svarīga ir Eiropas vienotā kapitāla tirgus attīstība - nepieciešams dažādot pieejamos finanšu resursus un sadalīt riskus, uz bankām fokusēto ekonomiku padarot līdzsvarotāku," pauda Rosa.

Viņa gan atzina, ka pamazām uzņēmumu domāšanā par to, kā piesaistīt resursus attīstībai, parādās lielāka dažādība. Turklāt tas nebūt nenozīmē tikai došanos uz biržu un akciju sākotnējo publisko piedāvājumu. Tas nozīmē, ka uzņēmumi daudz vairāk skatās arī uz riska kapitāla fondu piedāvātajām iespējām, uz investīciju fondiem.

"Es domāju, ka uzņēmumi pašlaik tiešām daudz proaktīvāk skatās uz dažādām iespējām. Tomēr pirmais potenciālais solis ļoti bieži joprojām ir tieši banka," sacīja ESMA vadītāja.

Šogad ESMA papildu uzmanību veltīs privāto investoru aizsardzības veicināšanai. Rosa pauda, ka pozitīvi ir jāvērtē arvien lielāka privāto investoru iesaistīšanās finanšu tirgos, jo tehnoloģiju attīstība ļauj to izdarīt arvien vienkāršāk ar mobilo lietotņu un citu risinājumu palīdzību.

"Taču jāapzinās arī riski, ko rada sociālie tīkli, influenceri, kuri reklamē kriptoaktīvus vai citus produktus ar augstu riska pakāpi, to pienācīgi neizskaidrojot. Digitalizācija sniedz gan iespējas, gan rada riskus, ja runājam par privāto investoru iesaistīšanos kapitāla tirgū," pauda ESMA vadītāja, piebilstot, ka ir redzamas arī agresīvas mārketinga kampaņas un privāto investoru maldināšana.

ESMA ir neatkarīga ES struktūra, kuras mērķis ir uzlabot investoru aizsardzību un veicināt finanšu tirgu stabilitāti un pienācīgu darbību. Iestādes dalībnieki ir par vērtspapīru tirgu atbildīgās ES dalībvalstu iestādes - Latvijas gadījumā Latvijas Banka.

Rīgas Domā visas dienas garumā aizlūgs par Ukrainu

Pieminot gadadienu kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, šodien Rīgas Domā notiks aizlūgumi par Ukrainas zemi un cilvēkiem, aģentūru LETA informēja Rīgas Doma dekāns Elijs Godiņš.

Aizlūgumi notiks visas dienas garumā, bet vakarā paredzēts ekumē...

Notiks labdarības koncerts «Veltījums Ukrainai!»

Atjaunotā Rīgas cirka arēnā šodien plkst.21 notiks labdarības koncerts "Veltījums Ukrainai", iezīmējot gadu Ukrainas cīņai ar agresorvalsti Krieviju par savas valsts neatkarību un brīvību, aģentūru LETA informēja fonda pārstāve Signe Nīgale.

Koncertu ti...

Finanšu izlūkošanas dienests pērn saņēmis 281 aizdomīgu darījumu ziņojumu

Finanšu izlūkošanas dienests (FID) pagājušā gadā ir saņēmis 281 aizdomīgu darījumu ziņojumu par Eiropas Savienības (ES) ieviesto sankciju apiešanu, intervijā aģentūrai LETA sacīja FID priekšnieka pienākumu izpildītājs Toms Platacis.

Tostarp visbiežāk zi...



Komentāri