lv
uANOGr15gUQhRxMfx8KaNyT7zBPmRY985twGOEgO
1296509

Šēnberga simtgadei veltītu ekspozīciju tiks atklāta Bulduros

Šēnberga simtgadei veltītu ekspozīciju tiks atklāta Bulduros

Bulduru Izstāžu namā atklās ekspozīciju "Atrakcija. Pils. Daile. Arhitektam Edgaram Šēnbergam 100", informēja Jūrmalas muzeja pārstāve Astra Šēnberga.

Pieminot ievērojamo modernās kustības arhitektu Edgaru Šēnbergu (1923 - 2016) viņa 100.dzimšanas dienā, ir iekārtota telpa, kurā iepazīt viņa daiļradi. Izstāde būs apskatāma no trešdienas, 1.marta, līdz 29.aprīlim, atklāšanas pasākums norisināsies sestdien, 4.martā, plkst.14.

Atrakciju pils "Daile" ekspozīcijas koncepcijas autori ir arhitekti Baiba Vērpe un Uģis Šēnbergs, maketa modelēšanu un izgatavošanu īstenojuši arhitekts Gundars Vērpe un dizainers Dāvis Barons.

1976.gadā celtā spēļu un atrakciju pils "Daile" Dzintaru prospektā, Jūrmalā, ir bijusi viena no nozīmīgākajām modernās kustības ēkām gan Jūrmalas, gan visas Latvijas kontekstā, uzsver Jūrmalas muzeja pārstāve. "Dailē" ir notikušas kurortoloģijas izstādes, tā bija vieta, kur Padomju Savienībā aizsākās atrakcijas, spēles, spēļu automāti, kas toreiz iesāka ceļu uz datoriem un mūsdienu tehnoloģijām.

2002.gadā "Daile" tika nojaukta. 20 gadu laikā ir mainījusies sabiedrības attieksme pret neseno arhitektūras mantojumu un šīs ēkas nojaukšana ir uzskatāma par lielu zaudējumu, uzskata Šēnberga.

Maketa ekspozīciju papildina "Black box" telpa ar audiovizuālu informāciju par Edgaru Šēnbergu un "Daili", kā arī divas lekcijas. Sestdien, 18.martā, plkst.14 Mg. Arch., Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultātes doktorantes Baibas Vērpes lekcija "Kūrortu objekti Jūrmalā", savukārt sestdien, 1.aprīlī, plkst.14 arhitekta Uģa Šēnberga lekcija "Arhitekta Edgara Šēnberga daiļrade".

Šēnbergs dzimis 1923.gadā Cīravas pagastā. 1952.gadā beidzis LVU Inženierceltniecības fakultātes Arhitektūras nodaļu. Kopš 1963.gada bijis Latvijas Arhitektu savienības biedrs. Nozīmīgākie projektētie objekti: Ogres estrāde (1968), Brāļu kapu memoriālais ansamblis Vietalvā (kopā ar tēln. Z.Zvāru un V.Altbergu, 1968), izstāžu komplekss "Daile" Dzintaros (1976), Rīgas Natālijas Draudziņas ģimnāzijas ēkas rekonstrukcija (1979), Internacionālais jūrnieku klubs Rīgā (1987), dzīvojamā ēka Rīgā, Brīvības ielā 104 (1991; kopā ar dēlu Uģi Šēnbergu).

Eiropas čempionātā vieglatlētikā telpās Latviju pārstāvēs trīs sportisti

Šī gada Eiropas čempionātā vieglatlētikā telpās Latviju pārstāvēs trīs sportisti - Gunta Vaičule, Agate Caune un Iļja Petrušenko, trešdien ziņo Latvijas Vieglatlētikas savienība (LVS).

Eiropas čempionāts no 2.līdz 5.martam norisināsies Turcijas lielāka...

Šteinbuka: Latvijā produktivitāte joprojām ir 60% no ES vidējās

Latvijā produktivitātes pieauguma dinamika ir straujāka nekā Eiropas Savienības (ES) vidējās, tomēr produktivitāte joprojām ir 60% no ES vidējās, trešdien "Latvijas produktivitātes ziņojuma 2022" prezentācijā sacīja Latvijas Universitātes Produktivitāt...

Konceptuāli atbalsta ierobežot starpnieku darījumus nekustamā īpašumu tirgū

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien konceptuāli atbalstīja grozījumus Nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības likumā, kas izstrādāti, lai ierobežotu nereģistrēto nekustamā īpašuma darījumu starpniek...



Komentāri