lv
dTNmD6h4x4DfdeXREXc9snRcSa5mhtAuPvTpogn9
1234172

Vai Latviju apdraud pēkšņas klimata pārmaiņas? Komentē eksperts meteorologs

Vai Latviju apdraud pēkšņas klimata pārmaiņas? Komentē eksperts meteorologs

Mūsu valsts galvaspilsētu šorīt sagaidīja reta meteoroloģiskā parādība. Rīgā pēc sešiem rītā ieradās īslaicīgi nokrišņi, sniegputenis un - pērkona negaiss! Cilvēki automašīnās ceļā uz darbu bija spiesti stāvēt sastrēgumos vairāk nekā pusstundu. Vai paradoksālā laikapstākļu situācija neliecina par globālo sasilšanu, kuras upuris var būt arī Latvija?

Laikapstākļu izmaiņas regulē gadu tūkstošiem, nevis ES samiti

Komentē Mihails Borisovskis, sertificēts hidrometeorologs ar 30 gadu pieredzi:

- Jā, cilvēka radītās emisijas vienā vai otrā veidā ietekmē klimatu, tāpat kā Pasaules okeāna sasilšana ar oglekļa dioksīda emisijām. Starp citu, globālo temperatūru pēdējos trīs gados ir ietekmējusi El Ninjo klimatiskā parādība, kad jūras virsmas temperatūra tropiskajā Klusajā okeānā bija zemāka par vidējo. Taču galvenais šajā procesā ir Saules aktivitātes cikli ar pastāvīgi mainīgiem izvirdumiem un radiācijas emisijām. Pilnu ciklu ilgums ir simts divi simti gadu.

Nekur nav, lai uz zemeslodi varētu uzņemt siltumu, izņemot Sauli. Citiem vārdiem sakot, tiešais cikliskās sasilšanas un atdzišanas cēlonis vai izraisītājs uz Zemes ir Saules aktivitātes izmaiņas.

Viss par mūsdienu globālo sasilšanu 0,6°C, kas uzkrājies aptuveni kopš pagājušā gadsimta 70. gadiem, ir saistīts ar Saules aktivitātes sekulārā cikla maksimumu, kas notika no 80. gadu vidus līdz aptuveni 2003. gadam. Un tas tiks pilnībā izlīdzināts viena vai divu gadsimtu laikā!

«Starp citu, pēdējo pāris gadu laikā eksperti nav fiksējuši nekādas nopietnas parādības uz Saules», - piebilst M.Borisovskis. «Tika reģistrēti tikai atsevišķi nenozīmīgi Saules aktivitātes maksimumi. Debesu ķermeņa salīdzinoši mierīgais noskaņojums ir saistīts ar to, ka nākamais saules cikls tikai sākas. Tā virsotne ir priekšā!»

Zemes ass nav atkarīga no cilvēku pūlēm

Otrs svarīgākais astronomiskais factors klimata svārstībās, saka zinātnieks, ir ilgstošas ​​- tūkstošiem gadu - izmaiņas Zemes ass slīpumā pret Sauli. Šo parādību sauc par precesiju. Pat senie grieķi vārdu «klimats» sauca par saules staru «slīpumu» uz Zemes virsmu.

Kāda nozīme ir Saules staru slīpuma leņķim pret Zemi - katrs saprot, vērojot gadalaiku maiņu no ziemas uz vasaru un atpakaļ. Pat dienas temperatūras izmaiņas ir atkarīgas no Saules augstuma virs horizonta, nemaz nerunājot par tās būtiskām izmaiņām gada laikā».

Tātad, no eksperta teiktā var secināt: Eiropas Savienības centieni ierobežot ogļskābās gāzes izmešus un Latvijas draudīgais aizliegums automašīnām ar iekšdedzes dzinēju izskatās smieklīgi, kā spļaušana jūrā. Ir pienācis laiks saprast, ka lielā skaitā maz kas ir atkarīgs no cilvēka - un izbaudiet mūsu dzīvi!

Krišs Ziverts (teksts, foto)

Biokurināmā cenas Latvijā kopš rudens samazinājušās par teju 40%

Biokurināmā tūlītējo darījumu cena Latvijā šonedēļ samazinājās līdz 32 EUR/MWh un bija par 37,4% zemāka, salīdzinot ar pagājušā gada oktobri, kad bija vērojams cenu kāpums, liecina starptautiskās biokurināmā biržas “Baltpool” dati.

Toreiz cena bija piea...

Mūsējie vēl plāno vai uz Turciju vajadzētu sūtīt segas un teltis

Latvija plāno uz zemestrīces skarto Turciju nosūtīt segas un apsildāmas teltis, liecina Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavotais valdības rīkojuma projekts.

IeM saņēma informāciju no Turcijas vēstniecības Latvijā, ka ārkārtīgi steidzama vajadzība ir pēc...

Rīdzinieki kara gadījumā cer tikt evakuēti, patversmes netiek gatavotas

Latvijas Aizsardzības ministrijai šogad būs lielākais budžets vēsturē. Taču jaunu vai veco bumbu patvertņu būvniecība vai rekonstrukcija nav paredzēta. Kā Rīgas domē konstatējusi VS.LV, galvaspilsētas varas iestādes draudu gadījumā paredz iedzīvotāju i...



Komentāri